freelancing

Un articol nomad despre freelancing și despre cel mai mare contract semnat!

Salut, cititorule! Acest articol ți-l scriu din tren. Este un altfel de articol despre freelancing și viața de freelancer.

Tocmai mă întorc acasă, după 2 zile nebune de întâlniri de business, semnări de contracte și fugă pe drumurile încâlcite.

Am 7 ore la dispoziție să mă așez, să-mi limpezesc gândurile și să mă bucur. E timpul să mă liniștesc…

Iar în tot acest timp…. pot să scriu. Să vă scriu vouă. Să mă descarc și să-mi relaxez creierul după o avalanșă de clauze și articole și anexe prin care am trecut în acest început de săptămână.

Trebuie să fiu recunoscător.

Viața asta de freelancer e plină de beneficii: poți călători în miezul zilei, poți să pleci oriunde vrei, când vrei, dacă îți planifici toate lucrurile cu atenție.  Poți lucra cu cine îți place, poți face ceea ce îți place și poți câștiga din asta bine, bine de tot.

În același timp, nu va conta că plouă, ninge, e frig, ți-e somn, ți-e foame…. sau cel puțin pentru mine nu a contat. Când vrei să semnezi acel contract pe care l-ai așteptat de-o viață, te duci. Te duci după el.

Oriunde ar fi, oriunde te-ar purta, pe ploaie, pe vânt, pe zăpadă… te duci. 🙂 Așa e în freelancing.

Sunt nedormit de vreo 2 nopți (am ațipit câteva ore, însă nu pot să dorm în cadrul deplasărilor de business, sunt mereu în priză). Posibil ca acest articol să fie diferit față de celelalte. 🙂

Asta nu doar datorită somnului. Ci și faptului că avem colegă de scaun în tren o fetiță simpatică foc pe care o cheamă Jasmine. Și care odată la 5 minute ne tot arestează și ne pune cătușele, așa încât povestea mea se tot întrerupe odată la 5 minute. 🙂

În plus, jumate din ea a scris-o Jasmine, căci în fundalul laptopului meu rulează Patrula Cățelușilor (sau ceva de genul)… Mi-a arătat ea repede cum se face să o găsesc pe You Tube.

Mi-a fost greu să cred cum o puștoaică de 3 anișori se mișcă atât de bine… Însă, trecând peste asta. 🙂 Ea se joacă liniștită cu Nela… mama ei e la vreo 3 – 4 rânduri mai în față, a lăsat-o probabil să patruleze prin vagon, luându-și o pauză. 🙂

O înțeleg. Jasmine e foarte energică. 🙂 Parcă îmi dă și mie din energia ei…

Mie aproape îmi cad ochii în gură de somn. Însă, aceste 7 ore vor fi folosite la maxim. Și așa postez rar pe Freelancer District.

Vreau să vă zic doar 2 – 3 lecții despre ce am învățat în aceste 2 zile, semnând cel mai mare contract din cariera mea de freelancer!

1. Oamenii nu sunt ceea ce par a fi (aproape Niciodată)

Și păstrez acel aproape în față, pentru a fi optimist.

Însă, surprize sunt și aici. Oamenii pot fi diferiți atât din punct de vedere pozitiv, cât și negativ. Depinde cum privești lucrurile.

În orice caz, există ceva sfânt pentru noi, care te scapă de toată bătaia de cap a surprizelor. Pentru că, let’s face it… într-o colaborare pe termen lung, surprizele sunt fix ceea ce îți lipsea…

Mie nu îmi plac atât de mult, așa încât am grijă ca totul să fie stabilit prin contract, încă de la început.

Contractarea e foarte importantă. Am învățat asta în aceste 2 zile. Atunci când ai de semnat 4 contracte, doar pentru a ajunge să lucrezi pe un singur proiect… înveți cât de importante sunt contractele.

2. Imaginea nu contează în freelancing (dacă nu vrei să ajungi la masa celor mari)

Am lucrat întotdeauna de acasă. Țineam consultanța și la bustul gol și întâlnirile de business pe Zoom, în tricou. :)))

Da, am crezut mereu că imaginea nu contează. Până ce mi-am dat seama că trebuie să trec pe la mall înainte să ajung la birou să mă întâlnesc cu clientul…

Efectiv am avut nevoie de haine, ca să pot semna un contract. Când trebuie să umbli de nebun după haine, brusc îți schimbi perspectiva….

Când faci business la un anumit nivel, imaginea nu contează. Imaginea e tot ce contează 😀

Nu ai cum să semnezi din trening, nu ce am semnat eu în aceste zile!

3. Jasmine ne zice să suntem urâți – ah, nu nu… asta nu e despre articol. Am gândit doar cu voce tare… :)))

Mă scuzați!

E atât de simpatică… se învârte într-una pe aici… mă face să râd. Însă în același timp mă și concentrez greu. 🙂

3. Adevăratul 3 e fix despre concentrare

Chiar și în freelancing: nu te duce la astfel de întâlniri fără un plan B LA PLANUL B. 🙂

Am avut mereu impresia că în freelancing, lucrurile par a se mișca altfel. Nu e nevoie de atât “official stuff”. Ei bine, până acum! La astfel de proiecte am înțeles că lucrurile stau diferit.

Am avut întâlnirile pentru semnarea contractelor în 2 zile consecutive. Niciodată deciziile nu se iau la acest nivel într-o fracțiune de secundă.

Pentru că planuri! 😀

Trebuie să ai cel puțin un plan în mare a ceea ce urmează să faci, cum o să ajuți și ce rol ai tu în ecuație. Iar la acest plan, trebuie să ai o serie de previziuni cu privire la ce o să iasă. Îmi place să le zic scenarii de vânzări.

3 la număr: Cel mai Prost, Cel mai Bun și Cel Mediu.

Ei bine, am aflat că nu e suficient. La astfel de contracte ar fi ideal să ai și un plan B la planul B. Așa că, după prima zi, după primul contract semnat, mi s-a dat timp de o noapte să vin cu un plan concret de acțiune pe care să-l surprind într-o anexă. 🙂 Pentru a putea trece la next level, următorul contract.

Pregătește-te să transpiri…

Va fi ca un iad…

În capul tău totul se învârte (în al meu încă mai are loc și Jasmine care între timp a trecut la desene în engleză). Nela încearcă să o învețe culorile, e atât de răbdătoare… fix ca la întâlnirea de vânzări.

Am terminat prima întâlnire după vreo 6 ore. Eram nemâncați, am ieșit din locație noaptea… totul închis. Era să dormim flămânzi…

ȘI TOTUȘI, Nela a rămas în picioare. Știa că a doua zi avem de trecut alte încercări. Asta mă face să mă gândesc la lucrul 4 pe care l-am învățat.

4. Niciodată nu ești singur (sau dacă ești, nu ar trebui să fii)

Deși ai impresia că în freelancing tu centrezi, tu dai cu capul… dacă ai intrat în haita lupilor singur… ești mâncat.

Da, am făcut planul de acțiune, da știu strategie, da le-am explicat beneficiile… Însă, un astfel de proiect stă și pe alți piloni.

Chiar și în freelancing, la acest nivel ai nevoie de juridic, ai nevoie de cifre, ai nevoie de financiar….

Dacă nu ai spate, în cazul unei astfel de semnări de contract, ești out din start. Încă nu ajungi la linia de start și oamenii vor fi trecut deja linia de finish.

Nela a fost un stâlp pentru mine.

La fiecare derapaj a preluat ca un vultur și a tras în direcția potrivită.

Eu mai aveam glitch-uri pe partea de discurs. Tocmai atunci intra pe fir și aducea proiectul înapoi. Fără pic de emoție. Degajată ca un real profesionist. Fix așa cum momentan încearcă pentru a treia oară deja să o învețe pe ștrengăreața Jasmine diferența dintre albastru și galben.

Aș mai scrie și 5…. dar deja sunt obosit. Vă las să le luați pe acestea 4. Vedeți cum le puteți folosi în cariera voastră în freelancing. La mine s-au sedimentat…. în aceste 2 zile… o tonă de informații.

A fost genul de experiență despre care aș putea scrie o carte.

Dar momentan rămân doar la acest articol. Jasmine m-a arestat din nou. Nu mai am mâini. Dar mai am gură, așadar, vă spun cu voce tare: PLECAȚI LA RĂZBOI!

Când fugiți după contractul vieții voastre, nu există cale de întoarcere. Lupți și câștigi sau lupți și câștigi!

V-aș mai spune că în freelancing, în dragoste și război nu există reguli. :))

Spor!

Dacă mai aveți nevoie de ceva, aruncați cu un mesaj aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *