Vreau să mă fac freelancer, de unde încep?

“Vreau să mă fac freelancer, de unde încep?”

Ți-a răsunat în cap întrebarea asta de sute de ori, dacă ai dat click pe titlul ăsta. Nu-i așa?

Și tu ți-ai dori să te apuci de treaba asta cu freelancing-ul, dar parcă nu știi de unde să o apuci.

Nu știi dacă e pentru tine, nu știi nici dacă e ceva serios, din care poți să câștigi bani, nu știi prea bine nici unde-i începutul și unde-i sfârșitul în toată nebunia asta.

Cu alte cuvinte, nu știi de unde să începi.

Eu am mai scris despre asta, de câteva ori chiar. Însă, desigur, nu o să știe acuma toată lumea despre fiecare lucru pe care l-am abordat eu prin articolele ce mai apar pe aici.

Așa că, tot primesc de fiecare dată când discut cu cineva întrebarea asta: “Vreau să mă fac freelancer, de unde încep?”

Un prim răspuns la întrebarea asta îl găsești aici. De fapt, acela e primul articol pe care l-am scris despre asta.

Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat față de timpul despre care discutam eu acolo… Mi-am dat seama că în ultima vreme treaba cu (spoiler alert) munca în regim freelance pe platforme de profil… s-a cam alterat.

Da, există din ce în ce mai multe platforme de freelancing, însă problema e că există și din ce în ce mai multă concurență în domeniu.

Și-atunci….

Dacă nu pot începe ca freelancer direct pe platforme, ce îmi rămâne de făcut?

Am mai scris odată un articol despre o altă variantă în care poți începe să prinzi primii clienți, pentru a-ți rotunji un pic veniturile ca freelancer. Găsești articolul aici.

Cu toate astea, din nou, timpurile se schimbă. Chiar dacă ambele articole spre care te-am trimis sunt scrise cu doar câteva luni în urmă… să știi că lucrurile s-au mai schimbat. 🙂

Cel puțin în capul meu.

Așadar, în acest articol sunt gata să-ți dau încă 3 idei despre cum ai putea începe ca freelancer. Și nu doar 3 idei pentru a începe. Ci și pentru a continua. Căci, de început cu toții putem.

Mai greu e să și ducem la capăt ce începem.

Bun. Să trecem la treabă

3 idei despre cum poți începe ca freelancer

1. MENTORATUL – probabil cel mai bun și mai rapid start în freelancing

Poate ți se pare bullshit treaba asta, dar în urma discuțiilor cu foarte mulți oameni, am realizat că mulți dintre noi am prins primii clienți chiar de pe urma mentorilor noștri sau a oamenilor alături de care am petrecut timp învățând.

Pe lângă faptul că un mentor te poate ghida în domeniu, îți poate oferi cunoștințe și te poate sfătui, din experiența sa, acesta te poate ajuta să și prinzi primii clienți.

Mai exact, un mentor va fi întotdeauna o persoană care deja a trecut de nivelul unde ești tu. Prin urmare, are experiența necesară și (probabil) are și conexiuni mai multe decât tine cu piața și cu potențialii clienți.

Cu toate acestea, la el nu toate contractele se vor termina cu un deal încheiat. Asta de obicei din perspective diferite. Spre exemplu, la mine, prețul este un element fidel de selecție a clienților.

Dacă am oameni care vin către mine cu cereri de colaborare, însă aceștia nu-și asumă un buget minim pe care eu pot lucra, de cele mai multe ori, indiferent cât de mult mi-ar plăcea proiectul, nu voi face compromisul de a lucra cu ei.

Bine, asta nu înseamnă că cineva (în speță TU) ar trebui să te vinzi ieftin și să accepți orice. Totuși, unele proiecte vor fi destul de bine plătite pentru un începător, iar faptul că ai putea prinde acei clienți fără niciun efort (prin intermediul meu în acest caz) ar putea fi foarte avantajos pentru tine.

Orice mentor are capacitatea de a te învăța multe despre domeniul în care activează. Iar pe lângă asta, nu de puține ori se întâmplă ca primii pași să-i faci în domeniu chiar alături de el.  Mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori ca primii pași pe care i-au făcut diferiți tineri care au lucrat cu mine, să fie făcuți chiar împreună. Le-am adus de zeci de ori clienți, pe baza cărora ei să poată experimenta, să testeze și chiar să câștige bănuți frumoși.

2. Cursurile online pentru a învăța despre domeniul în care vei activa ca freelancer

Aici discutăm despre cum ai putea începe ca freelancer, atunci când nu ai nici măcar minima experiență pe un domeniu. În acest caz, deja nu mai e despre cum prinzi clienți, ci cum poți începe să lucrezi într-un domeniu total nou ție.

Aici școala nu te va ajuta, iar studiile de cele mai multe ori nu te vor îndruma spre freelancing. Ci mai degrabă spre a fi angajatul perfect. Ce m-a ajutat pe mine în schimb? Cursurile online.

Din aceste cursuri poți învăța, te poți reorienta rapid și poți începe să lucrezi direct la un nivel mai ridicat de calitate. Singura diferență între tine și ceilalți freelanceri de pe piață va fi experiența.

Însă cunoștințele tale vor fi suficient de multe și asemănătoare cu ale lor, dacă alegi cu grijă cursurile la care participi.

Ce face diferența între cursuri? Din ce am văzut eu, personal, prețul e și aici un factor bun de decizie. De obicei, cursurile cu adevărat utile, profesionale, nu sunt cele de pe Udemy – de 10 euro, ci acelea mai scumpe, din care chiar ai ceva de învățat și care vin, spre exemplu, la pachet cu un întreg arsenal de teme pentru acasă, task-uri practice, exemple etc.  

Acestea sunt cursurile care, sincer, din experiența mea, te pot pune pe picioare ca freelancer într-un domeniu, în mai puțin de 2 – 3 luni. Aici am o experiență personală, pe care, dacă dorești, o putem dezbate în privat.

După un singur curs făcut, am reușit să îmi lansez un nou serviciu, pe care am încasat nu numai suma plătită pe curs, ci am dublat acea sumă doar în primele 2 – 3 luni. Iar acum, în agenție, încasez mii de euro pe contracte semnate fix în baza acestui serviciu nou, pe care l-am lansat în urma unui astfel de curs pe care l-am urmat.

Da, cursul a costat câteva mii de lei. Însă, a meritat până la ultimul leu.

Desigur, cursurile nu-ți vor asigura și clienții, decât dacă nu legi o relație mai apropiată cu autorii, care îți pot oferi măcar ghidaj în ceea ce privește prinderea primilor clienți sau îți pot oferi chiar ei contracte, precum discutam mai sus.

3. Internship-urile ca o modalitate de a începe cariera de freelancer

O să sune clasic. Ca un clișeu. Toată lumea îți zice să muncești pe moca. Da, știu… Culmea, însă… lucratul pe baza unui internship te ajută extrem de mult, din trei perspective.

  • te poți face remarcat, iar dacă este nevoie de un job sau dacă sunt proiecte pe poziția aia poți fi chiar tu cel ales (de multe ori de aia există internship, ca o perioadă de selecție și probă)
  • într-un astfel de program poți acumula experiență enormă, atât pe partea de cunoștințe (cum ar veni, îți plătește altă persoană un curs avansat), dar și pe partea de practică – mai bine chiar decât un curs, vei face parte dintr-un program experiențial pe cinste.
  • mai nou, chiar și la internship-uri primești bani, fiindcă legea impune ca orice tip de muncă să fie remunerată.

Nu doar odată s-a întâmplat să văd oameni care s-au lansat pe piața muncii din astfel de programe. Chiar dacă nu au rămas pe termen foarte lung în această poziție, au avut multe de învățat și au pornit la drum cu un bagaj de experiență, de cunoștințe și mai ales cu un portofoliu.

În cadru unui internship ai ocazia să te dezvolți profesional enorm, pe bugetele firmei unde faci programul, în plus, îți poți construi un portofoliu, fără să alergi tu după clienți, având astfel tot ceea ce îți trebuie mai apoi să faci pasul pe cont propriu.

Tu ce alte idei mai ai atunci când te gândești că ai dori să începi ca freelancer?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *