Salut. Eu sunt Alin.
Imi place sa zic despre mine ca ma ocup de partea vizuala a lucrurilor de cand ma stiu.
Dintodeaua am fost pasionat de cat de multe emotii poti transmite prin intermediul vizualului.
Dintr-o simpla pasiune copilareasca, graphic designul si ilustratiile digitale au devenit principalele activitati in care activez.
Totul a inceput cand pe langa party-uri si plecari cu gasca peste tot am aflat ca sa creezi identitatea vizuala si look and feel-ul unui brand este chiar o meserie accesibila daca te straduiesti destul.
– Conceptul de freelancing mi-a suras dintodeauna. De mic fiind pasionat de grafica, de munca de oriunde, de manualitatea lucrurilor, de conexiunile si reinterpretarea artei si mai ales de faptul ca dezvoltand ideea de “dizain”, am ales acest drum care a fost eronat ca interpretare si ca mod de existenta. Acest drum, se cheama freelancing. Un drum al libertatii de alegere si al dezvoltarii tale ca om.
Pe parcurs, printre momente de extaz dus la extrem si frustrarii, cu putina analiza personala si impartasit experiente cu oameni din breasla mea am observat cele 4 etape ale dezvoltarii unui freelancer prin care trec 99% dintre oamenii care isi aleg acest drum nobil. Despre pasii necesari inceperii acestui drum s-a scris si aici.
CELE 4 ETAPE ALE UNUI FREELANCER
Etapa 1 – Super Entuziasm
1. Prima data esti extrem dar extreeeeeeeem de entuziast despre cultura numita “freelancing”, cauti si vezi viata oamenilor de succes din domeniu, stilul de viata libertin si potentialul financiar pe care ti-l poate oferi. In momentul acela nu sti nimic cu adevarat… doar ca vei ajunge si tu intr-o zi la nivelul acela. (si vei ajunge dar pentru moment nu e totul pus la punct:)) ).
Etapa 2 – Ok, lucrurile nu sunt asa simple
2. A doua etapa este de “maturizare” a freelancerului. In aceasta etapa apare demotivarea si pierdea increderii nebune cu care ai inceput…
Acum te intrebi de ce?
Pentru ca la inceput sunt sanse slabe sa prinzi din prima proiectele alea blana la care visezi, sa muncesti in stilul ala cool pe care-l vezi la altii (care au ceva ani experienta) si sa fi platit pe masura.
Cam in a doua etapa te lovesti de actiune propriu zis iti dai seama ca defapt nu sti mai nimic si ca trebuie sa inveti.
Etapa 3 – Actiune frate
3. Apoi booooom, incepi sa realizezi ca trebuie sa-ti dezvolti si alte skilluri pe langa cele din domeniul tau ca sa ai succes si sa te simti bine cu lifestylul pe care usor usor ti-l creezi.
TBA
Etapa 4 – Invata sa “te vinzi”!
Dupa toata nebunia asta minunata prin care trecem aproape toti ca freelanceri vine momentul cand ajungem experti pe ceea ce facem si incepem sa ne nicham. Ne dam seama cu ce fel de clienti vrem sa lucram si incepem sa descoperim ce proiecte ne satisfac atat emotional cat si profesional.
Am povestit putin despre marile etape de maturizare ale unui freelancer si cum e timpul pentru ceva din punctul meu de vedere foarte important.
Skillurile de Vanzare, Relationare si Self Marketing sunt la fel de importante ca cele din domeniul tau.
Toata lumea iti spune ca trebuie sa fi cu adevarat bun pe domeniul tau, sa studiezi si sa ajungi spartan pe ceea ce faci (ceea ce chiar e true 100%), insa ce nu prea spune lumea este ca degeaba esti cel mai bun si cu idei extraodinare care ar ridica stafeta mult daca nimeni nu stie de tine si ce poti oferi tu.
Sooo, un MUST DO este sa incepi sa inveti cum sa-ti vinzi serviciile cat mai bine si la cat mai multi oameni de calitate si cum sa relationezi cu ei astfel incat colaborarea si proiectul sa fie armonioasa.
Clar, o sa dai si peste oameni care nu rezoneaza cu tine si cu stilul tau de lucru and that’s ok, asa e in business, incearca sa inveti ceva nou de la fiecare client si de la fiecare experienta.
Scopul unui designer NU este sa-si etaloneze creatiile artistice ci sa ajute compania sa-si indeplineasca obiectivele de business prin serviciile sale.
Acum o sa vorbesc putin cu cei din domeniul meu, designerii, pentru ca asta este un subiect pe care eu l-am prins mai greu.
Oke, lucrezi ca graphic designer, asta inseamna ca lucrezi in domeniul vizual, un domeniu mai artistic de fel.
La inceput de drum am fost tentat sa-mi supra iubesc creatiile, ceea ce e total normal si inca o fac, insa luam foarte putin in calcul faptul ca eu am fost angajat de o companie sa-i rezolv o problema.
Clientul colaboreaza cu tine ca sa-i gasesti cele mai bune solutii din punct de vedere vizual CAT SI UTIL SI RELEVANT pentru business-ul acestuia.
So, foarte important este sa nu te atasezi prea tare de o varianta propusa de tine si care ti se pare ca este ideala, pentru ca sunt sanse mari sa nu-i placa clientului si nici sa nu fie relevant pentru publicul lui tinta si pentru business-ul lui overall.
Cel mai bine este sa-ti creezi un proces prin care, pas cu pas, elimini cat mai mult incercarile de a nimeri “designul ala bun” din prima si cand te apuci deja sa sti intr-o proportie mare unde sa tintesti.
Concluzie
Ca un sfarsit triumfator vreau sa-ti spun ca daca te tii de treaba si esti mereu intr-o continua dezvoltare atat pe partea profesionala cat si pe partea interioara vei ajunge chiar sa faci lucrurile pe care le visai la inceput, poate chiar mai multe si mai calitative.
So, go for it.
P.S. Daca vrei sa vezi ce fac, arunca un ochi aici.