Ce este dropshipping-ul?
În primul rând, pentru cei care au tot auzit această denumire, dropshipping, dar încă nu înțeleg ce înseamna, dropshipping-ul este o metodă de onorare a comenzilor în următoarea manieră:
- Clientul plasează o comandă la tine pe website.
2. Tu redirecționezi detaliile comenzii la furnizorul tău și comanzi de la el produsul direct la adresa clientului.
3. Clientul te plătește cu o sumă mai mare față de costul produselor comandate de la furnizor, astfel diferența înseamnă profitul tău.
Este o modalitate foarte bună de a începe o afacere online fără să îți asumi riscuri foarte mari de la bun început, dat fiind faptul că trebuie să te preocupi decât de promovarea afacerii (marketing) și relațiile cu clienții. Desigur, la început va trebui să îți alegi și un furnizor de la care vei vinde produsele și care se va ocupa de tot ce înseamnă logistică(stocare, ambalare și livrare).
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că poți vinde produse pe care nu le ai în stoc, sub brand-ul companiei tale.
Din această afacere, toată lumea este mulțumită: furnizorul, care vrea să se ocupe doar de producție, primește comenzi; clientul își primește produsul comandat, iar tu primești diferența dintre prețul plătit de client și prețul produsului la furnizor, adică marja de profit.
Dacă este așa de ușor dropshipping-ulde ce nu face toată lumea asta?
Tocmai asta este problema în momentul de față: fiind un model de business foarte ușor de înțeles și de început, foarte multe persoane și-au deschis astfel de afaceri, ridicând bariera de dificultate.
Dacă acum 5 ani era suficient să-ți faci un magazin pe platforma Shopify cu o temă default, să pui câteva poze de pe Google și să vinzi niște brățări de pe Aliexpress la suprapreț, acum nu mai este deloc așa.
Multe persoane din păcate au fost păcălite de astfel de magazine online, iar produsele comandate de ei nu au mai ajuns niciodată, pătând permanent reputația acestui model de business.
Atunci ce rămâne de făcut?
În primul rând, dropshipping-ul nu a fost și nu va fi niciodată o schemă de îmbogățire peste noapte. Oricine vă garantează orice fel de rezultat vă minte cu nerușinare. Trebuie tratat cu seriozitatea unei afaceri propriu-zise.
În al doilea rând, fiind un model de onorare a comenzilor și nu un model de business propriu-zis, dropshipping-ul nu are cum ,,să moară”, așa cum spun alții. Da, o să moară magazinele cu produse luate direct de pe Aliexpress, dar dropshipping-ul în sine nu are cum să dispară.
Cheia succesului în dropshipping în 2021 este brandingul.
Pe scurt, afacerea ta în care folosești dropshipping trebuie să arate ca orice altă afacere propriu-zisă din domeniu care nu folosește.
Clientul trebuie să nu facă diferența între un magazin propriu-zis, cu inventar propriu, și magazinul tău, care nu ține acest inventar.
2 pași pe care trebuie să îi iei în considerare când faci dropshipping
Primul pas pentru a face lucru este să îți îmbunătățești calitatea produselor și a serviciilor.
Au apus de mult timp zilele în care un client nu avea nicio problema să aștepte o comandă chiar și până la două luni. Este vital să găsești un furnizor care are produse de calitate și care îți poate oferi o livrare cât mai rapidă. Gândește-te de ce ar comanda cineva de pe magazinul tău dacă află că durează câteva luni bune să ajungă la el și să se bucure de produs când ar putea să se ducă direct la retaileri cunoscuți precum Amazon, Walmart (sau în țara noastră Emag, Altex, Elefant) și să se bucure de el imediat.
În plus, relațiile cu clienții reprezintă un aspect foarte important, uitat de mulți. Trebuie să te asiguri că fiecare client primește exact ceea ce a văzut la tine pe website. Asta te va scuti de o grămadă de bătăi de cap în timp, precum chargeback-uri, conturi de advertising blocate și multe altele.
Al doilea pas este să construiești o imagine în jurul afacerii tale. Oamenii în general nu plătesc extra numai pentru calitate, plătesc și pentru ce impune brand-ul. Formarea unui brand, a unui sentiment pe care îl dă produsul tău, a devenit cheia succesului în dropshipping de câțiva ani încoace.
Concluzia este faptul că dacă dorești să începi o afacere de acest gen, trebuie să o tratezi ca pe oricare altă afacere: cu seriozitate maximă. Necesită multă muncă, multă voință, dar la finalul zilei, adevărul este următorul: ,,indiferent dacă crezi că poți sau că nu poți, în orice caz ai dreptate.” – Henry Ford
Perspectiva personală ]n dropshipping – experiența lui Mihnea.
P.S. Pe Mihnea îl cunosc de ceva vreme, iar la momentul actual lucrăm împreună pe unele proiecte. L-am cunoscut chiar datorită interesului său pentru reclame, deoarece el activează în domeniu și are un magazin în regim dropshipping pe care dorea să-l promoveze.
L-am rugat să ne spună câteva despre experiența lui cu dropshippingul. Așa că iată ce mi-a scris!
Care este experiența mea cu Dropshipping-ul?
Am deschis primul magazin de acest tip în Ianuarie 2019, după ce m-am documentat foarte mult de pe resursele disponibile pe Internet.
Timp de 2 luni, nu am reușit să obțin nicio vânzare. Greșelile mele au fost că am folosit metode învechite și nici nu am găsit produse care să se vândă.
Experiența primei vânzări a fost una de neuitat. În timp ce eram la o cafenea cu o fată căreia îi spusesem că am o afacere online de succes (deși nu avusesem nicio vânzare până atunci…), am primit o notificare pe telefon.
Notificare de la Shopify.
Primisem prima mea comandă.
A fost cel mai frumos moment din viața mea de până atunci.
Gândul acela că un om necunoscut a fost interesat de reclama mea și a avut destulă încredere în website-ul meu încât să-și cheltuiască banii munciți încă mă cutremură sufletește.
Nu, nu am început să am zeci de mii de comenzi peste noapte, însă a fost o demonstrație că se poate.
Ce a urmat, este istorie. Mi-a deschis o perspectivă complet diferită asupra multor aspecte ale vieții și această experiență m-a făcut să mă aventurez în această minunată călătorie a antreprenoriatului.
Mihnea e un tânăr tare muncitor. De aia îmi și place de el și am ales să colaborăm. El încă face dropshipping, deci, dacă aveți întrebări în direcția asta, îl puteți găsi pe Facebook sau LinkedIn să-i adresați întrebările.
L-am întrebat un pic și cum stă cu cheltuielile de mentenanță a unui astfel de business, pentru a ne lămuri.
Care sunt cheltuielile cu un astfel de business?
Mihnea plătește 30 de dolari pe lună abonamentul la Shopify și încă 30 de dolari o aplicație care îl ajută să-ți țină business-ul. Pe lângă aceste cheltuieli pot apărea mici cheltuieli suplimentare. Nu ajung însă la mai mult de 100 euro pe lună.
Bineînțeles, mai sunt cheltuielile de înființare și menținere a unei firme (taxe, consumabile, contabil etc). Pe astea le poți vedea și aici, în funcție de tipul de societate pe care vrei să lucrezi. Sau îi poți scrie lui Mihnea pentru a-ți explica în ce mod a procedat el. Și-a deschis firma direct în State considerând că este mai avantajos.
Pentru și mai multe detalii despre cheltuielile cu firma, pentru detalii cu privire la taxe sau cheltuieli contabile, îi poți scrie direct Nelei. Ea te va ajuta să înțelegi mai multe despre cum se organizează o firmă și care sunt condițiile.
Pe lângă aceste cheltuieli însă, ne spune Mihnea, cel mai arzător aspect pentru portofel este bugetul de marketing. O afacere de dropshipping fără buget de promovare și marketing este zero.
Iar pentru piața din afară bugetele nu sunt deloc mici. Pentru a putea observa o minimă mișcare pe pagină și rezultate minime, consider eu, ai nevoie de un buget de măcar câteva zeci de euro pe zi, pentru reclame. Să totalizăm 50 euro, ca exemplu. Asta ar însemna că, pentru o lună, circa 1500 euro ar trebui băgați în reclame.
Desigur, aici poți testa singur și poți ajusta bugetul în funcție de rezultat. Mihnea ne spune că un buget de 500 euro ar trebui să fie totuși un minim de la care poți pleca, asta pentru început, pentru a testa primele produse. Desigur, după aceea, putem discuta și de bugetul de promovare necesar pentru a realiza vânzări și pentru a scala afacerea.
Prin urmare, nu e tocmai ușor de gândit un plan low-budget nici în acest business. Desigur, e un business foarte simplist la prima vedere, însă lucrurile nu stau chiar așa, mai ales dacă vrei să faci performanță în business-ul acesta.
Concurența e pe măsură. Așadar, trebuie să știi că dropshipping-ul este o metodă de a face bani într-un mod plăcut, însă nu va fi neapărat ușor.