E o vorbă din popor pe care o aud din ce în ce mai des și care mă amuză teribil: “De când ți-ai făcut Facebook toată lumea știe că ești prost. Bine, tu erai și înainte, dar măcar nu te știa nimeni”
De când zappez pe Facebook-ul ăsta mi-au ieșit în cale tot felul de oameni. Unii dintre ei tare înflăcărați pe social media și online, că vezi Doamne… “generația asta cu ecranele în nas s-a prostit de tot de la atâta <onlain>”.
Acuma, știu… online poți găsi și poze cu pisici la care să dai like, live-uri din noua mașină a lu’ Florin Țiganu’ adusă dă pă Germania și tot online poți vedea și ce mai face Maricica de la colț.
Da, dacă folosești online-ul numai pentru aceste scopuri, scuzele mele. Articolul ăsta nu o să-ți placă.
Însă, tot online mai găsești și sute de mii de alte chestii. Printre care și grupuri de specialitate, pe o anumită temă, care s-ar putea chiar să-ți schimbe viața, din punct de vedere profesional.
Apropo, cu privire la asta. Tu, ăsta de stai zilnic pe Facebook și-i cunoști setările cum îți cunoști propria palmă. Știai că în spatele Facebook se ascunde așa ceva?
Hm?
Dar de asta știai?
Hopa!
Sau de asta…
Și uite cum încet, încet ne dăm seama că sunt lucruri pe care le ratăm. Că Facebook-ul nu-i numai despre dat like la mâțe și despre vorbit cu vecina de la 2 care face live în fiecare seară din balcon…
Când spunem despre cineva că stă toată ziua pe Facebook, avem și nu avem dreptate.
Da, stă toată ziua pe Facebook (în sensul că pe platforma aia îl găsești mereu), cu excepția faptului că nu stă. De fapt, lucrează. Facebook ascunde în spatele său o mulțime de oportunități de a face bani serioși, dacă știi să bijutărești pe acolo prin setări și altceva decât cine să-ți vadă postările sau cui să dai block.
Și da, toți interneții ăștia ne-au dat o modalitate a dracului de faină de a munci. Fix din centrul patului, cocoțat pe un vârf de perne, în pijamale. Scriind, promovând, aducând clienți pentru alții care nu știu să facă ce facem noi și câștigând bani din asta.
Câți bani? Aici e problema fiecăruia. Plus, dacă ai ajuns să măsori “seriozitatea” unui job după fluturașul de salariu, acest articol iar nu-i pentru tine. 🙂
În plus, chiar și din Online și din Stat pe Facebook poți câștiga suficient cât să faci asta.
Tot din online am găsit și eu grupuri de Facebook pe tema Facebook Ads (da, da, lumea aia nevăzută a Facebook-ului, unde a sta pe Facebook nu echivalează cu a da like videoclipurilor cu bebeluși sau pisici.) Tot de aici am învățat să fac reclame pe Facebook, să postez, să creez pagini, să lucrez cu agențiile care caută asta și să construiesc o imagine pozitivă unor firme care s-au prins că multă lume, pe lângă faptul că dă like la pisici pe Facebook, mai și cumpără chestii de aici.
În plus, cum m-a mai ajutat pe mine Facebook-ul?
În urmă cu vreo 2 ani am aflat, tot de pe Facebook, despre un domeniu la care nici nu visam. Nici nu știam că există și că sunt oameni care fac așa ceva. Se cheamă “Tranzacționarea la Bursă” – domeniul ăsta l-am găsit denumit în sute de feluri.
Am dat de el tot pe Facebook, în timp ce scrollam aiurea… apoi de pe Facebook postarea respectivă m-a trimis către un site, iar de pe site către un grup, iar de pe grup…. oh, nici nu mai contează.
Ideea e că din ziua în care am descoperit domeniul ăla am început să mă învârt din ce în ce mai des printre oamenii care scriau despre asta, făceau asta și chiar câștigau din asta.
Și ce să vezi? Am pornit cu un curs, apoi cu niște bloguri (apropo, blogurile astea sunt tot instrumente online și tot oamenii scriu pe ele – ba chiar și ăsta pe care ești tu acum, din care sper să înveți câte ceva, tot de un om e scris). Apoi am început să leg conversații cu oamenii aceia. În speranța că învăț și eu cu ce se mănâncă acel domeniu.
Ei bine, la doar 2 ani distanță, ce să vezi, încasez lunar bani din colaborări cu unii oameni de acolo, ba mai mult, încasez trimestrial dividende în urma unor investiții despre care ghici unde am învățat? Da, te-ai prins, tot pe Facebook, pe grupurile de specialitate, la cursuri online și pe site-uri de specialitate.
Tot de acolo am învățat că online mai există și lucruri din astea…. 😮
Iar aici… deja vorbim de lucruri serioase.
În plus, odată pe an chiar există un eveniment fizic (prima dată l-am scăpat, iar a doua oară s-a făcut tot online, dar a treia oară cu siguranță o să-l prind și fizic), un eveniment la care oamenii ăștia se adună și împărtășesc unii cu alții tot felul de informații, tips-uri și alte chestii care să te ajute să prosperi și mai mult în domeniul ăsta și în viața ta, așa în general.
Deci… online-ul ăsta nu-i chiar așa de rău. Mai poți învăța și lucruri bune pe el.
Pe cine a mai ajutat Facebook-ul și statul pe Facebook?
Îți pot număra o zi întreagă persoane care s-au dezlipit cu nasul din ecran, au încetat să mai dea like-uri la pisici (măcar câteva ore pe zi) și au devenit reali antreprenori virtuali. Și când zic antreprenori nu zic tarabiști cu afaceri fantomă, fără factură, care cumpără de la Dragonul Roșu și vând pe OLX mai scump.
Nu! Zic oameni care conduc echipe, care au cifre de afaceri impresionante (la care eu încă nu am ajuns, ți-o zic drept), oameni care muncesc 8 – 10 ore pe zi, ghici unde? Pe Facebook!
În plus, îți mai pot adăuga la numărătoare încă o zi întreagă tineri care au început să învețe chestii noi despre diverse: programare, design, freelancing, fix pe Facebook sau pe site-uri de specialitate, cum îmi place mie să cred că e și ăsta pe care stai tu acum.
Tineri care după 2 – 3 luni de scroll pe Facebook, au început să și câștige bănuți din treaba asta. Despre unul dintre ei s-a scris chiar aici. Iar asta este doar una din povești. Eu cunosc zeci însă.
Pe cine mai ajută Facebook-ul în acest sens – de a câștiga bani?
Știi câte conturi de Facebook sunt în România? Câteva milioane (vreo 11, dacă nu mă înșel. Ei bine, din ăștia 11 milioane de români, s-a cercetat și s-a descoperit că vreo 4 – 5 chiar cumpără chestii pentru că le-au văzut pe Facebook.
Realizezi potențialul la treaba asta?
Dacă ai un magazin online (apropo, asta chiar e o afacere pe bune, dacă cele cu scrisul și reclamele nu-ți plac). Deci, dacă ai un magazin online, cum ar fi ca prin doar 2 – 3 click-uri să poți ajunge cu produsele tale în fața tuturor celor 4 – 5 milioane de români care sunt gata să dea bani pe chestii care le plac?
Zi-mi tu mie că asta nu ți se pare o idee oke…
De fapt, uite ce poți face online, din pură pasiune, cu lansarea unui astfel de magazin online despre care îți povesteam. 🙂
Fără să îți bați capul prea mult, cu doar 2 ore de muncă pe zi, 2 – 3 zile pe săptămână. Fără investiții NASA style. Și da, tot online!
Sună rău pentru un side hustle? Ai petrece mai mult timp la un part time job, iar în 10 luni mă îndoiesc că ai primi o remunerație mai mare.
Și dacă încă mai crezi că Facebook-ul și statul pe Facebook e pentru dat like la căței, bebeluși, pisici și purcei, ia zi-mi… telefonul pe care îl ai în mână sau laptopul de pe care citești articolul ăsta, de unde le-ai cumpărat?
Te întreb pentru că e o șansă uriașă ca ele să fie de la Emag – care ce anume este? Ce e Emag-ul ăsta? Oups, un magazin online, fix de acela despre care discutam mai sus. Got it?
Încă mai crezi că statul pe Facebook e o prostie? Și că “oamenii care fac bani nu au timp de Facebook” sau oamenii serioși n-au vreme de pierdut online?
Păi vezi tu, cam asta e ideea, că sunt oameni care chiar de aici fac banii și chiar din asta își întrețin familiile 🙂
Doar pentru că nu știi tu cum să o faci sau doar pentru că nu ai învățat tu că există și altceva în spatele unor site-uri… asta nu te îndreptățește să zici că toți sunt la fel.
Chiar, știai că în spatele unui site, pe care tu citești un articol sau vezi niște produse, există așa ceva?
Ei bine, mulți nu știu. Și atunci ce fac cei care nu știu, dar ar vrea și ei să știe? Plătesc pe cineva care știe să îi învețe. Sau să le administreze site-ul. O treabă pe care o poți face tot online, de oriunde din lume.
Da, tu poate nu numești asta un job serios, însă jobul ăsta te lasă să lucrezi de oriunde, oricând și oricât. Iar asta… e pur și simplu minunat (chiar dacă pentru unii nu e serios).
Jobul ăsta e cel care mi-a dat mie libertatea de a sta 2 – 3 ore pe zi pe Facebook, alte 2 – 3 ore pe zi pe site-uri de specialitate și a câștiga suficient cât să-mi permit să petrec tot restul timpului așa cum vreau, unde vreau și când vreau.
Iar dacă vrei să afli ce înseamnă cu adevărat libertatea, citește aici.
Deci, data viitoare când te uiți la cineva care nu-și dezlipește ochii din ecrane, înainte să îți dai cu părerea, asigură-te că ai văzut ce face toată ziua pe net. Că poate 10% din toată ziua aia e distracție și râs, în timp ce alte 90 de procente sunt dedicate învățării și lucratului.