De ceva vreme am început să lucrez cu doi tineri pentru a dezvolta mai mult blogul Freelancer District și i-am rugat să-mi redacteze experiența lor de la început de drum în freelancing. Cum au ales ei să intre în lumea aceasta fascinantă a freelancing-ului și cum s-au educat pentru a începe să performeze în domeniu?
Unul dintre ei mi-a scris ceea ce urmează să citiți în articolul de azi.
Pentru a începe să activezi în orice domeniu trebuie să capeți experiență. Iar experiența nu e ceva primit la naștere. Trebuie să muncești pentru ea.
Pentru a putea începe însă, înainte de muncă, ai nevoie de un shift la nivel mental.
Cel puțin pentru a începe în freelancing ai nevoie de un mindset potrivit. Complet de acord! Nu ai cum să faci trecerea de la angajat la freelancer așa, de pe o zi pe alta.
Iată ce ne-a zis Alex că ar trebui făcut, din perspectiva lui:
Paradigma mentală
Schimbarea modului în care gândeşti reprezintă fundaţia întregii tale schimbări. Nu ai cum să gândeşti ca un angajat, dar să fii un freelancer de succes sau un antreprenor. Până să îţi schimbi propriu-zis job-ul, va trebui treptat să faci tranziţia de la “Trece luna şi îmi iau salariul” la “Este responsabilitatea mea de a livra +valoare clienţilor mei”.
Astfel trebuie să înțelegi un lucru. În cazul în care produsele ./ serviciile tale nu se axează pe satisfacerea nevoilor clienţilor, mulţi vor fi nemulţumiţi. Iar un client nemulţumit va transmite la încă 5-6 oameni că produsele și serviciile tale lasă de dorit. Deci vei fi pe lista neagră chiar înainte să începi.
Sunt de acord cu Alex în acest sens. Mindset-ul este extrem de important dacă vrei să activezi ca freelancer. Trebuie să înțelegi de la început cum să gândești și care sunt piedicile pe care le vei întâlni.
Pe subiectul acesta am scris și un ghid PDF pe care l-am oferit gratuit, despre cum am început eu de la zero și cum am ajuns la primii 50.000 euro cu business-ul meu, ca freelancer. Totul a pornit de aici. Dacă vrei și tu ghidul îmi poți trimite un email pe hello@freelancerdistrict.com sau îmi poți scrie pe Facebook și ți-l trimit.
Bun, ce ne mai zice Alex că trebuie să luăm în calcul?
Formarea prin Cursuri Online
Dacă vrei să activezi într-un domeniu, începe prin a parcurge diferite cursuri, pentru a căpăta cunoștințele necesare în acel domeniu. Fără bazele cunoașterii într-o anumită nişă sau domeniu, nu prezinţi credibilitate în faţa clienţilor tăi. De exemplu, cine eşti tu să dai sfaturi în marketing online, să zicem, atât timp cât tu nu eşti avizat să dezbaţi subiectul respectiv și nu ai nicio certificare în domeniu?
În urma acestor cursuri vei obţine diplome și certificări ce vor atesta gradul tău de experienţă în nişa respectivă. Din acel moment, poţi începe prin a lucra pe diverse proiecte, pentru a intra în latura practică. Apoi poţi evolua la nivel profesionist. Poţi avea chiar şi clienţii tăi.
Am mai scrs și eu în trecut despre parcursul meu în freelancing. Am început prin a lucra în agenții de marketing online, învățând tot ce am putut despre domeniul acesta. Ulteriori mi-am luat propriile colaborări externe agenției, pentru a descoperi și lucrul cu clienții, managementul unui proiect și a relației cu partenerii. Iar de abia apoi am făcut pasul spre propria agenție.
Hai să vedem și perspectiva lui Alex despre perioada de practică. Cum poți face practică în postura de freelancer?
Perioadă de practică (Internship-uri)
Indiferent de specializarea pe care dorești să o urmezi, îți spun din proprie experiență căpractica reprezintă 70-80% din formarea ta. Perioadele de practică sunt menite să te instruiască, dar și să îți creeze experiența necesară în domeniul respectiv
În vara anului 2018, țin minte, am fost în practică la o agenție de publicitate. Gândește-te că în aproximativ o lună de practică am avut șansa de a învăța principiile pe care funcționează o agenție de publicitate și modul în care lucrează cei de acolo. Pentru a spori succesul, cei de acolo combinau umorul cu munca. Astfel că am reușit să învăț o mulțime de lucruri într-un mod plăcut.
Internship-ul îți oferă o șansă de a acumula experiență valoroasă, dar este alegerea ta dacă te urci în tren și profiți de această ocazie inedită sau rămâi în continuare pe peron, gândindu-te cum ar fi dacă?
Dacă teoria și cursurile reprezintă baza, practica reprezintă esenţialul. Un aspect esenţial este să faci cât mai multă practică în domeniul în care vrei să activezi, deoarece asta contează atât pentru un angajator, cât și pentru un potențial client care dorește să colaboreze cu tine.
Nimic mai corect, aș pune.
Deși nu am fost fan internship-uri și modalitatea prin care am ales eu să învăț a fost diferită, Alex are dreptate. Însă, majoritatea tinerilor pe care i-am cunoscut s-au ferit de internship-uri. Pentru că nu sunt plătite de multe ori. Însă, ce trebuie să înțelegi tu este că, la început, acea oportunitate de a câștiga experiență și de a-ți forma portofoliu, de cele mai multe ori contează mai mult decât banii.
Banii vin după ce ai căpătat o anumită experiență și ești în stare să livrezi pe standardele pieței. Iar pentru a ajunge acolo, părerea mea, ca și a lui Alex, este că internship-urile te ajută în mod evident.
Iar acum, să vedem partea mea preferată din articolul scris de Alex!
Stabileşte-ţi programul şi evoluează zilnic. Găsește-ți mentorii!
Fii conştient de procesul pe care urmează să îl parcurgi. Este foarte important să ştii că succesul îl obţii în timp, nu căuta să ai succes din prima şi setează-ţi aşteptări realizabile. În general, oamenii au tendinţa de a sări etape importante în dezvoltarea lor, iar acest lucru provoacă frustrări. De cele mai multe ori, succesul îl obţii în timp.
La început, important este să fii dornic să înveţi constant ”meserie”. Foarte mulți fac greșeala de a pune accent pe bani, în loc să găsească o soluție de impact la o problemă apărută pe piață. Satisfăcând dorința nișei tale, automat vor veni și banii.
Găseşte-ţi 2-3 mentori cu o influenţă pozitivă, care au parcurs tot procesul. Acest lucru îţi va spori motivaţia, deoarece vei avea anumite ghidaje în ceea ce priveşte succesul. Cei mai mulţi antreprenori sunt în social media şi livrează absolut gratuit sfaturi pe care le poţi integra în drumul tău spre evoluţie.
Aceste trei paragrafe scrise de Alex, dacă mă întrebi pe mine, rezumă cu succes tot ceea ce am zis eu de ani de zile de când m-am apucat de freelancing.
Freelancing-ul nu e o simplă meserie, e un stil de viață. Trebuie să își asumi asta. Și să îți asumi modul în care el funcționează. Uite, am scris despre asta și în acest articol.
Trebuie să înțelegi că în freelancing succesul e o investiție pe termen lung. Iar cel mai simplu să scurtezi drumul e să apelezi la cineva care a fost deja pe acel drum. Asta înseamnă mentoratul.
Am explicat care e rolul unui mentor și aici.
Dacă nu înțelegi că poți scurta drumul cu ajutorul unui mentor, cu ajutorul cuiva care deja a făcut ce faci tu acum și a avut succes, atunci tot ce îți rămâne să faci e să te chinui singur. Însă asta înseamnă să înveți din propriile greșeli.
Ce ne mai spune Alex că e important în freelancing?
Eyes on your ball
Într-o societate în care trendurile se schimbă foarte repede, este absolut necesar să te uiți în toate direcțiile, să vezi ce face concurența și să asculți sfaturile celor ce au reuşit în domeniul tău. Doar aşa îţi vin idei de strategii pe care să le implementezi. Dar atât. Trebuie să-ţi concentrezi atenţia pe scopul tău.
Greşeala supremă pe care o poţi face aici, exact cum îţi spuneam, sunt banii. Ca să-ţi faci o idee despre ce vorbesc, să zicem că pasiunea ta este antreprenoriatul. Dar în loc să fii focusat pe ce ai putea să inovezi pentru a fi în atenţia clienţilor tăi, ţie îţi stă gândul la sutele de mii de euro pe care ai putea să le ai, dar nu le ai. Şi cum de alţii le au?
Știu cât de greu este să pară uneori muncești în van, fără niciun rezultat. Am fost și eu blocat în momente în care îmi venea să arunc laptop-ul pe geam și să mă reprofilez. Pur și simplu părea că n-are niciun sens să continui…
Însă n-am renunțat. Cheia este perseverența. Un mindset de genul nu numai că te frustrează pe moment. Poate chiar să te facă să şi renunţi, așa cum era să renunț și eu. E normal să îţi doreşti, cui i-ar strica 30.000 de euro pe cardul Visa? Dar frustrările te afundă și mai tare în probleme. Bucură-te de fiecare etapă pe care o parcurgi în drumul spre succes. Pe termen lung asta este modalitatea de a reuși. Banii sunt un rezultat la valoarea pe care o oferi.