freelancingul din perspectiva unui student

Guest Post Damaris: Freelancingul din perspectiva unui student

Lunile acestea am fost pus în ipostaza de a prelua câțiva studenți în practică. Și am avut ocazia să văd ce înseamnă freelancingul din perspectiva unui student.

Am lucrat cu mai mulți oameni, dar Damaris a fost una din persoanele care s-au remarcat rapid. Am rămas cu ea și, dacă se ține de treabă ca până acum, viitorul ei este unul foarte promițător. Și în ceea ce privește activitatea de freelancer, dar și colaborarea cu noi.

Am rugat-o pe Damaris să realizeze un articol, în care sî împărtășească experiențele ei din această perioadă.
Mai jos vei regăsi, dragă cititorule, primele impresii ale unui student, în ceea ce privește lumea fascinantă a freelancingului.

Hai să citim împreună ce este freelancingul din perspectiva unui student – Iată povestea lui Damaris

Numele meu este Damaris Novăcescu, am 22 de ani și sunt studentă la Academia de Studii Econimice din București.

Momentan nu lucrez, dar pentru că am nevoie să fac stagiu de practică pentru facultate, am apelat la Claudiu, pentru a mă ajuta cu asta.

Inițial primisem o ofertă pentru stagiu de practică de la o colegă, aceasta activând tot ca freelancer. Dar l-am ales pe Claudiu știind că, nu este la început și are multă experiență pe piață în comparație cu colega mea care era la început de drum.

Un pic de background despre mine, pentru a înțelege mai bine povestea mea

Liceul l-am făcut tot în București, profilul fiind turism și alimentație. Încă din liceu am fost învățată cu termenul de practică, deoarece am fost nevoiți să facem în fiecare semestru 2 săptămâni de practică la care se mai adăugau și cele 2 săptămâni din vară.

Spre deosebire de colegii mei, eu depuneam tot efortul pentru a face corect task-urile oferite. Și asta a observat și responsabilul nostru, drept urmare eram dat exemplu pentru corectitudine, punctualitate, respectarea “uniformei” și a regulilor.

La facultate am ales Marketingul, deși nu asta era dorința mea cea mai mare, visul meu era să dau la facultatea de arte.

Dar știți cum este, trebuie să alegi ceva ce îți poate asigura un viitor bun.

Nu am renunțat la artă, am ales să o păstrez ca pe un hobby. Mai iau din când în când câte o comandă când am timp, și încerc să mă perfecționez și pe zona aceasta.

By the way, Damaris pictează tablouri guys. Asta ca o mică intervenție, ca să știți că treaba cu arta e serioasă. 🙂

Cum a fost stagiul de practică cu Claudiu?

După cum spuneam în prezent, fac stagiu de practică pe partea de marketing sub îndrumarea lui Cladiu.

Inițial eram puțin sceptică în privința stagiului de practică, deoarece la primul stagiu nu au vrut să ne învețe ceva. Doar au semnat convenția și tot ce mai era necesar pentru a dovedi că am făcut stagiul de practică.

Bineînțeles nu acuz pe nimeni, deoarece în acea perioadă eram în pandemie și totul a fost dat peste cap. Probabil nu s-a putut mai mult.

Încă de la primul meet pe care l-am avut cu Claudiu, am știut că voi învăța ceva și nu voi “duce cafeaua” cum se zice.

Am stabilit de când să încep practica, și așteptam cu nerăbdare să aflu și să învăț cât mai multe.

Dar tot așteptam și nimic, niciun semn. Credeam că nu mai dorește să mă primească la practică.

Însă m-am înșelat, Claudiu având agenda plină i-a scăpat acest detaliu. Deși știa că lipsea ceva nu putea să își amintească ce.

Another intervention, please: Dragilor, cei care mă știți… voi deja sunteți obișnuiți cu scăpările mele. Mai fac din astea, din când în când. În sensul că “dispar ca măgarul în ceață”. Nu e voită treaba asta, dar uneori sunt atât de prins… încât efectiv îmi scapă.
Trebuia să intervin eu :))) să mă scuz…

Hai să o lăsăm pe Damaris să ne povestească mai bine.

Prima lecție învățată de la Claudiu în perioada de practică

Din asta am învățat prima lecție de viață, care se aplică foarte bine în freelancing. Când vrei ceva și depinzi de cineva, trebuie să iei inițiativa și să te lupți pentru ceea ce vrei.

Inclusiv să insiști și să îi reamintești acelei persoane în legătură cu ce ai vorbit. De cele mai multe ori se întâmplă să uite, nu cu intenție, ci din cauza programului încărcat.

Eu fiind o persoană foarte receptivă, și mereu la dispoziție în orice situație, am impresia că și ceilalți sunt la fel.

Ce înseamnă freelancingul din perspectiva unui student?

La început nu știam ce înseamnă freelancing și credeam că vara mea nu va mai fi la fel și voi avea multe de făcut, iar programul va fi încărcat. Dar de fapt nu este așa, freelancing-ul îți dă libertatea de a-ți face propriul program.

Nu trebuie să ai 8 ore de lucru în fiecare zi, totul depinde de cum îți gestionezi timpul. Pentru cei care nu sunt învățați să își facă task-urile fără ca cineva să stea cu gura pe ei, sunt în dezavantaj. Însă, pentru mine, n-a fost o problemă.

Freelancing-ul implică și multă responsabilitate, dar nu este un lucru imposibil trebuie doar să te dedici și să faci ceea ce îți place. Pe lângă asta freelancing-ul îți oferă șansa să aplici ceea ce ai învățat sau să valorifici ceea ce tu stăpânești mai bine.

Ce am învățat în acest stagiu de practică?

Am împlinit o lună de când am început stagiul de practica, și deja am învățat multe.

Am învățat cum să creez conținut pentru rețelele de social media cât și pentru blog. Deși nu prea mă pricep atât de bine, și de multe ori am impresia că nu voi reuși să scriu ceva bine. Claudiu mi-a trimis feedback de fiecare dată și m-a încurajat, ceea ce m-a făcut să continui și să nu renunț.

Pe lângă asta am învățat cum să caut resurse, cum să fac research.

Am învățat și cum să creez postere pentru conținutul pe care îl compun, folosind aplicația Canva. Încă mai am multe de descoperit, dar pentru început am învățat ceea ce este esențial aici.

De asemenea am văzut care este procesul din spatele unei postări. Cum să administrez pagina și să programez postările în funcție de frecvența pe  care o dorește clientul. La fel, am văzut cum se postează un articol pe WordPress, cum îl optimizez și cum mă ocup să fac blogul să arate conform regulilor și dorințelor clienților.

Ceea ce apreciez la acest stagiu de practică este că postările pe care le-am avut de scris, au  fost pentru clienți reali. Nu au fost doar niște teme ca la facultate, doar să fie acolo.

Și pentru asta am simțit mai multă responsabilitate, deoarece conținutul era postat pe pagina clienților.

Am învățat să ies din zona de confort și să scriu și despre teme de care dacă aș fi avut de ales le-aș fi ocolit.

Un mic aspect despre freelancing… pe care să-l iei în calcul

Mega Intervention Here: I-am zis de la început lui Damaris că vreau ca acest stagiu de practică să fie game-changer pentru ea. Dacă e de acord să își asume all in ceea ce urmează sau doar vrea să facă lucrurile să fie făcute.

Și a zis că își asumă. Prin urmare am băgat-o direct în pâine.

La Inbound Consulting eram în plină lansare pentru un client pe zona de educație financiară. Și am pus-o să facă conținutul pe zona de social media. După care, pe un alt client, pe o nișă complet diferită, mi-a făcut planul de postări și câteva articole de blog.

Am jonglat în 2 săptămâni pe 3 nișe diferite: educație financiară, auto și marketing.

Am zăpăcit-o de cap. Dar… hey… asta e viața de zi cu zi a unui marketer și într-o agenție și atunci când se ocupă singur de clienții lui. Deci, dacă voia să învețe… această experiență i-a priit 100%.

Ce urmează pentru Damaris? Cum arată freelancingul din perspectiva unui student și ce oportunități sunt?

Cu siguranță voi mai învăța multe lucruri despre arta freelancing-ului, și cine știe, poate voi ajunge să devin și eu la rândul meu freelancer.

Prin urmare, freelancingul reprezintă o oportunitate incredibilă pentru cei care doresc să își construiască propriile cariere independente. Să își gestioneze timpul și munca în mod flexibil.

Freelancingul nu este doar despre a câștiga bani online. Ci și despre a-ți dezvolta propria afacere și a-ți crea propria poveste de succes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *