mentorat in freelancing - interviu

Interviu Constantin: rezultate în freelancing după un program de 3 luni de mentorat 1 la 1.

Educația este cheia oricărei creșteri, am mai zis-o de multe ori și o să susțin asta la nesfârșit. Pentru un freelancer, care e one man show în business-ul lui, e crucială dezvoltarea și educația continuă.

Niciodată un business nu va crește mai mult decât omul care îl reprezintă. Iar asta e cu atât mai valabil în cazul unui freelancer, deoarece business-ul e chiar omul în sine, dacă ești prestator de servicii independent.

Constantin Boca e un tânăr care a înțeles și el asta.

Acum ceva vreme, Constantin s-a înscris la programul meu de mentorat în freelancing, unde ajut oamenii să se lanseze cu business-ul lor și să câștige mai mulți bani din pasiunea pe care o au.

Lui Constantin îi place foarte mult marketingul și voia să devină un expert în domeniu. Nu avea foarte multă experiență practică, însă a fost mereu un early adopter, care învață rapid și pune în practică sistematic tot ce învață, pentru a avea rezultate.

Am lucrat cu Constantin 1 la 1, circa 3 luni. Iar din momentul în care am început să lucrăm împreună, lucrurile aveau să capete o întorsătură grozavă în viața lui.

Așa că l-am invitat acum, după ce a terminat deja de ceva vreme programul, să ne povestească experiența lui.

3 luni de mentorat și o poveste impresionantă despre reușitele unui tânăr la început de drum

L-am întrebat zilele acestea pe Constantin, în cadrul unei discuții, ce l-a făcut să înceapă acest proces de mentorat și, mai ales de ce a ales să lucreze cu mine?

Iată ce mi-a spus:

Păi e simplu, aici. Eu, prin noiembrie sau decembrie, dacă nu mă înșel, chiar îmi căutam pe cineva, fie o agenție, să fac un internship, fie un mentor, direct, ca să-mi dezvolt abilitățile de marketing. Asta era ce-mi doream, asta studiam și voiam să merg mai accelerat. Adică, să fac, să practic sau să lucrez cu cineva 1 la 1. Și am început să pun întrebări pe grupuri, grupuri de specialitate: ,,Știți pe cineva, din Iași, eventual, care  se pricepe, e mentor, face, nu știu, ședințe pe domeniu? “

Și am văzut, de nenumărate ori, numele tău scris; Claudiu în sus, Claudiu în jos!
Și am zis: ,,Băi, hai, că trebuie să-i dau mesaj! Adică, dacă atâta lume zice de el, tre’ să fie cineva!

Ți-am dat mesaj și tu, în momentul respectiv, ai zis că nu, nu mai iei mentees, la sfârșitul anului, da ai zis că din ianuarie și am lăsat așa, am zis ok… Luna decembrie a trecut cel mai greu! Abia așteptam să începem, știi?! Să vină ianuarie și să te iau la rost, să zic așa! Și mna, după am început…

Adică, așa te-am găsit! Prin recomandări, efectiv! Te-a recomandat lumea și te-am ales!

Acum… văzând unde e Constantin și cunoscându-i povestea din spate, chiar mă bucur că m-a ales pe mine.

Din simplu mentee în programul meu, Constantin mi-a devenit ulterior și prieten.

Pentru că, pentru mine, mentoratul nu-i doar despre a ajuta un om să își deschidă o firmă, să prindă clienți și să își crească veniturile. Mentoratul este despre VIAȚĂ! Despre a trăi echilibrat și a împărtăși experiențe minunate împreună, la un alt nivel!

Am și făcut o vacanță împreună, vacanță care s-a transformat rapid într-un fel de masterclass (am discutat toate zilele despre business și despre cum facem să creștem firmele noastre, în timp ce mergeam pe drum, ne plimbam pe străzile minunate ale Bruxelles-ului, iar fetele noastre planificau obiective turistice și le discutau pe-ale lor fix lângă noi).

Uite și o poză faină cu noi, din vacanța respectivă.

Una din experiențele super faine pe care le poți trăi oricând, ca freelancer. Deoarece ai libertatea să-ți faci propriul program și să lucrezi de oriunde din lume.

O experiență pe care avem de gând s-o repetăm cât mai des. Pentru că ne putem bucura de astfel de ieșiri oriunde în lume, cu doar un laptop și un ghiozdan în spate.

Acum, un fast forward pe rezultatele lui Constantin… după programul de mentorat

S-a lansat în domeniul ales de el, în marketing, și-a înființat cu ajutorul nostru firma și și-a deschis propria agenție de advertising online.
Ba chiar a făcut asta împreună cu Elena, logodnica lui, fiind cumva inspirați de faptul că și eu cu Nela avem business-urile împreună.

Chiar îmi place foarte mult treaba asta la ei, pentru că trag amândoi în același sens, iar asta îmi aduce aminte de perioadele de început când eu și Nela făceam la fel.

Bun, trecând mai departe….

L-am întrebat pe Constantin ce i-a plăcut cel mai mult în procesul în care a lucrat cu mine?

Care este cel mai valoros lucru atunci când lucrezi cu un mentor?

Băi, cel mai fain a fost schimbul de energie și încrederea! Adică, după fiecare ședință pe care o aveam simțeam că, băi, frate, nu am cum să nu reușesc; dacă mă țin de treabă, bineînțeles!

Și în al doilea rând, pe măsură ce am început să învăț deja, îmi și aduceai oportunități de lucru. Adică, îmi aduceai clienți reali, mi-ai adus proiecte, nu doar informație și un imbold: ,,Hai, că se poate!’’

Adică, chiar ai venit cu proiecte!
,,Uite, am pe cineva, vrei să te bagi? ’’; și eu: ,,Da, mă bag! Adică, de ce suntem aici?!’’.

Asta a fost super fain! Că nu mi-ai dat doare informație și salut, te descurci, ci ai venit cu un  lucru concret.

Și aveai tu vorba asta, poate încă o ai; că în urma colaborării cu tine, tu vrei să aduci, cumva, omul să-și facă banii pe care i-a investit în ședințele cu tine.

Chiar mi-am scos, de atunci, înzecit banii ăia, știi?!

Ei bine, la fel cum a aflat și Constantin, dar și ceilalți care au lucrat cu mine, investiția într-un mentor este de fapt o investiție în viitorul tău. Și e 100% GARANTATĂ – pentru că acei bani nu ai cum să nu-i recuperezi, dacă te ții de treabă.

Eu i-am ajutat de fiecare dată pe oameni într-un mod real: aducându-le proiecte, ajutându-i să prindă primii clienți și oferindu-le o oportunitate să facă bani frumoși din ceea ce le place.

Pentru mine, asta înseamnă să lucrezi 1 la 1 într-un proces în care mentorul tău să te ajute să-ți pui întreaga viață pe picioare. Un program de mentorat nu e doar despre business.

Și așa cum i-am zis și lui Constantin la acel moment, cu ceea ce învață din acest program, e imposibil să nu facă next level din start, pe toate planurile!


Cum a decurs pe scurt programul de mentorat cu Constantin în ceea ce privește latura financiară?

Îl lăsăm pe el să ne spună:

Știi, lucrurile s-au concretizat  financiar în, nu știu, maxim 3 luni. Adică, noi dacă am început să vorbim în sesiuni de mentor prin ianuarie, eu, deja, pe 15 martie aveam firma înființată și clienții mă așteptau să emit facturile! A fost ceva wow! 3 luni de zile!

De asta le zic oamenilor mereu un lucru: Desigur, veți putea face asta și singuri, mulți dintre voi, la fel cum și eu am făcut-o. Însă, oare veți putea să o faceți atât de rapid și cu a asemenea rezultate?

Mie mi-a luat ani de zile să ajung la nivelul la care oamenii care au lucrat cu mine ajung astăzi în 3 – 6 sau 12 luni.

Ani de zile să-mi dezvolt mindset-ul și să pot avea asemenea rezultate.

Până mi-am deschis firma a durat o viață…. de ce? Din cauza că eram blocat în diverse credințe limitative…. și mi-era teamă că nu voi reuși. Că nu voi face nimic și că nu voi avea succes.

Apoi, după ce într-un final am hotărât să fac pasul….. alte blocaje…. cum o să vină clienții? Ce o să le zic? Cum îi conving să cumpere?

Ei bine, drumul spre îndeplinirea visului tău poate dura ani de zile…. SAU…. poate dura 3 – 6 luni.

Până la urmă… totul depinde de tine.

Eu mi-am luat deciziile târziu. După ce ani de zile am amânat și m-am încărcat cu frustrări și cu gânduri negative.

Poți să faci la fel… sau poți să mă iei de mână și împreună să facem pasul la fel cum l-a făcut și Constantin și mulți alții în acest program de mentorat care te ajută să te lansezi pe piață și să faci bani din pasiunea ta ca freelancer.

Ce ar putea să meargă prost atunci când investești într-un program de mentorat?
Pot merge prost multe, la fel cum pot merge și bine. Nu e o călătorie dreaptă!

Și la fiecare om diferă. Însă, eu voi fi mereu acolo cu tine pentru a rezolva problemele. De aia lucrăm 1 la 1.

L-am întrebat și pe Constantin ce crede el că a lipsit din programul acesta. Și iată ce mi-a zis.

Sincer, aș pune, oarecum, accent mai mult pe descoperirea nișei potrivite și nu știu, să fie pliate pe skill-urile sau vocația personală.

Adică, noi am început să învățăm puțin din toate, am învățat puțin copywriting, cum se setează o reclamă de Facebook, cum se setează o reclamă de AdWords Google… Pixeli și toate nebuniile astea, însă nu ne-am axat pe o singură nișă sau maxim două, fiindcă, nu știu… Simt că un freelancer poate duce una sau maxim două nișe, să zicem, două skill-uri sau cel puțin, nu știu, să-l poată ducă la un nivel de… Nu știu, să fie profesionist! Mai ales că domeniul de marketing este super dinamic și cât de repede se schimbă regulile, știi ce zic?!

Nu poți să faci toate lucrurile, toată fereastra de marketing online la nivel profi.
Și de asta, simt și acum nevoia, lucrez la asta, să merg mai mult pe o singură, maxim două direcții. Două direcții care și îmi plac, dar care și aduc beneficii financiare.

Am luat acest feedback de la Constantin și ce crezi că am făcut cu el?

Am îmbunătățit procesul!

De fapt, tocmai acum sunt în perioada în care structurez foarte bine modulele pentru programul de mentorat în noua sa variantă.

Care va ține cont de tot ceea ce am învățat și eu pe parcurs, de la toți mentorii, dar și de la studenții mei. De la mentee mei.

Consider că cel mai bun mentor trebuie să fie la rândul său cel mai bun elev. De aceea, în permanență, iau feedback și îmbunătățesc programul.

Tocmai pe direcția de identificare a nișei am inserat în modul 2 exerciții speciale, care să-ți descopere vocația, valorile și să îți arate cam ce anume se potrivește pentru tine.

Mai ales dacă ești la început.

Dacă ești deja expert pe o nișă, lucrurile ajung să fie mult mai ușoare.

Asta a descoperit ulterior și Constantin, deoarece l-am întrebat dacă și-a găsit nișa potrivită și știe ce vrea să facă pe mai departe pentru a trece la next level.


Din ce se pot câștiga foarte mulți bani în direcția de digital, pe care a abordat-o și Constantin?

Îmi place foarte mult și m-am regăsit pe partea de web design și graphic design, vizualuri, dar în același timp, nu doar să arate frumos, adică nu vreau și nu fac site-urile să arate bine, ci să convertească: să fie bine structurate, un copy strong  în spate, să fie și SEO, dar în primul rând, să vândă! Nu să fie animate, să fie colorate, ci ele chiar să vândă! Până la urmă, asta facem, nu?!

Și pot confirma din experiență că partea de web + graphic poate să aducă satisfacții enorme din punct de vedere financiar pentru un freelancer.

Iar dacă mai ai și experiență în spate, pe SEO, pe copywriting (aici unde Constantin are un plus enorm)…. lucrurile merg brici.

Desigur, poți face bani și în alte nișe, cumva exemplul viu fiind eu (care nu am treabă nici cu grafica, nici cu web-ul). Dar, iată că în aceste 2 nișe lansarea este și una fructuoasă, dar și rapidă. Există foarte mare cerere pe piață.

Cum ar trebui să-ți identifici nișa potrivită?
Răspunde-ți ție la aceste 4 întrebări, la bază:

  • ce îmi place să fac?
  • ce știu să fac bine?
  • ce se caută pe piață la momentul actual?
  • ce se plătește bine?

De aici pleacă totul. Și în programul de mentorat te ajut cu pași practici pentru a găsi răspunsul la fiecare întrebare.Știi… în viață mai ai nevoie și de acel strop de noroc (pe care ți-l poți face și cu mâna ta). Hai să vedem la ce mă refer!

Ca și la mine, Constantin are niște stele norocoase, care s-au aliniat!

Și la mine, în partea de business , norocul principal e că știu că am în spate tot suportul pe direcția de contabilitate și optimizare financiară a unei afaceri. Că aceasta este zona Nelei. Și ea ține pe picioare business-ul (și nu doar pe-al meu, ci și pe-al multor oameni care lucrează cu noi). Foarte mulți oameni care termină procesul de mentorat cu noi, aleg să se ocupe Nela de finanțele lor și ale business-ului lor. Și Constantin e printre ei. 🙂

Ei bine, care e norocul lui Constantin?  

Că tot discutam noi de copy în interviul nostru, Constantin are în spate un pitic magic pe partea de copywriting, care i-a întregit echipa din business într-un mod incredibil de profitabil, putând livra servicii full pe partea de web: site + copywriting + partea grafică la pachet!

E incredibil impactul unei astfel de oferte când ieși pe piață cu așa ceva.

Cum a rezolvat Constantin treaba asta?

Nu a rezolvat-o el. Au rezolvat-o astrele. La fel ca și la mine.

Cumva, când muncești și tragi de tine… pentru a realiza ceva… Divinitatea îți asigură exact ceea ce ai tu nevoie pe drumul tău.

Așa s-a întâmplat și la Constantin și l-a binecuvântat Divinitatea cu cea mai șmecheră parteneră, nu doar de business, cât și de viață. După cum spune chiar el:

Exact! am cea mai tare parteneră pe copywriting, Elena, partenera mea, nu numai de apartament sau de viață, acum e și de business. Lucrăm amândoi și ea s-a dezvoltat enorm, nu știu, câteva luni, 6 luni, pe zona de copywriting a devenit ceva wow.

Deci, a mers super bine treaba asta pentru noi, fiindcă poate ea ia un proiect de copywriting (texte, postări) și clientul, îți dai seama, întreabă:  ,,Păi, ai și pe cineva care face site-ul sau pe cineva care face vizualurile pentru postări?’’.

Moment în care Constantin își face apariția și vine cu o ofertă magică în care să cuprindă tot pachetul. Și brusc dintr-un proiecțel de câteva sute de euro…. poate ieși ceva la next level.

Desigur, acum nu te trimite nimeni să te căsătorești pe baza a ceea ce vrei să faci ca freelancer. :)))
Doar că… e într-adevăr un avantaj foarte mare să ai o parteneră sau un partener de business în direcția asta, să lucrați în doi.

Practic, acel x2 – x3 – x5 în venituri …. poate deveni rapid x4 – x6 – x10.

Când amândoi trag în aceeași direcție…. unde-s doi puterea crește…. și portofelul la fel!

Bun, iar în final….


“Dacă ar fi să recomanzi cuiva acest program de mentorat, zi-mi 3 lucruri pentru care l-ai recomanda” – i-am zis eu lui Constantin

Hai să vedem, de ce recomandă Constantin investiția în programul de mentorat cu mine.

Prima ar fi încrederea de sine, a ta, pe care o transmiți și celorlalți, pe care mi-ai transmis-o  mie, așa cum ți-am zis și la început.  Adică, dacă doar mi-ai fi pus informația în față, așa, demoralizant sau sictirit, nu s-ar fi prins. Dar când veneai și ziceai: ,,Hai, să facem!’’, nu putea să nu iasă! Ai abilitatea asta de a transfera energie și încredere și asta m-a ajutat, sincer, foarte mult să deschid firma în 3 luni și să produc din prima!

Apoi, o altă abilitate… Nu știu dacă e, neaparat, o abilitate, dar mă refer la networking.  Adică, ai cunoștințe și relații, să zic așa! În sensul că, dacă veneam cu o dilemă, o problemă sau ceva și tu nu știai să o rezolvi, ziceai: ,,Ok, știu pe cineva care poate face asta! E profesionist! Mergi și vorbește cu el și zi că te-a recomandat Claudiu.’’.

Nu știu, ai acces la oameni! Nu e o abilitate, neaparat, dar a fost bine-venită.

Și o altă chestie, ar fi generozitatea, clar! Câte resurse mi-ai pus la dispoziție, modele de contracte, cum se scrie, nu știu, o clauză, cum se face o anexă, cum… Nu știu. Informații, texte… Sau că-ți puneam întrebări la 10 seara și tu îmi răspundeai, nu-mi ziceai: ,,Hai, lasă-mă! Ne auzim în ședința următoare!’’.

Chiar cu referire la ultima secțiune pe care mi-a zis-o Constantin…. cea cu răspunsul indiferent de oră…. Aici… în noul program de mentorat o să fie nebunie. Am băgat suport extins 100% – LIFETIME!

Deci, chiar dacă ai terminat programul, ai acces la mine oricând îți dorești, prin telefon sau scris. 😀

Ceea ce va face istorie în ce presupun rezultatele tale!

Și Constantin mi-a zis că asta a contat cel mai mult la el. Poate chiar mai mult decât programul în sine. SUPORTUL ALOCAT!

Cred că au cântărit, poate, mai mult momentele astea de extra, de informație și tips și sprijin, decât ce făceam în unele ședințe, fiindcă erau rezolvări punctuale, atunci, pe moment, când aveam nevoie. Era ce trebuie! Numai pentru asta și-a meritat orice investiție programul!

De aia e suportul extins, practic!

Lumea nu înțelege chestia asta, are impresia că e bullshit, dar de aia se cheamă suport extinsîntr-un program de mentorat 1 la 1 asta se face. Se stă lângă acel om și îl iei de mână pentru a-l duce unde trebuie, pas cu pas.

Practic, ca să reușești aici, nu e ceva, așa, ce faci o oră pe săptămână, ne vedem la webinar și după aia te descurci tu. Aici trebuie să fie 1 la 1 până la capăt!


De asta am băgat chestia asta și încă nici nu o aveam foarte structurată atunci când am lucrat cu Constantin, el fiind unul din primii oameni care au venit în program.

Acum e mult mai puternică.


Cum arată acum planurile lui Constantin după programul de mentorat 1 la 1 cu mine, prin care s-a lansat ca freelancer?

Inițial, aveam frica asta, nu știu… Ziceam la început că: ,,Băi, da’ sunt atât de mulți care vor să facă asta sau fac deja asta…”. Eram super demoralizat, pesimist: ,,Ce mai vin și eu aici?! Cine sunt eu?!’’.

Poate eram destul de slăbuț la unele servicii și am zis că: ,,Băi, cred că trebuie doar să-mi duc skill-urile și abilitățile la un nivel puțin peste medie, nu e nevoie să fiu top, puțin peste medie și e de ajuns să pot face treabă bună și să fiu recomandat în calitatea muncii. ’’.
Asta m-a adus în program.

Iar acum…. planurile financiare… nu știu… Mi-am îndeplinit tot de la început de an și văd că doar în sus merge.

Am în plan, așa, să-mi cresc cumva veniturile cu 50% pe an. Acuma nu știu cât o să țină, dacă o să meargă 10 ani la rând să fac asta, dar până acuma… Anul ăsta asta fac targetul în fiecare lună.

Ei bine, Constantin a decis pentru el. Și după ce s-a lansat, de la zero, iată că an de an face cu 50% mai mult decât în anul precedent.

Asta după ce a trecut deja de pragul pe care și-l dorea. De 1000 euro lunar din pasiunea lui.

Și tu poți face asta.

Sau poți amâna în continuare și poți să revii la a te plânge că nu ai bani, că nu ai timp… că nu îți permiți un concediu decât odată la 5 ani…. că șeful e nașpa și te frustrează locul de muncă…. că x problemă…. ca y problemă…. că z și w scuze…

SAU poți lua decizia și tu!

Eu te aștept.

Tocmai lansez următoarea tranșă pentru mentorat 1 la 1 în freelancing.

Dacă vrei și tu să guști din astfel de rezultate, să faci bani din pasiunea ta, să poți lucra de oriunde, să te poți bucura de viață….
SCRIE-MI AICI.

Și împreună vom ajunge pe culmile succesului!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *