Sărbătorile unui freelancer sau ce facem în concedii?

Tocmai ce au trecut sărbătorile, iar anul acesta a fost un pic diferit pentru mine perioada de Crăciun și Anu’ nou. Ce face un freelancer în perioada aceasta?

Desigur, cei mai mulți dintre noi ne luăm concediu. E normal să vrei să-ți petreci clipele astea alături de familie sau prieteni. Însă, dacă tot ai o perioadă liberă de câteva săptămâni, acest timp ar putea fi folosit ințelept chiar și în concediu.

Ce face un freelancer de sărbători?

Perioadele de sărbători sunt propice pentru a analiza un pic cum ți-a fost anul. Să vezi ce obiective ai reușit să îndeplinești, ce ai mai fi dorit să faci și nu ți-a ieșit. Aceste 2 – 3 săptămâni libere sunt ideale pentru a analiza și pentru a face o retrospectivă.

Planurile își fac cu ușurință loc aici. Iar pentru mine, personal, toate acestea sunt despre un lucru principal: bugetul.

Vreau să știu încă de la început cum stau financiar pe anul ce tocmai începe. Și vreau să văd cum a fost anul trecut. Eu țin bugetul sub o formă mai light, în sensul în care mă interesează să văd clar ce cheltuieli am, ce venituri și care e rata de economisire. Cam așa arată o filă a bugetului meu. Iar această filă se repetă lună de lună.

E un fișier făcut în Excel, își calculează singur totalurile și în partea dreaptă își formează automat un grafic în funcție de datele din coloane. Mă ajută să îmi țin tracking-ul la bani.

De fiecare dată, de sărbători, ne rupem 2 – 3 ore să îl analizăm și să vedem cum a fost anul pentru noi. Iar în funcție de asta ne facem noile planuri pentru anul ce vine.

Ce mai facem de sărbători?

Ne stabilim lista de obiective

De obicei folosim o simplă foaie A4 pe care ne trecem cele mai importante 3 – 5 obiective, atât pe plan personal cât și pe plan profesional. Foaia aceea se pune pe perete sau undeva la vedere, pentru a ne trezi de fiecare dată cu ea în față. Ea ne dă drive-ul pentru a putea să ne montăm pe treabă, să putem atinge obiectivele stabilite.

Cea mai bună decizie pe care poți să o iei în orice concediu, ca freelancer

Un lucru destul de simplu, dar crucial pentru viitorul tău e să te orientezi spre activități care au potențial de a genera venit pasiv. Iar săptmânile libere, în care nu ai pe cap task-uri, nu te presează niciun deadline… sunt perfecte pentru a te gândi și a plănui în această direcție.

Spre exemplu, în concediul acesta m-am gândit cum o să creez un nou produs informațional (un curs) pe care să-l vând automatizat, cu ajutorul unui funnel de vânzări, care să-mi genereze venit pasiv pe viitor.

Am făcut deja un astfel de produs, iar doar în ultimul an mi-a adus câteva mii de euro, singura muncă depusă pentru el fiind cea de facturare și închidere a vânzărilor (un call telefonic cu fiecare participant).

Perioadele de concediu sunt perfecte pentru a te gândi la astfel de oportunități. Poți gândi planul de conținut, structura, modul de vânzare sau poți chiar să-ți petreci câteva zile pentru a te apuca de treabă și a construi produsul.

O astfel de oportunitate de care ai profitat te poate transforma cu ușurință într-un om independent financiar în câțiva ani. Îți vei mulțumi atunci pentru cele câteva ore sau zile dedicate unei astfel de decizii.

Acestea sunt principalele lucruri pe care eu personal le-am făcut de sărbători. Tu cum îți petreci aceste zile libere și ce faci în concedii de obiccei?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *