copywriter freelancer

Irina e freelance copywriter – iată cum a început și cum poți câștiga și tu bani din asta!

Am dat de Irina pe un grup, în urma unei postări în care anunțam lansarea #FreelancerHub. O comunitate care va reuni profesioniști în freelancing și va oferi valoare comunității interesate de lucratul de acasă. Irina e copywriter. Și am vrut de la începu să aflu povestea ei.

Mi-a scris că ar dori să susțină comunitatea Freelancer District, cumpărând un tricou personalizat, modelul pe care îl purtam eu în poza din acea postare.

Mi-a plăcut așa de mult inițiativa ei, încât am hotărât să-i pun povestea aici. Poveste care poate vă inspiră și pe voi. Cu siguranță veți afla lucruri interesante de la ea.

Iată ce mi-a zis când i-am spus să scrie acest articol:

Când am de scris texte lungi și cu multe detalii, din doar două rânduri de explicații pentru ce ar trebui să conțină și cum să sune, tot mi se pare un task mai simplu decât să scriu câteva cuvinte despre mine și despre activitatea mea. Dar m-a încântat propunerea de a face cumva parte din fenomenul proiectului Freelancer District și am zis “DA” aproape instant.

Așadar, fără alte introduceri, haideți să aflăm povestea Irinei, fata care se joacă (,) cu vorbele!

Cine e Irinia și ce face ea?

Eu sunt Irina, copywriter freelancer. In traducere impromptu, omul care explică în cuvintele potrivite ce, de ce, pentru cine și cum o afacere sau o persoana face ceva. Și de ce ar trebui să faci ce te invită să faci butonul CTA de la finalul textului.
Asta dacă am norocul să scriu atât de bine încât să ajungi până la final când citești.

Glumesc, nu există noroc

Sau poate doar un strop. Care poate face valuri, dacă e încurajat de voință, determinare sau alte motorașe bine gândite.
Lăsând gluma la o parte. Să scrii un copy pentru un mail care chiar ajunge la retina cititorului, și dincolo de ea, și îl convinge să facă acțiunea către care îl îndemni prin toate formulele, beneficiile și strategiile – e doar muncă pură.

Fără lucky shot (well, de cele mai multe ori), fără voia întâmplării și poate chiar fără talent.

Poți să devii copywriter în 2 ore. Te decizi, te informezi puțin – e netul doldora de informații. Poate îți faci chiar și o pagină de social media în care prezinți frumos ce o să oferi. Dar asta nu e destul și cred că nici nu e nevoie să explic de ce.

Cum am început să scriu?

Am început cu content writing. Descrieri interminabile, scrise prost și cu expresii una mai dubioasă decât cealaltă. Care trebuiau corectate de cineva și, din cauză că sunt puțin control freak, mi-a plăcut provocarea asta și am acceptat-o.

Am început să fac curățenie în șirurile absolut ciudate de informații de acolo și, când am văzut cat de fain prind contur datele importante și beneficiile reale, mi-a plăcut atât de mult încât am trecut la articole de blog. E cu totul altă misiune, dar e la fel de fascinantă.

Acum mă ocup de copy pentru mailuri și texte pentru campanii de vânzări. Copy pentru reclame, reformulare a textelor pentru landing pages. Ba chiar și creare de brand name și slogan. 

Ce îmi place cel mai mult din tot ce fac în postura de copywriter?

Textele catchy care îmi apar brusc în minte când citesc date seci, momentele în care găsesc expresia simplă, scurtă dar perfectă pentru ce trebuie exprimat.

Felul în care toată munca îmi exploatează la maxim latura creativă.

Senzația că cineva chiar va beneficia de pe urma informației pe care o transmite textul meu, și asta doar pentru că l-am convins să citească tot.

Sunt momentele în care îmi dau seama că doar asta vreau să fac. Că am ajuns fix unde îmi doream. Asta mă motivează să fac mai departe ce fac, să învăț cum să scriu mai bine și mai appealing, să ajut în mod real audiența să afle ceva util. 

Care este partea cea mai grea pentru mine?

Dacă cineva își imaginează ca un copywriter apasă câteva taste și îți livrează rapid un text inspirat, cu structura potrivită și care și sună fix cum trebuie, înseamnă ca a ratat scenele tăiate la montaj, în care același copywriter se uita în gol la documentul pentru livrabile și scria, well, nimic.

Te pui în locul beneficiarului și te întrebi “What’s in it for me?”, te muți înapoi la emițătorul textului și te gândești pentru ce problemă îi oferi tu clientului o soluție, o iei de la capăt și le tot întorci în cap și Bam! Au trecut degeaba 2 ore în 5 minute.
Astea sunt momentele în care ai clar nevoie de o pauză.

Te regrupezi și continui.

Ce sfaturi am pentru cineva care se gândește să devină copywriter?

Unul, dar sfânt. Restul ar deriva din ăsta, în mare parte.

Nu lucra fără brief sau fără buget clar de la început!

Please, for the love of everything, nu lucra fără brief. Pune întrebări, nu începe fără răspunsuri clare, vei munci mult și degeaba. Been there, done that, mi-am învățat lecția.


To end on a deep note

Momentul dur și ironic în care îți citești textele vechi, de la începutul tău ca om de cuvinte deștepte și îți dai seama că e loc de îmbunătățiri – de multe îmbunătățiri – este un moment bun.

E ciudat și stânjenitor, dar îți amintește că încă mai ai de învățat, că poți deveni mai bun, că ai avansat față de ce puteai să oferi la primele proiecte. Și cred că asta e cea mai importantă revizie pe care trebuie să ți-o faci periodic ca freelancer, indiferent de ce oferi.

Uită-te în spate puțin, bucura-te pentru cât ai învățat până acum și asigură-te că nu te oprești din asta.

Happy freelancing 😉

Irina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *