Salutare, dragilor!
Așa cum v-am obișnuit, pe blogul și în comunitatea Freelancer District, avem din când în când invitați care ne mai împărtășesc din experiența lor. Iar astăzi o să descoperiți un articol de la Elena – copywriter de meserie. Ea a vrut să ne împărtășească 6 din greșelile pe care le fac copywriterii înainte să bată palma cu un client. Eu aș extinde chiar la a denumi articolul 6 greșeli în freelancing. De ce?
Acestea sunt de obicei greșeli pe care le fac FREELANCERII în general.
După ce am citit articolul, mi-am dat seama că foarte mulți din freelancerii aflați la început de drum și nu numai, se confruntă cu asta, chiar dacă activează în alte domenii decât copy-ul.
Haideți să vedem, ce ne-a pregătit Elena.
Într-o zi frumoasă de duminică, Nela, Mira (o așteptăm să mai crească până să-i punem și ei link către profilul de Facebook), Claudiu, Elena și Constantin merg spre o terasă din centru, unde să se relaxeze și să discute. (By the way, facem asta aproape lunar cu cei de la mentorat, care sunt disponibili).
Doar că… în mintea Elenei, acea întâlnire avea și alt scop:
Cum îl întreb pe Claudiu dacă pot face un guest post la el? O să văd cum o dau subtil să înțeleagă. Aștept momentul potrivit să-l întreb finuț. Acum e șansa să o fac, că după nu știu când mai ieșim.
Ajungem la terasă și, după ce dăm comanda, am decis că o să fiu cea mai subtilă persoană care întreabă vreodată pe cineva dacă poate să facă un guest post la el:
„Claudiu, vreau să fac un guest post pe blogul tău! Pot?”
Din moment ce citești acest articol… abordarea Elenei a avut succes! :))
Hello, eu sunt Elena Petriuc. Sunt freelance copywriter de 2 ani, pasionată de storytelling
Și astăzi vreau să te ajut să înveți din greșelile mele din freelancing. Pentru ca tu să poți da skip la ele și să nu treci prin aceleași experiențe nasoale. Iar la final, dacă îți place ce ai citit, ai și opțiunea să te abonezi la newsletterul meu dacă respecți anumite condiții (more on that la final).
So let’s get into these mistakes!
Hai să vedem care sunt cele mai întâlnite greșeli în freelancing.
Greșeala nr. 1: Accepți să faci teste gratuite
Majoritatea sunt doar o pierdere de timp, de energie și de nervi. Pentru că nu ai cum să-ți dai seama dacă poți lucra cu o persoană doar după un test.
De multe ori primul text scris pentru un proiect va fi mai slăbuț decât al 5-lea, oricât de mult research faci înainte sau cât de bine cunoști domeniul. Primele texte sunt punctul de start, nu calitatea pe care o vei primi pe tot parcursul colaborării. Iar pentru a vedea care-i punctul de start există portofoliu.
Pe lângă asta, în multe cazuri ai mai multe bătăi de cap cu testul decât dacă ai lucra pe un proiect high ticket.
Now, a true story…
Am avut o potențială colaborare cu cineva care se credea unic în piață pe servicii de management pentru antreprenori.
Funny thing e că personal urmăresc pe cineva care oferă fix aceleași servicii, deci din start m-am îndoit de ”unicitatea serviciilor”.
Înainte de a bate palma, mi-a cerut ca test o reclamă de FB sau o pagină de vânzare a unui curs care nu există momentan. Mi-a dat câteva indicații, dar tot erau multe goluri ce lipseau.
Am ales să-i fac un text de reclamă de FB (niciun copywriter care se respectă nu scrie o pagină de vânzare gratuit ca test). După ce i l-am trimis, îmi zice că de fapt voia ”pagină de vânzare” și trebuia mai detaliată.
I-am zis că asta e tot ce primește și pagina de vânzare costă. De atunci nu am mai vorbit cu persoana respectivă, pentru că deja pierdusem destul timp.
Dacă ai un portofoliu și ai ce prezenta ca exemple de texte, folosește-l. Chiar poți să spui concret clientului pe ce texte să se uite din portofoliu, dacă știi ce abordare vrea să folosească la el.
Dacă nu găsește în portofoliu ceva să-l convingă și vrea mostre gratuite, atunci să caute pe altcineva cu care să lucreze. Sau care e dispus să facă teste.
Greșeala nr. 2: Accepți să faci teste plătite
Ai crede că testele plătite sunt mai bune? Personal nici la acelea nu văd rostul din 3 mari motive:
1. O colaborare cu un copywriter bun implică mult mai mult decât să scrie un text.
Trebuie să vă înțelegeți și ca oameni, pentru că tu ca și copywriter reprezinți vocea scrisă a clientului tău.
Pentru a face asta, trebuie să comunici constant cu clientul și să faceți schimb de idei. Iar dacă nu te poți înțelege cu el ca persoană, nu ai cum să lucrezi cu el long-term.
2. De multe ori testele sunt prost plătite, deoarece ”ambele părți își asumă riscuri”
Unul din testele plătite la care am participat a fost plătit de 3 ori mai puțin decât aș fi cerut în mod normal pe acele texte.
Iar clientul era genul de persoană care se răzgândea de pe o zi pe alta.
Pe lângă faptul că era prost plătit și am rescris aproape toate textele de câte ori se răzgândea clientul și voia altă abordare… lucram și vineri la 9 seara pentru că atunci avea clientul timp.
Nici nu mă mai interesa ce decidea după test, am decis eu atunci că nu vreau să lucrez cu el.
3. Repet ideea că you are not a special cookie: orice vrei să-ți dai seama din test, îți poți da seama din portofoliu.
Alt test plătit pe care l-am făcut, deși era mai decent plătit decât altele, consider că a fost o mare pierdere de timp.
Din testul plătit, potențialul client și-a dat seama că nu îi plac textele lungi, iar eu în principiu scriu long-form copy.
Nu era niciun secret asta. 2 texte dacă citea din portofoliu ar fi realizat lucrul ăsta și nu ne mai pierdeam nici eu și nici el timpul.
Greșeala nr. 3: Mergi pe încredere că ”vine din recomandare”
Doar pentru că vine la tine din recomandare, asta nu înseamnă că clientul va fi calitativ. De multe ori cel care te recomandă nu a lucrat înainte cu clientul respectiv ca să-și dea seama ce persoană trimite la tine.
De aceea, e mai bine să te comporți cu el ca și cum ar fi un client venit de oriunde. Analizează-i comportamentul și nu face compromisuri de dragul recomandării.
Am făcut greșeala asta. Și este una dintre cele mai des întâlnite greșeli în freelancing.
O persoană venea dintr-o recomandare de la cineva în care am încredere. Așa că am crezut că va fi un lead bun. În prezent, acea clientă e pe primul loc în topul celor mai nașpa clienți cu care am lucrat.
Există și o excepție la regula asta: personal am mare încredere în recomandările primite de la marketerii care lucrează și ei pe acel proiect. Dacă acea persoană s-a calificat deja să fie clientul lui, de multe ori acel lead din recomandare este mai calitativ.
Greșeala nr. 4: Lași din preț ca să iei un client
Dacă ți-a cerut o dată să lași din preț, îți va cere și a doua oară. Și a treia oară. Și tot așa pe toată perioada colaborării.
De aceea, dacă încearcă să negocieze prețurile, deja nu e un semn bun.
Făcusem la un moment dat o reducere unui client pentru website copy, gândindu-mă că va fi one-time. Nope.
După ce terminasem site-ul, m-a rugat să-i trimit cât l-ar costa pe lună și alte chestii legate de copy.
I-am trimis planul tarifar într-o seară, după o zi mai plină. Și abia dimineață mi-am dat seama că i-am trimis un preț de 4 ori mai mic decât trebuia 😅 Dar nu am zis nimic, mi-am asumat greșeala și eram dispusă să lucrez pe atât dacă acceptă.
Și deși i-am dat din greșeală un preț de 4 ori mai mic, a încercat să negocieze o reducere de 200 lei.
Deci ai grijă când accepți oferte unde se negociază de dragul negocierii, ”pentru că așa se face în business” (citat din acel fost client). Nu se va întâmpla doar o dată. Și vei ajunge să muncești mult pentru prea puțini bani.
Greșeala nr. 5: Accepți un proiect ce include și task-uri pe care tu NU vrei să le faci
Bine, greșeala asta e cu 2 tăișuri.
Dacă ai noroc și dai peste un client ok, poți discuta că tu nu faci anumite chestii și o să înțeleagă. Nu îți taie capul pentru asta.
Însă există și oameni bipolari nediagnosticați, care o să-ți bată ”apropo-uri” că ar trebui să faci și asta, deși a acceptat să lucreze cu tine în condițiile tale.
În cadrul unui parteneriat, i-am explicat clar faptul că eu nu editez poze și nu fac vizualuri. La început a fost ok cu asta.
După 1-2 luni, a început să insiste să facem amândouă un curs pe design și i-am zis ferm că nu vreau. La finalul colaborării îmi reproșează iar că nu fac vizualuri, ceva ce am discutat din start că nu fac 🙂
Sfatul meu este să ai grijă dacă alegi să iei un proiect ce include și task-uri pe care tu nu le faci.
Sunt și clienți ok, care acceptă asta. Sunt și bătuți în cap. Și nu prea ai cum să-ți dai seama de asta de la început.
Greșeala nr. 6: Nu întrebi copywriterii dinaintea ta cum a fost proiectul și de ce au renunțat
Am avut clienți care mi-au zis povești horror despre copywriterii cu care au lucrat. În multe situații i-am crezut, pentru că auzisem din mai multe părți aceeași poveste.
Însă au fost și situații în care am regretat că nu am întrebat și părerea copywriterului ce a renunțat.
Fiecare zice perspectiva lui și adevărul este undeva la mijloc.
Așa că, atunci când auzi povești horror despre colaborări și ai cum să afli ce s-a întâmplat în colaborare, încearcă să contactezi copywriterul să-i ceri și părerea lui. Poate nu a fost așa nasol copywriterul. Poate și clientul a purtat o parte din vină și nu vrea să te sperie de la început.
Ți-a plăcut ce ai citit? There’s plenty more where that came from…
Asta dacă te abonezi la newsletter-ul Elenei.
Dar înainte de toate, Elena vrea să se asigure că știi la ce te abonezi:
- Este o listă de emails pentru copywriteri, content writeri, writeri, storytellers sau persoane care se ocupă de asta.
- NU este locul potrivit pentru persoane ce caută templates, prompts, alte hacks pentru AI, sau chestii de tip plug-n-play.
- Secvența de welcome e fully charged cu storytelling, Sci-Fi și chiar poate triggărui unele persoane (you have been warned). Also, vei avea de-a face și cu rom-engleza mea.
- Vei primi emailuri zilnice mostly bazate pe storytelling și insights din practică. Nu mă voi axa pe content gen: X metode să scrii un titlu, caracteristici vs beneficii, X tipuri de emoții și argumente în copy etc.
- Pentru a te abona, trebuie să-ți confirmi adresa de email și să introduci datele tale corect. Fără să-ți confirmi adresa, nu poți primi secvența de welcome.
- Toate detaliile le găsești și pe pagina de abonare: rebelwriter.ro
Nu ești încă pregătit să te abonezi? No problem, poți să o urmărești pe Elena și pe LinkedIn, unde vorbește despre copy, content și freelancing: dă click aici pentru profilul ei.
Tot pe tema aceasta, mai poți găsi un articol cu greșeli în freelancing, de data aceasta scris de Claudiu.
Uite aici: 5 greșeli în freelancing pe care le poți face fără să realizezi.
Iar dacă mai cunoști și tu alte greșeli pe care le-ai făcut în freelancing, te invităm să ni le scrii în comentarii.