SRL vs. PFA ca freelancer?

ATENȚIE: Dacă ajungi pe acest articol, vezi varianta lui actualizată, cu legislația aplicabilă în 2023. AICI -> articol actualizat SRL vs. PFA

SRL sau PFA ca freelancer?

De fiecare dată când am discutat cu cineva despre freelancing și mi-a cerut mai multe informații, prima întrebare era de cele mai multe ori: “Și cum lucrezi, SRL sau PFA?”

M-am obișnuit cu întrebarea asta, nu doar din cauza sutelor de ori când am auzit-o. Ci și datorită faptului că tocmai sufletul meu pereche vine din direcția asta.

Da, cei care citiți blogul și nu știați asta despre noi, noi suntem echipa șoc: marketer + contabilă.

Așadar, ne-am gândit să ne unim forțele și să punem la capăt un articol complex despre SRL vs. PFA din perspectivele noastre, dar și despre alte opțiuni care mai există în afară de aceste două variante.

O să încep eu.

Deci, SRL vs. PFA din perspectivă de freelancer – Sau să fie și altă Opțiune?

Între SRL și PFA, Răspunsul meu este: NICIUNA! Dacă te încadrezi, pentru început.

Știu, ai spune “Bă, ej’ niebun?” Cum adică niciuna? Adică cum lucrăm? La negru?

Nu, nicicum!

Eu am început să lucrez ca freelancer în 2013, după cum spuneam. Și m-am încadrat ca SRL direct, de abia în 2020. Și nu, până atunci n-am fost PFA. 🙂


Păi și cum am lucrat legal atunci?

Foarte simplu. Și tot cu ajutorul contabilei mele șmechere.

În domeniul creației (în content writing, copywriting și creație în general) ai o mică chițibușăreală care te-ar putea scoate din circuit și te-ar putea avantaja grozav, dacă știi cum să te folosești de ea.

E opțiunea de a fi plătit pe Drepturi de Autor.

Cum funcționează Drepturile de Autor?

Drepturile de Autor funcționează într-un mod extrem de simplu (dacă tu nu vrei să îl complici). Ele presupun faptul că tu CREEZI o lucrare (care în cazul meu era o reclamă text, un articol, o descriere de produs etc), iar cel ce mă plătește primește dreptul de a folosi acea creație în numele său, eu renunțând la orice drept, încasând însă o sumă de bani pentru acea creație.

Care era avantajul acestei relații între cedent (cel care cedează drepturile) și cesionar (cel care le primește)?  

Avantajul era următorul fapt: eu primeam banii pe drepturi de autor, din care îmi erau reținuți 10% ca impozit pe venit, la sursă, bani pe care îi negociasem în plus la prețul pe care mi-l doream eu pentru fiecare proiect.

Așadar, eu știam întotdeauna cât îmi doresc să primesc pentru un articol, pentru un proiect, preț la care adăugam mereu 10%, ce urmau să-mi fie reținuți din preț direct la sursă.

În acest fel, eu eram plătit legal, fix atât cât îmi doream, scăpând de bătaia de cap a hârțoagelor și a deschiderii unui SRL sau înființării unui PFA.

Am lucrat așa ani buni.

Însă, să nu crezi că în această situație există doar avantaje. Dezavantajele pândesc și ele la colț.

Care e cel mai mare dezavantaj al contractelor pe drepturi de autor?

Există unul singur, din perspectiva mea, iar el poartă numele de PLAFON.

Aceste contracte pe drepturi de autor au o sumă maximă pe care o poți încasa (înainte ca statul să înceapă să te jumulească de contribuții). Plafonul maxim în care trebuia să te încadrezi mereu e compus din 12 salarii minime (brute) pe an.

Cu alte cuvinte, puteai să încasezi oricât, atâta timp cât rămâneai sub salariul minim. Dacă depășeai acel plafon, trebuia să achiți pe lângă cei 10% reținuți la sursă și contribuțiile pentru pensie și sănătate. Care se calculau tot la salariul minim, iar acestea reprezintă 25% pensie + 10% sănătate = un total de circa 9366 RON anual.  

Cu alte cuvinte, tu ai fi încasat undeva la 26.760 (plafonul), din care urma să dai statului 9366.

Păi și cu ce te-ar ajuta pe tine asta, nu-i așa? Doar tu nu te apuci de freelancing pentru a fi mai prost plătit decât un angajat cu salariul minim.

Ei, uite aici intră în scenă o contabilă deșteaptă.

Acel plafon se aplică doar dacă nu ești angajat.  Cu alte cuvinte, dacă aveai deja o carte de muncă undeva anume (la orice firmă, în orice domeniu) încadrată cu un salariu minim de 8 ore, acel plafon ieșea din calcul.

Cu alte cuvinte, dacă erai și angajat și freelancer, puteai să încasezi din drepturile de autor sume nelimitate.

Zis și făcut. Prieteni cu firmă avem, taxele pentru un salariu ar fi putut reprezenta fix costul proiectelor lunare pe care le făceam pentru ei. Win – win. Got it? Ei mă angajau pe mine, fără salariu, ci plătindu-mi doar acele taxe, pentru ca eu mai departe, să pot încasa lejer cât se putea de mult peste plafon, fără să mai plătesc nicio contribuție.

Bun!

Iar acum, pentru varianta oficială, o să-mi las contabila la butoane. Să vă explice ea diferențele între SRL și PFA, fără alte tertipuri.  

SRL sau PFA? din perspectiva unui contabil

În primul rând, atunci când alegi PFA, fondatorul nu ai cum să fii decât tu. Tu ești acea PFA (PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ).

În plus, pentru a-ți face PFA pe un anumit domeniu, ai nevoie de studii în acel domeniu. Trebuie să ai calificare în acel domeniu. Excepție fiind doar câteva domenii, în care oricum nu ai treabă tu ca freelancer.

Din această primă fază deja vezi încotro merge articolul. Dar noi o să fim totuși echilaterali. Și obiectivi. Și nu o să fim hateri! :))))

Alt dezavantaj al PFA-ului este faptul că dacă o dai în bară, răspunzi cu tot ce ai acasă. Întreg patrimoniul. Deci, incluzi chiar și casa.

Cu alte cuvinte, I dare you, să faci măgării pe PFA! :))) (Nu că te-am sfătui să faci nici pe SRL, însă doar așa ca idee).

Totuși, PFA-ul are și anumite avantaje.

Cel mai mare și mai bine cunoscut avantaj, invocat de toți, este faptul că pe PFA poți avea acces la banii încasați, oricând. Deci, după ce plătești taxele și furnizorii și ce mai ai de plată, toți banii îți rămân ție, la discreție.

Un alt avantaj PFA este faptul că hârțogăria este foarte mult simplificată, în sensul în care, dacă nu ai angajat, trebuie să depui o singură dată pe an declarația unică. Ba chiar și contabilitatea ți-o poți ține singur. Asta înseamnă automat scutire de cheltuieli.

La PFA se înființează și se desființează lucrurile în 2 – 3 zile. Fără cei 200 de lei capital social (de care ai avea nevoie la SRL), fără bătăi de cap. Iar taxele de la Reg. Comerțului sunt mai mici.

Însă taxele generale, oups…
10% din profit automat și 25% pensie + 10% sănătate, dacă se depășește același plafon despre care discutam la Drepturile de Autor. Deci… plătești 45% din ce încasezi. Fain, nu?

Pe de altă parte, un SRL îți scoate din buzunar 3% impozit (dacă nu ai angajați) sau 1% (dacă ai angajați). Asta dacă ai cifra de afaceri până într-un milion de euro (hai să fim serioși, să faci tu prima sută de mii din freelancing, că mai discutăm după).  La cei 3% se mai adaugă cei 5% pe dividende, pentru a scoate banii din firmă.

Deci taxele, se pare că sunt de câte ori mai mici? Ai ghicit, de 5 ori.

Bun, dar sunt și aici suișuri și coborâșuri.

De exemplu, banii nu sunt tocmai ai tăi, așa, când ai tu chef. Dintr-un SRL poți scoate banii din încasări doar odată pe an sau odată la 3 luni, dacă ai contabilă simpatică și îți face bilanț interimar (o hârtie în plus).

La SRL însă, cel mai mare avantaj e faptul că “teoretic”, dacă o dai în bară, nu răspunzi cu patrimoniul personal, ci doar cu capitalul social al firmei – cei 200 de lei pe care i-ai depus la început.

Desigur, dacă ANAF vrea să se joace cu tine de-a Tom și Jerry, o să își scoată banii oricum. Însă, teoretic, tu, ca administrator, ești ferit.

Dezavantajele SRL-ului pe larg: ai nevoie neapărat de un contabil – contabilitatea e complexă, iar din punct de vedere legal nu poți să îți ții contabilitatea singur. De înființat se înființează destul de repede, dar de desființat… la un SRL vei umbla ceva timp pe drumuri. Circa 2 – 3 luni.

Bine, eu am umblat și la înființare o lună, dar asta pentru că am fost eu neghiob.

Ca avantaje, față de un PFA unde ai voie să desfășori activitate în limita a 5 coduri CAEN, pe SRL poți avea toate codurile CAEN care există (peste 400 de coduri, fără restricții).

Fondatorii pot să facă firma felii, în sensul în care pot fi 50 de fondatori diferiți, fiecare cu bucățica lui de firmă. Nu ai nevoie de studii, nu ai nevoie de diplome și nu ai nevoie de calificări pentru a-ți deschide un SRL.  

ȘI-ACUM… Pfffeeew… să luăm o gură de aer și să recapitulăm.

Avantaje PFA

– banii disponibili mai ușor

– contabilitate simplă, ținută intern, birocrație simplificată

– taxe mici de înființare și înființare / desființare mai ușoară

Dezavantaje PFA

– răspunzi cu patrimoniul propriu în caz de probleme (casa, mașina și banii tăi sunt în joc)

– taxe incomparabil mai mari

– maxim 3 angajați și 5 coduri CAEN

– poate fi înființat doar în nume propriu, de către o singură persoană

Avantaje SRL

– nu răspunzi cu patrimoniul personal, cu banii și casa proprie

– taxe mult mai mici

– libertate mai mare de lucru și de înființare (nu ai nevoie de calificări)

– posibilitatea la oricâte coduri CAEN și oricâți angajați vrei

Dezavantaje SRL

– nu dispui de bani pe loc, ci trebuie scoși pe bază de dividende, odată pe an sau trimestrial

– contabilitate complexă – necesită cheltuieli cu un contabil

– se desființează foarte greu și costă mai mult actele

Decizia este a ta. Noi am luat-o pe a noastră și a fost una simplă. După ani de zile în care am jonglat pe drepturi de autor, am decis să-mi deschid direct SRL. Best decision ever made!  

Dacă ai nevoie de mai multe informații, să știi că poți găsi acea contabilă șmecheră de care îți povesteam, fix aici.

7 thoughts on “SRL vs. PFA ca freelancer?”

  1. Salutare. Foarte bine mentionate aceste lucruri despre PFA si SRL, doar ca la PFA mai este o modalitate de a ocoli acele taxe si anume PFA cu norma de venit. Este interesant sa te uiti si peste asta

    1. Super obiectie. Da, ne este cunoscuta forma de PFA cu norma de venit, doar ca din experienta noastra sunt foarte foarte putine persoane care opteaza pentru aceasta forma. Spre exemplu, noi nu avem pe nimeni in portofoliu care sa fi optat pentru aceasta optiune.

  2. Buna, Claudiu.
    Vin si eu cu o intrebare la care nu reusesc sa gasesc un raspuns.
    Am un SRL neplatitor de TVA si lucrez cu cod intracomunitar.
    Am inceput pe Fiverr unde am prins de curand 2 proiecte.
    Si aici vine dilema: facturez Fiverr pentru suma de bani primita, iar din comisionul retinut de platforma se presupune ca trebuie sa platesc 19% TVA statului roman. Dar Fiverr nu emite factura pentru acest comision. Cu ce acte trebuie sa merg la contabila pentru a intocmi declaratiile de TVA daca n-am nicio dovada in legatura cu comisionul oprit?
    Aceeasi dilema si pentru Upwork, am vazut ca si acolo e cam aceeasi poveste.
    Multumesc anticipat pentru raspuns!🙏

    1. Salutare, Roxana.
      Am mai discutat chiar pe tema aceasta cu o mulțime de freelanceri, iar Nela, fiind contabilă le-a oferit răspuns fiecăruia în parte.
      O să o rog și în acest caz să revină către tine cu un răspuns detaliat.

      Din ce știu, pe baza acelei tranzacții care reprezintă comisionarea din partea platformei, există un INVOICE pe care îl poți găsi în cont, la tranzacții.
      Însă revine Nela către tine să te lămurească mai exact.

      1. Tu ar trebui să plătești TVA doar pe ceea ce ÎȚI FACTUREAZĂ FIVERR.
        Prin urmare, dacă în extrasul tău de cont nu apare FIVERR la plăți (și tu iei pe factură doar suma ce îți reiese ție, fără acel comision pe care îl percepe platforma), nu ai de plată TVA.

        Dacă FIVERR îți percepe comisionul și tu ai făcut factura pe toată suma, atunci va trebui ca pe extras să apare plată către FIVERR acel comision (și în acest caz ar trebui să existe un invoice din partea lor).

        Tu ar trebui să faci factură pe suma care o retragi din platformă (after taxex) pentru a evita situația.

  3. Salut,

    Care este motivul pentru care ai incetat colaborarea prin drepturi de autor si ai trecut la SRL? Eu sunt in aceeasi situatie (CDA-uri lunar + angajat) si mi se pare cea mai avantajoasa forma de colaborare. Doar ca am un client care imi cere SRL acum si nu as vrea atata bataie de cap.

    Multumesc,
    Bogdan

    1. Extra servicii pe care le ofeream nu se puteau încadra la CDA + am avut nevoie de firmă pentru a căpăta un plus de credibilitate.
      Iar ca beneficiar, era prea mare bătaie de cap pentru mulți din ei, să le explic și să accepte această formă de colaborare. E mult mai ușor când ai firmă.
      Pentru mine, asta a fost experiența.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *