freelancing

Studiu de caz: de la 0 la peste 5000€ în freelancing

De mult timp promit un studiu de caz concret cu parcursul meu în freelancing. Ei bine, a venit momentul să-l vedeți.

Acest articol va trata fix exemplul meu personal. Cum am pornit de la zero și cum am ajuns la peste 5000 euro lunar ca freelancer.

După cum am zis, e exemplul meu personal. Asta înseamnă că nu se va aplica tuturor și nu toți pot ajunge aici sau nu toți pot face asta așa cum am făcut-o eu. Însă, e un studiu de caz concret. E o bună sursă de inspirație.

Să începem cu începutul.

De ce am vrut mereu să mă fac freelancer?

Le explic de fiecare dată oamenilor care mă întreabă asta, freelancingul nu e o simplă meserie.

Freelancing-ul e un stil de viață. Cumva, nu alegi freelancing-ul, ci freelancing-ul te alege pe tine.

De ce spun asta? Să explic!

A fi freelancer înseamnă să-ți asumi anumite valori, anumite comportamente. Iar, de cele mai multe ori, acestea merg cam împotriva turmei. Tu, ca freelancer, vei fi mereu în direcția opusă vântului.

Toată societatea ne învață să mergem la școală, să învățăm, să ne luăm un job sigur mai apoi și să ne construim o familie. O viață cumva liniară, previzibilă.

În freelancing e total opusul acelei vieți. În freelancing mergi împotriva direcțiilor predicate de cei mai mulți.

Iar dacă tu, ca persoană, ca mod în care ești construit, nu rezonezi cu o viață din aceasta cu suișuri și coborâșuri, imprevizibilă, plină de riscuri, nu prea poți să fii freelancer. O să vezi asta de la început încă.

Chiar de multe ori ajung la mine oameni care vor să se facă și ei freelanceri și le zic ce presupune asta. Primii pași în freelancing. Și încă de la început li se pare super riscant, în afara zonei lor de confort. Li se pare că au foarte multe de pierdut dacă nu reușesc… Ei bine, așa e în freelancing. Sau cel puțin așa l-am trăit eu. 🙂

Cu toate astea, eu am vrut de la început să fiu freelancer din 3 motive principale:

  • valoarea mea principală după care îmi ghidez viața e LIBERTATEA (libertate în program, libertate în a alege cu cine vreau să lucrez și cu cine nu, libertatea financiară) – toate lucrurile astea sunt greu de obținut la un loc de muncă stabil. Acolo ai un program fix, un salariu fix, lucrezi ce ți se dă de lucru și cam asta e. Desigur, există excepții… dar noi nu ne vom referi la excepții în acest studiu de caz.
  • la începutul carierei mele mi-am dat seama că nu pot lucra foarte oke la birou – pur și simplu eu reușesc să mă concentrez mult mai bine când sunt acasă, stau singur, îmi pun muzică sau orice alte obiceiuri am… iar asta mă ajută să fiu productiv mai mult. Pe mine dacă m-ai închis într-un birou, pe scaun…. și-mi dai de muncă… o oră echivalează o zi… totul se mișcă infinit mai încet, nu pot face nimic.
  • am avut nevoie de mulți bani într-un termen foarte scurt – eu am avut ca deadline terminarea studiilor pentru a-mi găsi resursele să-mi cumpăr o casă. Nu am fost niciodată adeptul creditelor (asta se datorează unor credințe limitative, dar și a educației ulterioare pe care am dobândit-o de-a lungul vieții). Așa că aveam timp limitat (max. 5 ani – licență + master) să acumulez suficient cash pentru a-mi lua o casă (nu am dorit niciodată apartament, pe același criteriu că vreau libertate și ceea ce îmi oferă un apartament pentru mine nu se încadrează pe harta valorilor mele în direcția de libertate).

Acestea sunt principalele motive pentru care eu am știut de la început că vreau să fiu freelancer. Asta, plus faptul că… am încercat de-a lungul timpului să mă angajez… și nu s-a terminat bine nicio colaborare în direcția asta. Nu se potrivește statutul de angajat cu modul meu de viață.

Astfel, la nivel de mindset, la nivel de claritate pe obiective, pe valori, pe DE CE-ul meu personal, eu am avut mereu bifate lucrurile astea.

Este extrem de important să-ți cunoști valorile, să știi care este DE CE-ul tău și să ai claritate pe obiectivele tale și pe ceea ce îți dorești ca stil de viață, ASTA ÎNAINTE DE A DECIDE că vrei să fii freelancer.

De aici trebuie să pleci în freelancing.

Fără asta… nu ai cum să știi ce presupune freelancing-ul pentru tine. Și dacă ți se potrivește sau nu.

Bun!

Odată ce am decis asta, să trecem la pasul 2.

Cum am început ca freelancer?

Aud de foarte multe ori în jurul meu oameni care se plâng că nu îi primește nimeni să lucreze fără experiență.

Dacă și tu te gândești la asta, pui din start problema greșit.

Ca freelancer… nu te primește nimeni să lucrezi. Tu ești cel care îți creezi singur locul de muncă.

Prin urmare, nu îți trebuie experiență. Ci îți trebuie atitudine.

Bine, bine… o să ziceți…

Și ce fac cu atitudinea, dacă nu știu să prestez nimic.

Ei bine, asta ne duce cu gândul la următoarea decizie incredibil de importantă ca freelancer.

First you LEARN! Then you EARN!

Ca freelancer, trebuie să înveți continuu. Învățarea este cheia succesului tău aici. Și cât de mult și de rapid înveți… determină cât de mult și cât de rapid o să ai succes.

Ca freelancer trebuie să înveți obligatoriu 2 lucruri, altfel nu ai ce căuta în branșă:

  1. CINE SUNT ȘI CE FAC?
  2. CUM MĂ VÂND ȘI CUM VÂND CEEA CE FAC?

Ambele lucruri țin de tine. E vorba de Packaging & Messaging.

Cum împachetez serviciile și cum mă prezint eu ca brand? Cum prezint lumii cine sunt și ce pot să fac într-o manieră atractivă, așa încât să-i conving că eu sunt cel potrivit pentru job-ul lor.

Iar mai apoi, cum le livrez acest mesaj, așa încât să îi convingă.

Mai întâi înveți lucrurile astea, iar de abia apoi înveți ce și cum să faci.

Altfel… degeaba știi să prestezi, că vei sfârși prin a te vinde prost și prin a da fail după fail până îți bagi mințile în cap.

Eu de aici am început!

Mi-am clarificat ce vreau să fac și cât vreau să câștig din asta. Mi-am clarificat cum vreau să fac asta. Mi-am analizat opțiunile, în funcție de pasiuni, în funcție de cât se câștigă din domeniul acela, în funcție de ce se caută pe piață și de abia apoi am decis ce învăț din acel domeniu și ce pretez?

Așa ajungi să vezi ce vrei să faci ca freelancer

Te întrebi frumos:

  • CE ÎMI PLACE SĂ FAC?
  • CE SE CAUTĂ PE PIAȚĂ?
  • DE UNDE SE CÂȘTIGĂ BANII ÎN ACEL DOMENIU?
  • CE ȘTIU SĂ FAC ÎN ACEL DOMENIU?

Iar când ai răspunsurile la astea, poți începe să îți creionezi poziționarea: adică să ambalezi cine ești și ce faci și să începi să gândești mesajul tău către clienți.

Bun!

Hai să vedem următorul pas: CUM FAC EXPERIENȚĂ?

Eu am început într-un mod mai ciudat experiența ca freelancer.

  1. Mi-am făcut cont pe o platformă de freelancing – freelancer.com – iar având deja foarte clar cine sunt, ce fac, cât vreau să câștig, am încercat să conving unii oameni să investească pentru început în mine o sumă modică, mică, pentru a căpăta experiență și a le livra pe viitor valoare mai mare. Așa că am început să caut clienți mai prost plătit, doar ca să capăt experiență.

    Având în minte foarte clar speech-ul și fiind ambalat frumos, mi-era ușor să conving oamenii asupra dorinței mele și a pasiunii mele, chiar dacă nu aveam experiență practică în domeniu. Omul vedea dorința mea de învățare și dezvoltare și accepta să lucreze cu mine, chiar dacă știa că nu am experiență. Desigur, nici nu mă plătea ca pe cineva cu experiență.
  2. Am acceptat pentru început o formă de contracting – am acceptat un fee fix (un salariu) cu un program fix, cu posibilitatea de a lucra remote (asta s-ar traduce ca un fel de angajat, dar cu libertate mai mare). Așa am lucrat cu 2 agenții din domeniul meu (la care am intrat tot prin tehnica explicată mai sus la pc. 1).

    Deși știam că nu vreau să lucrez în această formă, am acceptat colaborarea tocmai pentru a învăța și a fura meserie. Am stat la agenții până am prins meseria, mai prost plătit, dar am acceptat, tocmai pentru a căpăta experiență și portofoliu.

    Ar mai fi o modalitate prin care să reușești ca freelancer, pe care eu nu am aflat-o decât foarte târziu.
  3. Poți să scurtezi mult drumul pe care eu am început (și care la mine a durat ani de zile)…. plătind un mentor (un om care deja a făcut ceea ce vrei tu să faci și a ajuns la rezultatele pe care le urmărești tu). Asta îți va scurta o mulțime de timp, pentru că nu vei mai face greșelile pe care el deja le-a făcut.

    Tu vei avea parte de experiența lui directă și de know-how-ul lui… plus, vei avea parte de motivația și mindset-ul pe care le vei modela împreună cu el. Eu am aflat foarte târziu de varianta asta, de abia în procesul de scalare, când am vrut să cresc la next level și mi-am dat seama că nu pot singur.

Bun!

Cam astea sunt modalitățile prin care poți să începi!


Cum prinzi primul client în freelancing – să rezumăm

Odată ce ai definitivat lucrurile despre care am discutat mai sus (packaging & messaging), pentru a prinde primul client e necesar să începi să vinzi.

Eu am prins primul client, după cum am zis, prin intermediul platformei Freelancer.com.

Apoi, tot acolo, pentru a învăța mai mult (deoarece prin clienții mici nu aveam cum să cresc nivelul), am căutat să mă alătur echipelor, în agenții.

Acolo am prins prima din cele 2 agenții la care am lucrat. A doua a venit deja din recomandare.

Între timp, lucrând în agenții, dar și pe platformă, mi-am rafinat procesul de prindere a clienților. Și am început să diversific sursele. Am mai scris despre modalități prin care poți prinde clienții și aici.

Despre cum poți să începi ca freelancer am scris și aici. Vei găsi aceleași idei dezvoltate: munca pe platforme, mentoratul, cursurile de calificare (prin care poți învăța să prestezi, pentru ca mai apoi să știi să vinzi) sau internship-urile (având în vedere că acum sunt plătite, ele sunt o formă asemănătoare la contracting – ce am făcut eu cu agențiile).

La ce să te aștepți financiar vorbind pentru început?

Bun… teoria ca teorie… să trecem și la cifre.

Cât poți câștiga la început ca freelancer?

Cel mai bun răspuns la întrebarea asta e: DEPINDE DE TINE!

Lucrez de peste un an de zile ca mentor cu zeci de freelanceri. Și fiecare are propriul parcurs. Sunt oameni care câștigă 100 euro la primul proiect și oameni care câștigă 5000 euro la primul proiect.

Sunt oameni care au reușit din primele 3 – 6 luni să ajungă la 1000 euro stabil / lunar. Sunt oameni cărora le-a luat 12 luni să câștige 500 euro / lunar. Sunt alți oameni care au câștigat 3000 euro din prima lună.

TOTUL DEPINDE DE TINE!

De cât de bine te vinzi și de cât de mulți clienți poți susține.

Eu o să-ți zic parcursul meu.

Parcursul meu financiar în freelancing – ground ZERO

Am mai întâlnit de-a lungul timpului oameni care îmi tot zic: “Da. dar tu nu ai pornit de la zero!”

Seriously? :)))) Adică… cum? Eu m-am născut milionar?

Am pornit fix de la ZERO.

De la banii pe care mi-i trimiteau părinții în anul 1 de facultate, ca să-mi iau mâncare și să plătesc căminul. De acolo am pornit.

PRIMUL MEU PROIECT A FOST UNUL DE 20 – 30 EURO – dacă mai țin bine minte. Ceva de scris niște postări pentru Instagram.

A fost un proiect de pe platformă. De aici a pornit tot.

Am avut puține proiecte relativ luate de pe platformă, deoarece am avut norocul de a găsi rapid prima agenție.

Ca medie, din platformă… am câștigat sub 1000 euro total, pe toate proiectele pe care le-am luat.

Trebuia să fie mai mult, dar un proiect mare de 1000 euro pe care l-am luat s-a dovedit a fi o țeapă din care am mai încasat doar 250 euro. Iar restul… au fost proiecte mici. Aici m-am și lăsat prima dată de freelancing.

Am renunțat!

Discutăm de luni bune aici…. state pe platformă, fără să iau nimic.

Mi-am dat seama după ceva timp că nu e ce trebuie. Nu ajung să-mi stabilizez veniturile, așa că am început să caut oportunități de a mă alătura unei agenții. Și-așa am prins prima agenție.

Aveam de făcut pentru ei câte un articol pe zi, pe un site de știri.

Acesta a fost primul proiect cu plată constantă, lunar!

Încasam 300 lei / lună.

De aici am plecat!

Apoi au urmat alte proiecte, așa că încet încet am intrat în agenție din ce în ce mai mult pe partea de content și copy.

A durat ceva, dar în aproximativ un an reușisem să-mi stabilizez primii 200 – 300 euro lunar ca freelancer.

Asta se întâmpla încă prin anul 2 de facultate.

În freelancing, banii ăștia sunt de nimic.
Mi-am dat seama că nu mă pot întreține pe viitor din așa ceva și nici nu pot ajunge la obiectivele mele,

Așa am renunțat a doua oară!

Și am încercat să mă angajez.

Salariul pe care eu l-am luat ca angajat (deși lucram pe domeniu în care am și studiat) nu a depășit niciodată 1700 – 1800 lei. Era vorba de cele mai multe ori de 1500 fix + bonusuri în drepturi de autor.

După doar câteva luni…. mi-am dat seama că nici din angajare nu pot ajunge unde îmi doresc. Așa că am reintrat în freelancing din nou, în paralel cu jobul.

Aici mi-am setat pentru prima dată un obiectiv concret.

Voiam să ajung la 1000 euro lunar, din freelancing.

Între timp, lucrurile la agenție se mai consolidaseră, proiectele au început să vină pe freelancing, eu am devenit mai bun, iar pe măsură ce anii au trecut (anul 3 de facultate + primul de master)… de la prima agenție încasam deja circa 500 euro / lunar.

Apoi a venit momentul de cotitură.

A apărut a doua agenție.

Aici am intrat direct cu salariu fix!

Am pornit de la 400 lei / lună – cu 2 ore pe zi.

La doar 3 luni distanță, deja ajungeam la 900 lei / lună – cu 4 ore.

Lucrurile au evoluat, în paralel cu prima agenție (unde aveam program flexibil) dar și cu diverse alte încercări de angajare.

Am ajuns cumva la 8 ore pe zi, la a doua agenție. Cu (nu știu dacă mai țin bine minte) 1900 – 2000 lei.

În momentul în care am ajuns la acest salariu din a doua agenție, deja ajunsesem la targetul meu.

Aveam 1000 euro pe lună (din cele 2 agenții) + chiar mai mult, din eventualele proiecte pe care le mai prindeam.

Ce se întâmpla însă?

Lucram deja 12 – 14 ore pe zi.

Asta… plus facultatea….

Și uite așa…. au mai trecut niște ani… (anul 2 de master + încă un an, până a terminat și logodnica mea, ea fiind mai mică cu un an).

În momentul în care am terminat amândoi studiile, trebuia să ne luăm casa. Să ne mutăm împreună 😀

Chestia era că… eram departe de a avea suma necesară pentru a lua casa… iar după un fail grav (o încercare de a renova ceva bătrânesc ce am achiziționat) …. am ajuns la decizia că trebuie să ne mutăm în chirie.

Prima scalare financiară

Când ne-am mutat în chirie am convenit de comun acord… că trebuie să facem în așa fel încât chiria să se plătească fără a intra în banii pe care îi câștigam deja, asta dacă ne doream să mai avem vreo șansă la economisire, pentru casă.

Zis și făcut.

La vremea aia situația noastră financiară era cam așa:

  • undeva la 1000 euro – 1200 în lunile bune – eu (din cele 2 agenții + proiecte conexe)
  • 1500 lei lunar – logodnica mea (dintr-un job la care a stat încă din anul 1 de facultate și până la momentul acela)

    Trebuia să creștem clar.

    Și-am ales să facem asta într-un fel de “all in” – cu cărțile pe față. Nu mai aveam oricum nimic de pierdut (trecusem peste un fail cu casa, pierdusem niște bani frumoși, depășisem și deadline-ul pentru obiectivele noastre… ce se mai putea întâmpla rău…)…

Logodnica mea și-a dat demisia. S-a reangajat într-un loc nou (ceva corporate stuff, dar pe sistem vechi – fostă instituție privatizată… mă rog).

Iar eu… am ieșit la vânătoare.

Deja lucram muult de tot zilnic, nu mai aveam weekenduri. Însă… aveam un vis.

Trebuia să ne luăm casa cât mai rapid, ca să scăpăm de chirie.

Și aveam noul obiectiv, să scoatem chiria lunară fără să ne atingem de banii din casă. Era vorba de 250 euro.

REZULTATUL LUPTEI NOASTRE?

  • 3200 LEI logodnica mea – la noul loc de muncă
  • Iar eu… în primele 3 luni de când ne-am mutat în chirie… de la 1000 – 1200 euro lunar… am ajuns la fucking 2000 – 2100 în lunile bune 😀

    Aceleași 2 agenții la mine dar fiind omul ghiveci – FĂCEAM TOT CE NU VOIAU SĂ FACĂ ALȚII.

Doar ca să pot să învăț chesti și să pot prelua și mai multe proiecte, pe și mai mulți bani.


CĂDEREA LA PĂMÂNT

Pentru orice om care va încerca vreodată să facă ceea ce am făcut eu, întrebarea mea e una simplă: Cât crezi că poți să duci?

Cât poți să bagi 12 – 14 – 16 ore pe zi, de luni până duminică?

Nu știu…

Dar îți zic cât am putut eu.

De la scalarea mea minunată… am mai dus vreo jumătate de an.

Deja se adunaseră ani de zile… cred că în ultimii 3 – 4 ani… eu băgasem constant peste 10 ore pe zi de muncă.

Și mi-am dat seama de un lucru aici.

FREELANCING – are în componența lui cuvântul FREE

Ei bine, eu uitasem de asta.

Uitasem că asta nu înseamnă freelancing.

Asta însemna doar faptul că sunt un sclav pe plantație, doar că un sclav mai bine hrănit.

Da!

Ajunsesem pentru prima dată în viața mea să număr lunar câte 100 milioane. Ceea ce în România… chiar și la vremea actuală… sunt bani frumoși. Că doar asta era și scuza mea. Cu asta mă și mințeam zi de zi.

Dar cu ce cost?

A doua scalare financiară

În scurt timp după ce mi-am dat seama ce fac… și încotro mă îndrept… m-a apucat o depresie urâtă.

Mă trezeam noaptea, la 2 – 3… și plângeam până mă înecam…

Am tras din răsputeri de noi …

AM SUPRAVIEȚUIT încă vreo câteva luni.

Până am găsit o oportunitate. Pentru care o să mulțumesc Domnului toată viața mea și toată viața de apoi și încă 100 de vieți după.

Am reușit să ne luăm casa.

După 1 an jumate de chirie.

Am reușit să găsim ceva în bugetul nostru. Fiind mult mai ieftină decât pe piață, datorită unor complicații pe care le aveau proprietarii.

În momentul în care ne-am luat casa, lumea pe care o știam eu… a luat sfârșit.

Muncisem ani de zile… dacă e să fac un calcul simplu (sper să nu greșesc):

  • 3 ani de licență (din care doar 2 am muncit mai serios, de când a ajuns Nela, logodnica mea, în Iași)
  • 2 ani de master
  • 1 an în plus stat acasă la părinții mei (departe de Nela, până a terminat ea studiile)
  • Și încă 1 an jumătate în chirie

…. numărați-i voi… că eu i-am numărat cu lacrimi pentru fiecare zi din ei trecută….

Și după toți acești ani… în sfârșit am reușit să ne luăm casa.

De la mutarea în casă a mai durat fix 3 luni calvarul meu de 12 ore (din care…. vă zic sincer ultima lună m-au plătit degeaba….)

ȘI-AM PUS PE PICIOARE 2 PROIECTE – INBOUND CONSULTING ȘI FREELANCER DISTRICT

Era timpul să schimbăm foaia.

Am renunțat în aprilie – mai la cele 2 agenții.

Și în iunie am pus pe picioare cele 2 proiecte.

Cum a decurs financiar această decizie?

Am renunțat la 2000 – 2100 euro lunar.

Și în prima lună de activitate cu firma de consultanță Inbound Consulting am încasat 7000 euro.

…..

……….

…………….

Același om! În același domeniu!

Dar… de data asta… cu o abordare diferită.

îN LUNILE PREMERGĂTOARE AFACERII AM BĂGAT ÎN MINE MENTORING ȘI STUDII ȘI CURSURI ȘI EDUCAȚIE…. PENTRU A RECUPERA TOȚI ANII PE CARE I-AM PIERDUT.

Ce s-a întâmplat de atunci?

Au trecut aproape 2 ani…

Și financiar am câștigat în acești 2 ani …. 3X mai mult decât am câștigat în toți anii mei de muncă de până acum, adunați la un loc, împreună cu Nela.

Oameni buni, voi puteți înțelege lucrul ăsta?

Că până și mie, care îl trăiesc zi de zi, câteodată îmi vine greu a-l crede…

În 2 ani am câștigat singur de 3 ori mai mult decât în 6 – 7 ani în 2 persoane!

Parcursul meu financiar – etapa actuală

La momentul actual lucrez în 3 proiecte (toate ale mele) + proiectele clienților din firma Inbound.

Ziua mea de muncă nu are niciodată mai mult de 6 – 7 ore.

Weekendurile le lucrez doar dacă aleg eu să fac asta!

Iar financiar vorbind…. media de câștiguri este undeva la 5000 euro lunar. Cu luni în care am trecut și de 10.000 euro. Am avut o lună în acești 2 ani în care m-am dus spre 20.000 euro.

Discutăm de aceleași servicii prestate pe care le prestam și în cele 2 agenții în care am lucrat. Am un singur serviciu nou, pe care eu l-am și structurat, l-am și creat de la zero, așa încât să mă diferențieze de concurență și să pot vinde ULTRA HIGH LEVEL pe el.

În rest, aceleași lucruri făcute.

Însă… cu o altă mentalitate. Cu alte strategii de vânzare… cu alți clienți.

Și bineînțeles… cu totul alte rezultate!

Cum scalezi în freelancing?

Dacă toată experiența asta m-a învățat ceva, atunci acel lucru ar fi unul singur: NU MAI ACCEPTA SĂ FII A 7A ROATĂ LA CĂRUȚĂ!

Nu poți scala rezultatele aptitudinilor tale pentru tine și pentru buzunarul tău, atâta timp cât aptitudinile le pui în slujba altora.

Am acceptat să lucrez în agenții pe drepturi de autor, pe proiect, pe salariu fix, pe toate modalitățile existente. Însă niciodată nu am fost eu cel care să fie în legătură directă cu clientul final în ceea ce privește prețul stabilit.

În momentul în care vrei să ajungi să lucrezi independent, lansează-ți propria firmă!

Da, va fi mai riscant. Vei avea cheltuieli pentru început.

Însă îți vei mulțumi peste ani de zile de nenumărate ori.

Altfel vei sta la masa negocierilor când poți să-ți faci singur contractele, să-ți stabilești singur politicile și să-ți pui singur prețul.

Și cu totul la alte mese vei începe să iei loc.

Am scris despre modalitățile de start din punct de vedere legal și aici.

Da, e super tare să poți începe de la zero fără firmă, fără obligații și să fii 100% legal în același timp. Dar, asta va însemna să faci multe compromisuri și să accepți să fii a 7a roată la căruță.

Poți face asta la început. Dar vezi să nu te fure iluzia!

Să nu poposești ca mine ani de zile acolo!

Ce e important odată ce ai reușit să te lansezi în freelancing?

Văd zilnic oameni care fac bani cu sacii. Dar care la final de lună… stau mai prost financiar decât mine.

Și mai rău… oameni care nu ai nicio siguranță și niciun safety net în care să cadă în caz că se întâmplă ceva.

Ca freelancer, tu centrezi, tu dai cu capul!

Asta înseamnă că tu ești cel care trebuie să se ocupe și de chestiile din spatele cortinei.

Tu trebuie să te ocupi și de finanțele tale și ale business-ului, de partea de asigurare și de partea de creare a unor fonduri pentru situații de urgență, crize etc.

Cum mi-am asigurat eu independența ca freelancer?

Dacă tot am ajuns să câștig de infinite ori mai mult, asta nu înseamnă că m-am apucat să sparg bani pe toaate căcaturile în toate direcțiile.

Am investit acei bani în alte active care generează bani. Generează venit pasiv.

Așa încât, chiar dacă eu nu mai muncesc nimic la un moment dat… să pot trăi liniștit alături de familia mea….

Asta înseamnă cu adevărat libertate – să faci bani și în timp ce dormi.

Iar ca freelancer, asta ar trebui să fie o chestie pe care să o urmărești obsesiv. Pentru că de abia atunci poți să te bucuri cu adevărat de acel FREE din cuvântul freelancer.

Cum am făcut eu asta?

Mi-am făcut o tradiție deja de când m-am mutat la casă. Tradiția de a cumpăra încă o proprietate imobiliară în fiecare an. Pe care să o dau în chirie.

Dacă tot am muncit 7 ani să o iau pe a mea, să locuiesc în ea…. hai să pun banii la muncă să-mi cumpere alte câteva proprietăți, pentru a-mi recupera acei 7 ani în viitor, ani în care să-mi permit să trăiesc fără să mai mișc un deget.

Iar cum ouăle nu trebuie ținute toate într-un singur coș….

Nu am investit doar în imobiliare. M-am ocupat de diversificarea investițiilor mele, alocând bugete și pentru alte clase de active, pentru alte proiecte în care cred și care îmi generează bani pasivi.

O modalitate bună de a-ți asigura independența este să pui banii să lucreze pentru tine. Ei sunt cei mai loiali angajați. Ei nu se îmbolnăvesc, nu își iau concediu și nu lipsesc nemotivat de la muncă.

Dacă tot ai ocazia de a câștiga super bine ca freelancer, pune banii la muncă pentru tine.

Pentru ca mai apoi să poți scurta maxim din programul tău… să-ți poți permite să creezi valoare super mare, să îi pui ce preț vrei tu și în acest mod să câștigi și mai bine cu și mai puțină muncă.

Fără să îți faci griji. Pentru că deja… baza de siguranță se produce singură.

Am mai scris despre asta și aici.

PUNCTUL FINAL: Cum ajungi să faci toate astea?

Ei bine, pentru toate astea ai nevoie de educație!

EDUCAȚIA este cea mai importantă investiție.

Investește în TINE mai întâi.

Ca să poți mai apoi să culegi roadele.

După cum am spus, în freelancing, FIRST YOU LEARN, and then you remove the L!

Prima dată trebuie să te educi despre toate astea, să ai claritate și să îți construiești o strategie și un plan concret, pe pași.

Trebuie să vezi cum să faci toate astea, pas cu pas. Și cum să atingi obiectivele pe care le-ai stabilit.

Ce a însemnat pentru mine toată partea asta cu educația?

Uite aici: https://www.freelancerdistrict.com/de-ce-educatia-este-cel-mai-important-pas-pe-care-trebuie-sa-l-faci-ca-freelancer/

Mii de euro investite în mine, în educația mea. Ca să mă ajute să ajung la nivelul acesta.
Mentori, suport din partea oamenilor, cursuri, discuții și networking în freelancing etc.

Toate acestea te pot duce aici.

Trebuie doar să vrei!


Te pot ajuta! Dar… doar dacă ești hotărât și dacă îți asumi munca și investițiile necesare.

Dacă ai nevoie de ajutor în a înțelege cum să faci și tu asta, care e situația actuală și cum să începi, scrie-mi!

Putem personaliza fiecare pas din experiența mea pe planul tău. Putem să începem împreună drumul tău în freelancing.

Desigur, asta costă.

Costă timp și costă bani.

Nimeni nu va face munca pentru tine. Eu am făcut-o pentru mine, la timpul meu.

Dacă și tu crezi că a venit timpul tău, dă-mi un semn!

1 thought on “Studiu de caz: de la 0 la peste 5000€ în freelancing”

  1. Tudor Radacineanu

    Cel mai bun articol de freelancing pe care l-am citit!

    O poveste faina, from 0 to Hero🤘

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *