mentorat în freelancing

Interviu Viorel: rezultate după 3 luni de mentorat în freelancing

Zilele acestea am terminat programul de mentorat în freelancing 1 la 1 (în varianta de 3 luni) cu Viorel. El e doar unul din oamenii care au lucrat cu mine pentru a trece la next level pe freelancing.

De fapt, la el, next level a însemnat scalarea de la angajat la freelancer. Viorel e programator. Lucra, atunci când l-am întâlnit, în mediul corporate, pe un salariu foarte foarte bun pentru nivelul din Ro.

Însă, de fiecare dată când discutam, simțeam că își dorește mai mult. Nu avea foarte clar definitivat cât de mult și cum să ajungă acolo, însă știa din prima că vrea să facă pasul spre mai mult.

Primele discuții pe care le-am avut nici nu au dus vreodată în direcția de colaborare, pentru că el era pe IT, eu sunt pe altă zonă și cei mai mulți colaboratori ai mei nu au avut treabă cu IT-ul. Și totuși… s-a legat.

Am profitat de faptul că am terminat programul de 1 la 1 cu Viorel și zilele astea mi-am rupt câteva minute dintr-un call 1 la 1 cu el și l-am întrebat CE L-A FĂCUT SĂ LUCREZE CU MINE?

Răspunsurile lui au venit sub forma unui mini interviu, pe care l-am transcris și pe care îl vedeți în rândurile ce urmează.

Viorel, ce te-a făcut să lucrezi cu mine într-un program de mentorat în freelancing, chiar dacă nu aveam experiență pe nișa ta?

Ce m-a făcut să lucrez cu tine? Păi, în primul rând, o chestie despre care noi am vorbit ulterior și am simțit-o pe pielea mea, înainte de a alege să lucrez.

Faptul că tu ai simțit să oferi valoare, no pressure.

Uite, fac o paralelă între cum au decurs discuțiile cu tine și cu alții; cu tine a mers totul flow și când ți-am scris, nici nu mă gândeam că vom lucra împreună.

Un alt punct care a contat a fost faptul că rezonăm, la nivel de valori, pentru că asta mi-a plăcut foarte mult în primele discuții, atunci: nivelul tău de autenticitate și chiar de durere-n ****, pe care eu nu-l aveam la vremea aia și nici acum nu pot să zic că sunt așa, da’ e clar că mă duc în direcția aia.

Nivelul de autenticitate și de ,,Bă,  știți ceva,  eu ăsta sunt!” Oameni cu care să lucrez îmi găsesc și am. În astea trei luni s-a șlefuit și mai mult chestia asta de, practic, încredere în sine. Asta cred că e, de fapt, la bază. 

În al doilea rând, mi-a plăcut faptul că ai abordat call-ul din perspectiva de a oferi ceva. Eu am fost cel care a venit înspre tine. Nu ai venit tu: ,,Hai, băiatu’, nu-ți dau un parfum?”.

Acum, după cum i-am zis și lui Viorel, toată treaba asta nu e doar o tehnică de vânzări (deși trebuie să recunosc că am testat-o și aplicat-o cu succes, așa cum i-am și zis). Însă, întreaga mentalitate a unui freelancer ar trebui să fie spre A OFERI VALOARE!

În plus, atunci când lucrezi ca freelancer, trebuie să știi că și prețul muncii tale e value based pricing – e tot un preț bazat pe valoare.

Chiar l-am întrebat și pe Viorel ce părere a avut despre prețul pe care i l-am cerut pe acest program de mentorat în freelancing. Iată ce mi-a zis!

Mulți oameni spun că mentoratul este scump – Iată ce înseamnă prețul plătit pe un astfel de program

Da, inclusiv prețul decent, de bun-simț, acceptabil, m-a făcut să lucrez cu tine. Mulți îmi cereau o sumă de bani, pe trei luni, și noi… deși eu ți-am plătit mai puțin, mult mai puțin decât ce am văzut la alții…. am ajuns la super rezultate.

Nu neg faptul că poate aș fi ajuns și cu ei, dar pentru mine, ce a fost important și de ce am ales să lucrez cu tine a fost chestia de vibe și de chimie și de compatibilitate. Pentru că, da, probabil cu ei aș fi făcut și bani mai mulți, dar nu despre asta era vorba.

Iarăși, a fost o chestie la mine de ,,Cum vreau să ajung eu la banii ăia?”. Pentru că sunt convins că o s-ajung! Când am început să lucrăm, practic, în primele ședințe mi-a fost confirmat și reconfirmat că am făcut alegerea bună.

Acum, în forma actuală, programul de mentorat a evoluat foarte mult și s-a adaptat cerințelor, ieșind din perioada de teste. Însă, chiar și din perioada în care încă testam, pot vedea că rezultatele au venit clar.

Și Vio nu e singurul care poate să suțină asta. Ca el sunt mulți alții care au lucrat cu mine și au ajuns la rezultate incredibile din punct de vedere financiar și nu numai. Iar aici poți vedea și cazul meu – povestea mea personală!

Zic nu numai pentru că nu doar banii sunt importanți aici. Și Vio a intuit asta de la început. Parcă știa și ce urmează să-l întreb după.

Am adus discuția despre mindset în acest interviu – Cât de important este mindset-ul pentru un freelancer?

Era chestia cu mindset-ul, la care eram destul de blocat, content writing-ul mă speria, promovarea la fel și ai zis ,,Ok! Te ajutăm, te ajut! ”. Ai zis, la un moment dat chiar ,,îți fac eu content-ul, dacă ai nevoie! ”. Adică, ai venit cu soluții și cu chestii de genul, ca să nu mă simt blocat.

Eu, dacă ar fi fost să fac asta singur, fără tine, probabil mi-ar fi luat mult mai mult, pentru că m-aș fi blocat și aș fi renunțat, m-aș fi frustrat și probabil, ulterior, reluam și aveam așa, un ping-pong.

Practic, avându-te alături și știind că: ,,Băi, eu săptămâna asta am de făcut asta! Ne vedem și așa…”, m-a motivat și mi-a dat un imbold sănătos, pe-alocuri și na, m-a și împins de la spate.

Uite, iarăși! O altă chestie! Cumva, chiar dacă am intrat, oarecum, neîncrezător, nu în tine sau în proces, în mine, cumva. Erau neîncrederile mele. Dar, am intrat, mai ales având discuțiile alea înainte și cunoscându-te, am intrat la modu’: ,,Băi, frate, eu am încredere în omul ăsta !”

Deci asta a fost chestia; faptul că rezonam cu tine și că am avut încredere în tine, orice mi-ai fi spus, dacă îmi ziceai, bă, nu știu: ,,Tre’ să depui actele la 1 noaptea, că știu eu că-i pont să le depui la 1 noaptea, nu la 12, ziua.” aia făceam!

La întrebările pe care i le-am pus lui Viorel despre experiența lui cu mine…. am primit răspunsuri pe care uneori și eu le căutam la mine…. Și pe care le-am găsit și în programe de mentorat în freelancing pe care le-am făcut de-a lungul timpului și eu… Dar le-am găsit și în oamenii alături de care lucrez.

Acest interviu nu a fost făcut doar pentru a se da Viorel mare sau pentru a mă lăuda pe mine “că vezi dom’le, uite ce mari și tari suntem noi”. Nu!

Acest interviu e menit să-ți ofere ție INSPIRAȚIE și FORȚĂ să treci mai departe – să faci pasul spre libertate!

Dacă ești deja freelancer și simți că poți mai mult, acum e momentul. Aici ai tot ce îți trebuie. Ia-ți din experiența lui Viorel toată încrederea de care ai nevoie. Ia-ți tot sprijinul din ceea ce el a pus pe foaie și din ceea ce el a simțit.

Fuck it! Dacă chiar simți nevoia, vino și scrie-mi și hai să vedem cum te pot ajuta.

E foarte important când începi chestia asta, să ai încredere.

Încredere în tine, dacă începi singur. Sau încredere în mentorii tăi, dacă începi cu ajutorul lor.

Uite ce mi-a zis Viorel când l-am întrebat despre încredere și despre ce a simțit el în afara orelor de mentorat cu mine

Bă, mă bucură faptul că toate s-au legat foarte mișto! Mi s-a părut super tare! Asta mi-a dat încredere.

Deci, m-am dus, cozi minimale, totul a mers flow, toate actele, partea de logistică… Și cumva, am luat-o și ca un semn că lucrurile merg în direcția bună, adică e bună direcția în care mă îndrept.

Oricum, și dacă ar fi fost necesar să stau la cozi mari, eram dispus pentru că, după ce am trecut un pic împreună  peste partea asta de mindset și m-am și conectat puternic cu valorile mele, pe care m-ai ajutat să mi le găsesc sau să mă reconectez la ele, deja, cum să zic, era all in și din nou, rezultatele au apărut.

A fost o colaborare! Nu zic că rezultatele au apărut doar datorită ție, nu zic că rezultatele au apărut doar datorită mie.  A fost un cumul în care fiecare ne-am făcut treaba.

Iarăși, ce a contat enorm, poate pentru factorul emoțional și moral, susținerea ta!

Chiar dacă noi aveam call-uri săptămânale, eu te simțeam tot timpul acolo și știu că asta mi-a plăcut, că mi-ai zis: ,,Băi, scrie-mi! Dacă nu pot să-ți răspund, nu-ți răspund în secunda aia, da’ când pot îți scriu! Asta am apreciat, mai ales în perioada de început.

Și partea asta, că, nu știu, cumva ai venit bine pregătit, aveai temele făcute. Aveai procesul, tu îl avei în minte și tu știai clar unde vom ajunge sau unde o să mă duci. Eu nu știam, dar m-am lăsat pe mâna ta!

După cum vezi, e crucial să știi că ai pe mâna cui să te lași.
Mai ales dacă ești la început, așa cum era Viorel.

El nu era freelancer deja. El de abia făcea pasul spre freelancing. De aia am avut nevoie de logistică de suport pe partea de acte, pentru înființarea societății. Cu el am luat-o de la zero. Iar Nela i-a stat alături.

Cu toate astea, au fost chestii pe care n-am putut să le facem. Uite, spre exemplu, lipsa de experiență pe nișa de IT.

Chiar l-am întrebat pe Viorel cum simte el faza asta. Pentru că Viorel a ales să lucreze cu mine chiar dacă nu eram expert pe nișa lui de activitate. Însă știa că o să-l duc unde trebuie, pentru că eu trăiesc FREELANCING-UL ca pe un stil de viață. Indiferent de nișă.

Eu i-am zis și lui, așa cum zic tuturor. NU fac mentorat în freelancing povestind oamenilor din cărți strategii și tehnici pe care să le aplice după cum îi taie capul.

Eu le arăt oamenilor procesul meu! Povestea mea! Modul în care am ajuns eu să fac peste 5000 euro lunar din activitatea mea ca freelancer.

Și îi ajut în ședințe 1 la 1 + telefonic + în scris, oricând au ei nevoie, pentru a-i aduce și pe ei acolo. Atât cât se poate.

De ce a lucrat Viorel cu mine într-un program de mentorat în freelancing, chiar dacă nu sunt expert în nișa IT?

Mi-a plăcut foarte mult că ai avut chestia asta, de a oferi  valoare și că n-ai făcut-o doar pentru bani. Este clar că și banul e important, dar partea comercială a fost ținută, cumva, nu neapărat la minim, dar a fost acolo, în background.

Cam asta, asta m-a făcut să spun da și iarăși, faptul că ai avut mindset-ul ăsta și faptul că ai niște valori cu care eu rezonez, îmi confirmă, iarăși, chestia asta că nu e totul despre bani, asta-mi place mult la tine!

Băi, banii sunt importanți, dar nu e totul despre bani!

Pe partea de chestii care ar mai putea fi îmbunătățite, asta probabil dacă o să mai lucrezi cu
IT-iști, o să-ți faci mână
, lucrurile stau un pic altfel.

Am simțit, pe-alocuri, lipsa de experiență în domeniu, pe care mi-am asumat-o de la început. Știam că la noi lucrurile se fac un pic altfel și nu ai de unde să știi. Adică, când am ales să lucrez cu tine și nu cu alții, am zis: ,,Da, frate! O să mai fie și de-astea, da’ o să le trecem împreună!”.

În afară de chestia asta, nu am simțit că ar putea fi ceva făcut mai bine sau să simt că: ,,Uite, era chestia asta și poate aveam nevoie…”.

Cu alte cuvinte, faptul că eu, ca mentor, am SCOPUL principal de a OFERI VALOARE, l-a făcut pe Viorel să treacă peste faptul că nu activăm în aceeași nișă. Și cazuri au mai fost. Oameni care au venit la mine cu business-uri despre care nu aveam nicio idee. Și tot am reușit să le ducem la next level.

Pentru că eu asta fac: caut soluții să ajut în permanență colaboratorii, indiferent dacă am sau nu experiență acolo. Experiența se câștigă, cu timpul, cu practica.

Eu sper, pe final de articol, să-ți iei un singur lucru din acest interviu!

Să-ți iei CURAJUL de a trece peste orice obstacole și de a sparge orice bariere. Pentru a ajunge acolo unde ți-ai dorit.

Fie că alegi să o faci singur, fie că alegi mentori care să te ghideze, important e să internalizezi CURAJUL ca fiind parte din tine și din procesul tău.

Unul din mentorii tăi pot fi eu sau nu, nu asta contează. Contează că, indiferent cu cine ai alege să faci acest drum, el trebuie făcut cu INIMA plină de CURAJ și de ÎNCREDERE!

Dacă vrei să te ajut și pe tine să te lansezi ca freelancer sau să treci la next level dacă faci deja freelancing, SCRIE-MI!

Pe Viorel l-am ajutat să facă 3X față de cât lua salariu și a recuperat investiția în program încă din prima factură emisă către clientul său.

Asta după 3 luni de mentorat în freelancing, petrecute 1 la 1, online.

La tine nu zic că va fi la fel. Niciodată nu ai cum să garantezi astfel de lucruri.
Însă, un lucru pot să-ți garantez, așa cum și lui Vio i-am garantat.

VOI FI ACOLO ALĂTURI DE TINE – ORICE ȘI ORIUNDE ȘI ORICUM AI AVEA NEVOIE

Asta înseamnă pentru mine mentorat în freelancing. Dacă vrei și tu să ai parte de astfel de suport când te lansezi sau când vrei să scalezi, te aștept.

Ne auzim aici pentru o discuție de clarificare a procesului de mentorat în freelancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *