succesul în freelancing

Succesul în freelancing văzut dintr-o perspectivă diferită!

Un lucru de care mă bucur extrem de mult și pentru care sunt recunoscător veșnic e faptul că am reușit până la 30 de ani. Am reușit să obțin succesul în freelancing (sau cel puțin așa am văzut eu).

Am reușit în carieră, am reușit în business, am reușit să fac bani, să investesc, să fiu prosper, am reușit să-mi fac timp pentru lucrurile importante. Și am reușit să îmi creez o familie fix așa cum îmi imaginam de mic copil.

Iar acum suntem în pragul de a completa ultima piesă din puzzle: venirea primului copil în familia noastră.

Și fix aici se întâmplă magia. De ce?

Mă bucur că am reușit toate acestea înainte de a avea primul copil, pentru că fix venirea lui pe lume îți arată ce e cu adevărat important în viață.

Și nu trebuie să mă crezi pe mine, însă… din perspectiva mea de viitor tătic, nimic din cele menționate mai sus nu ocupă locul cel mai important din viața mea.

Mă bucur că am reușit să fac foarte multe lucruri, să am afaceri de succes, să fac bani mulți, să fac vacanțe nenumărate, să cunosc o mulțime de culturi și oameni noi…. Însă nimic din toate acelea nu mă bucură mai mult decât un lucru: familia.

Aș preda oricând armele și m-aș despuia de tot ce am realizat până acum, doar să-mi știu familia bine. Nici nu mi-ar păsa de bani, de afaceri, de investiții, de nimic din ce am trăit sau făcut până acum…

Discutam azi și cu Paul și chiar zilele trecute vorbeam și cu Cristian: tragem de noi în ultimul hal doar pentru a reuși an de an să ne îndeplinim obiectivele… Și fix în momentul în care ajungem să le îndeplinim primim cele mai faine lecții.

Ei bine, pentru mine lecția primită a fost una de neprețuit de data asta.

Am tras de mine toată această perioadă, toți acești ani de când mă tot vedeți online… pentru a ajunge un om de succes, așa cum vedeam eu succesul. Și odată ajuns acolo… să-mi dau seama că toate acelea nu reprezintă nimic în comparație cu fericirea pe care am simțit-o când am aflat că urmează să fiu tată.

Mă bucur extrem de mult ca am învățat această lecție înainte de a avea copilul. În acest fel am înțeles care e cu adevărat calea pe care vreau să-l îndrum. Am înțeles cu adevărat cum vreau să îl cresc.

Și am înțeles cu adevărat ceea ce mulți oameni îmi ziceau ani de zile în urmă, când am început drumul acesta pe care sunt azi.

De ce nu există o corelație neapărat între succes și valorile materiale?

Toți acești ani am făcut doar un singur lucru: m-am concentrat pe acumularea de lucruri materiale. Am crezut că aici e succesul în freelancing și în afaceri.

Și am lăsat deoparte multe alte lucruri frumoase și de o importanță aparte. Și toate acestea… odată realizate… Mi-am dat seama că nu echivalează nici măcar cât un bob de orez… in fața bucuriei pe care o simt când o privesc pe Nela cum are grijă de ea și de bebe, ca el sa crească frumos și să ne lumineze în curând viața.

Am trecut pe drumul ăsta… Și a fost un drum frumos. Nu zic că e greșit să faci asta. Aș fi ipocrit.

Sunt conștient ca toate cele ce le-am făcut ne vor ușura viața pe viitor și ne vor ajuta, fiind resurse de preț în îngrijirea și dezvoltarea unei familii. Însă, modul în care le-am făcut și modul în care m-am gândit și raportat la ele… poate ar fi trebuit să fie unul mai echilibrat.

Ce vreau să zic cu asta?

Când ești tânăr e cool să fii “performer”, e cool să te mândrești cu faptul că organismul tău e tare și duce. Și tot duce.

Pare cool sa discuți despre burnout și despre tasks și despre time management și toate aceste englezisme care ne fac să părem nișe super eroi.

Nici nu realizezi ce faci, câteodată. De foame.

De foamea aia de succes și recunoaștere și faimă.

Ei bine… ia și stai o clipă și reculege-te!

Nu vei fi întotdeauna așa. Și nici organismul tău nu va fi întotdeauna așa.

Ia și gândește-te că ar fi mai oke să păstrezi un echilibru în toate. Succesul în freelancing, în afaceri, în orice, nu ar trebui să vină la pachet cu sacrificii.

Nu neglija sănătatea, relațiile, timpul liber petrecut tu cu tine, nu neglija alte lucruri doar pentru a acumula bani, active, averi…. Vine o vreme… când, având deja toate astea făcute, o să realizezi că ceea ce e cu adevărat important în viață nu ține nicicum de astea.

Da, e bine să le ai. Însă le poți face și altfel.

Le poți face și în echilibru cu tine, cu Universul și cu tot ce mișcă în jurul nostru.

Nu suntem singuri pe lume. Hai să mai trăim și să ne mai dezvoltăm și împreună. Nu doar fiecare pentru el și familia lui.

Dacă e să fi învățat ceva din tot acest drum… și dacă e să prețuiesc ceva din tot ce am învățat până azi… e fix asta.

Suntem dați pe acest pământ să avem înțelepciunea existenței.

Să știm cum putem prospera împreună și să știm cum sa trăim în armonie cu tot ce ne înconjoară.

Trăind altfel… o să ajungem negreșit să ne dăm seama că lucrurile pe care le reușim n-au sens… sau cel puțin nu au importanța pe care le-am acordat-o cândva, pierzând echilibrul și pierzând din vedere adevăratele lucruri care contau.

Și atunci cum e sănătos să vezi succesul în freelancing?

Să ne raportăm la financiar, pentru că e cel mai ușor de calculat.

Conform unor studii, analiza Knight Frank Wealth Sizing Model arată că, pentru a ajunge în top 1% cei mai bogați oameni din România, spre exemplu, pragul de intrare e calculat la 300.000 euro.

Cum poți realiza cei 300.000 de euro?

O să îți dau 2 exemple, ambele trăite de mine.

Poți să te faci freelancer și să lucrezi 12 – 14 – 16 ore pe zi… îngropându-te în muncă, pentru a câștiga rapid banii, pentru a ajunge la cei 300.000 în 5 – 10 ani…

Sau poți să-ți deschizi un business pe baza abilităților și cunoștințelor tale, să faci ceea ce îți place, ce te pasionează și să lucrezi 4 – 5 ore pe zi, câștigând aceiași bani.

Să fim serioși, 300.000 euro sunt “doable” ca scop și dacă ești un angajat mai bine plătit. Dacă, spre exemplu, poți obține un salariu de 2000 euro, într-un mediu corporate sau într-un mediu unde să fii valorificat corect, poți atinge acest obiectiv financiar în mai puțin de 15 ani.

Desigur, aici vorbind despre încasări. Dar acea cifră face raportare la averea netă, la activele deținute. Ca să deții active de 300.000 euro, la același salariu de 2000 euro probabil ar trebui să muncești mult mai mult. Și atunci, ce e de făcut?

Poți alege să muncești mult mai mult, ratând lucruri cu adevărat importante, despre care discutam mai sus….

Sau poți alege să lucrezi mult mai smart. Trăind în același timp un echilibru în viața ta, atât pe plan profesional, cât și personal, emoțional, spiritual etc.

EDUCAȚIA este cheia și aici!

Poți alege să te educi, pentru a te dezvolta și pentru a tinde și mai mult spre perfecțiune, în sensul cel bun. Pentru a crește seria de abilități, de cunoștințe, care să te ajute să maximizezi rezultatele obținute în același timp de muncă. Adică să ajungi să fii plătit mai mult, mai bine, pentru același număr de ore lucrate.

Asta îți va oferi o perspectivă sănătoasă de creștere – în care poți lucra și poți fi plătit super bine, în același timp în care ai vreme și de tine și de relațiile tale sau de pasiunile tale.

Educația te va ajuta să capeți și un nivel de conștientizare mai bun, să fii mai autentic, să înțelegi mai bine cum funcționează lumea și lucrurile din jur.

Iar asta, consider eu, te ajută să găsești echilibrul.

În concluzie….

După cum ziceam…. mă bucur că am reușit să realizez o mulțime de lucruri înainte de 30 de ani, tocmai pentru a realiza în final că toate acelea nu contează atât de mult pe cât credeam, atunci când vreau să fiu fericit cu adevărat. Succesul în freelancing vine din echilibru.

Iar echilibrul nu vine din bani și din focusarea 100% pe avere. Desigur, nici dacă nu îi ai nu poți să fii super echilibrat.

Prin urmare, cel mai corect pentru mine, consider eu, este să ajungi la o stare de maturitate emoțională, spirituală și la un nivel de cunoștințe, toate acestea obținute prin educație, care să te ajute să decizi unde tragi linia între material vs. spiritual vs. emoțional etc.

Echilibrul este undeva la mijloc între toate acestea – așa îi zice și definiția, nu?

Așa că, dacă te vei chinui să apleci prea mult balanța într-o parte…. vei risca să ajungi în același loc ca și mine: vei realiza că ai sacrificat o bună parte din viața ta pentru a fugi după niște lucruri, eliminând complet altele, care poate acum îți vor lipsi sau te vor trage în jos.

Gândește-te mereu să trăiești în armonie și să lași balanța exact așa cum a fost dată să fie: ECHILIBRATĂ.

Muncește cu spor, trăiește în iubire față de tine și de cei din jur, ajută pe alții, fă lucrurile în ordinea lor naturală și nu presa acolo unde nu e locul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *