Primii pași în Freelancing

“Freelancer is more than a “job”/”job platform” for me. It is my dream. I started here when I was in college. It was hard for me to get a job back then, with no experience and no companies willing to give me the opportunity to gain experience. So, I decided to give Freelancer.com a shot. I didn’t take it seriously until I got my first successful bid and was rewarded. It was a $20 project, then the second was bigger… and soon I ended up with a web design company hiring me as a freelancer for my copy-writing services.”

Aceasta este bucata de poveste care a legat totul.

Da, acum poate părea ca o poveste… ceva ce e rupt de realitate, pus acolo doar ca să sune bine. Poate părea un simplu citat motivațional, însă la început nu a fost așa.

Mi-am început “cariera” de freelancing în 2013. La momentul ăla, puteai începe în două moduri, care cred că au rămas valabile chiar și în ziua de azi.

Puteam începe “the hard way”… sau “the smart way”. Prin muncă brută, sau, cum ne place nouă să spunem în breaslă “muncă de chinez”. Sau printr-un brand personal puternic, care să te lanseze direct spre o altă nișă de clienți, spre o altă piață. Mă rog, nu că la acel brand n-ar fi de muncă destul.

Însă, nevermind… eu am început freelancing-ul când am intrat la facultate. L-am început de foame (de bani). Pe vremea când, oriunde aș fi mers să mă angajez, aveam nevoie de experiență, de portofoliu sau de pile.

Nu aveam niciuna din ele. Iar pe gratis îmi era silă să muncesc. La vremea aia nu știam ce înseamnă “First you Learn, then you remove the L”. În acele vremuri ezitam mereu să lucrez pe gratis, așa că internship-urile nu intrau în calcul.

De angajat part time am încercat de câteva ori. Dar mi-a trecut repede, odată cu obligația de a mă trezi de dimineață. Și-atunci… ce mai rămăsese pentru mine?

Așa că, într-o nebunie, mi-am făcut rapid un cont pe Freelancer.com și, la început în joacă, mi-am încercat norocul.


Cum am început în freelancing?


Bineînțeles, la început, aveam în cap să caut job-uri sau proiecte locale, deci îmi restrângeam singur aria de lucru la doar 20 – 30 posibilități (atâtea proiecte găseam pe platformă pe România atunci). Din care… pe aria mea de creație… rar găseai ceva.

Aveam contul free, la vremea aia puteam da doar un număr limitat de “BID-uri”, asta însemnând că nu puteam licita decât la câteva proiecte. Nu puteam plasa o ofertă de preț decât la 10, dacă mai țin eu bine minte, într-o lună.

Bun. Zis și făcut. Aveam deja planul în cap. Dacă dau 10 bid-uri pe lună, probabil din 100 de bid-uri prind și eu măcar un proiect. Dacă într-un an prind 1, deja obiectivul meu e îndeplinit. Așa am gândit-o prima dată.

ȘI-AM SETAT CONTUL!

Cum se setează un cont pe Freelancer.com?

Deși nimic nu-i mai simplu decât asta, o să fac un scurt tutorial despre cum se face contul pe platformă, pentru cei interesați.

Intri pe pagina de aici, iar în partea din dreapta sus, ai opțiunea Sign Up. Treci adresa de email, parola (pe care să o ții minte, nu ca mine, să o schimbi de 100 de ori că ai uitat-o), apoi îți alegi un username. Practic, username-ul va fi numele tău vizibil pe site. Ceea ce înseamnă că ar fi bine să nu-ți pui username-ul PinkPussycat sau BossoftheBosses 🙂

După ce alegi user-ul, ești redirecționat pe pagina de mai jos. Aici unde începe magia.

În această pagină alegi domeniul în care îți dorești să prinzi proiecte.

Acuma, dacă nu ai deja o pasiune, nu știi deja ce ai vrea să faci și ești doar în căutare, în testarea terenului, sfatul meu este unul simplu: fă un mic research înainte și vezi cum stau proiectele pe nișa aia.

Până la urmă, știm cu toții că e super tare să faci doar ce vrei și ce-ți place în viață, dar lucrurile s-ar putea să nu funcționeze tocmai așa de fiecare dată.

E un lucru tare frumos, am găsit eu schema într-un curs de business, te învață cum ar trebui să-ți găsești micro-nișa pe care să lucrezi. O să-i fac un share aici de dragul vostru.

Toată schema stă în următoarea chestie: să combini o bucată din ceea ce îți place, cu o bucată din ceea ce știi să faci și cu o bucată din ceea ce chiar se caută pe piață. Unde se întâlnesc cele 3 bucăți, acolo ar trebui să fie ținta ta.

Bun, să revenim la setarea contului.

Alegi domeniul în care dorești să lucrezi, din acea listă. Al meu a fost Writing & Content (bună alegere, aveam să aflu mai târziu).

După care pagina mai face loc unei ferestre în partea dreaptă, în care ți se deschide o listă de abilități, skill-uri pe care le-ai putea avea, dacă îți cauți de muncă în direcția aia. 🙂



Selectează 20 de skill-uri care te reprezintă cel mai bine din lista aia. Atenție, s-ar putea să nu le stăpânești pe toate încă, dar selectează ce ți-ai dori să faci din lista aia. 🙂

Acuma e acuma! O să vezi că în dreptul fiecărui skill îți arată și numărul de joburi disponibil pe acea nișă. Eh, după cum îți ziceam, îți poți da seama rapid cam ce te așteaptă doar din aceste estimări. Dacă domeniul tău este unul căutat sau dacă ai dori mai bine să te reprofilezi.

După ce selectezi cele 20 de skill-uri apeși pe Next, butonul din dreapta jos.

Apoi ajungi pe pagina aceasta.

Aici îți introduci numele, iar la limbi selectezi limba ta nativă, așa încât să ți se ofere oportunități de job de la oameni care vorbesc aceeași limbă. Însă, după cum am spus și mai sus, pe partea locală, joburile vor fi ca roadele după grindină: puține și acre. 🙂

Sfatul meu este să îți selectezi și engleza și să ținteși mare din prima. Go big, or go home!

Mai jos va trebui să selectezi nivelul la care te afli ca freelancer. Acuma, tu experiență nu o să ai pe proiecte, însă, se presupune că pe pasiunea ta ai studiat, poate chiar ai și studii în domeniu, școală, facultate etc. 🙂

Eu nu m-am trecut beginner, însă nici avansat. Deci mijlocul e mereu varianta corectă. Selectezi medium și treci mai departe.  

În următoarea etapă, va trebui să selectezi o metodă de plată, pe baza căreia vei fi plătit. Ei bine, aici doar pentru puțin timp se complică lucrurile. În sensul în care, cel mai oke ar fi să justifici chiar fiecare sfanț încasat chiar și din proiecte de freelancing făcute din joacă. Ceea ce presupune să ai o entitate juridică sau să fii autorizat.

Aici însă ai marele avantaj de care eu m-am bucurat din plin. Pe partea de creație (cazul meu), dar și în alte profesii, poți aplica o opțiune de avarie pentru a încasa. Contractul pe drept de autor.

Mai multe despre acest subiect, poți găsi în articolul de aici.

Revenind la plată. Eu am selectat cardul. Însă poți la fel de bine să selectezi și pay pal ca metodă de plată, urmând ca tu să încasezi în pay pal și mai apoi să scoți banii în contul tău personal de la bancă.

Ce e și mai frumos acum, iar eu nu am putut să mă bucur la acea vreme de acest privilegiu, poți să îți pui contul Revolut ca modalitate de plată. Despre acest subiect vom avea un articol dedicat, scris ceva mai încolo.

Acuma, se întâmplă următorul lucru.

La momentul în care mi-am făcut eu contul, puteai sta pe Free Trial bine mersi, până hotărai tu singur să îți faci Upgrade. Bineînțeles, nu aveai parte de beneficiile celor de la Premium. Însă, pentru început, puteai face destul de ușor bani și cu versiunea FREE.

Acum, din ce observ, lucrurile s-au schimbat. Poți rămâne pe Free Trial prima lună, după care va trebui să plătești o taxă. De altfel, taxa este una acceptabilă, de 12$ pe lună. Pentru care se pare că beneficiezi și de o mulțime de beneficii. Până la urmă, plătind ceva lunar, vei fi mai motivat să cauți proiecte.

Iar din momentul în care ai dat click pe Start Free Trial, profilul tău e up and running. Iar tu ești în acest moment gata să prinzi joburi.

Mai ai de revizuit 3 pași simpli, înainte să poți începe.

1. Confirmă email-ul (în momentul în care ai făcut contul, ți-au trimis un email pe adresa ta). Dă click în email pe butonul de confirmarea contului.

2. Completează profilul. De la ultimul pas, după ce alegi modalitatea de plată te va duce deja în pagina principală a platformei. Acolo vei găsi joburile, iar în momentul în care dai click pe un job și vrei să te înscrii la licitația pentru proiect îți apare următoarea pagină.

Completează datele de acolo pentru a-ți face un profil cât mai atractiv.

3. Setează-ți prețul

Despre acest pas vom discuta separat în o serie de articole. Nu de alta, dar am putea scrie o carte despre cum să-ți setezi prețul și cum să tarifezi serviciile tale. Am făcut aici mai multe greșeli decât peste tot în viața mea. Așa am ajuns să învăț din greșeli.

Pentru început, pune-ți un preț pe oră, așa cum te simți tu confortabil cu el. 🙂 Sau, dacă nu aplică o simplă formulă pentru a afla care ar trebui să fie prețul pe oră.

Cât sunt la momentul actual cheltuielile tale lunare? Dar cât ai vrea să câștigi tu în mod ideal? Adună sumele, fă media, împarte la câte ore facturabile sunt pe lună și acolo ai prețul. Asta așa, la prima strigare. 🙂

După cum am spus, pe ideea asta vom face articole separate.

Pffeew! Cum s-au făcut peste 1600 cuvinte în articolul ăsta….
Cam atât a fost cu începutul. Fix așa am început eu, să spunem din punct de vedere tehnic.

Partea de poveste… despre cum am descoperit freelancing-ul, despre cum am ajuns la ideea că e un adevărat stil de viață…. o vei regăsi într-un articol viitor.

Până atunci, sper ca acest “mic” articol să te ajute să-ți pui la punct profilul pe Freelancer.com și să începi să bidezi la joburile care îți fac cu ochiul. 🙂

Dacă mai ai nevoie și de alte informații, aruncă niște mesaje aici și îți vom răspunde la fiecare în parte!

3 thoughts on “Primii pași în Freelancing”

  1. Salut, mi se pare super felul in care ai explicat primii pasi in Freelancing. Mi ar placea sa incep si eu ceva dar sunt exact ca tine la inceput. Nu stiu nimic. Nici macar ce domeniu sa aleg. Problema este ca eu stau in Germania si posibil sa fie legislatia diferita. Intrebarea mea este daca se poate incepe pentru experienta , doar ca persoana fizica. Inteleg partea cu dreptul de autor, dar totusi …ai fost norocos cu sotia/ iubita contabil si prietenii cu firme. Eu sunt absolut singura si total dezorientata. Multumesc si iti doresc mult succes in continuare.
    Cristina

    1. Pentru început e oke să alegi un internship sau ceva ca experiență. Eu, spre exemplu, am stat angajat în paralel la început…. ca să am taxele plătite. Iar contractul pe drepturi de autor pe lângă. Ideea e că dacă începi ca persoană fizică… nu lucrezi legal, practic acei bani pe care îi încasezi prin platformă, dacă nu sunt justificați și nu se plătesc taxe pe ei, s-ar putea să-ți creeze probleme la un moment dat. 🙂 Nu ar fi tocmai plăcut să te trezești peste ani cu nu știu ce penalități și dobânzi la niște bani de buzunar făcuți ca experiență. Părerea mea!

      1. Dacă chiar e greu să te angajezi (să presupunem că nu ai prieteni care să te ajute cu un job acolo… cât de cât), poți alege să lucrezi într-o asociație studențească. Voluntariat 😉 Mie nu mi-a priit, însă eu am avut alte oportunități. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *