de ce nu au toti freelancerii succes

De ce nu toți freelancerii au succes?

Știai că, statistic vorbind, în România, din 10 firme, 8 dau faliment în primii 5 ani? Oare de ce? Tocmai din același motiv pentru care nici toți freelancerii nu au succes. Unii vor ajunge la el, alții nu!

E simplu!

Nu poți să începi o activitate fără să ai minime cunoștințe despre ceea ce presupune acea activitate. Și nu mă refer la abilitățile specifice necesare acelei profesii.

Spre exemplu, dacă vrei să scrii texte de vânzare, să faci copywriting. Nu fac referire la abilitățile specifice pe care le dobândești din experiență și din cursuri sau diferite programe care te învață cum să faci copywriting.

Trebuie să ai mai multe abilități din afara sferei tale profesionale pentru a avea succes ca freelancer. Cum ar fi:

  • cum te promovezi pentru a prinde clienți pentru care să scrii acele texte?
  • cum negociezi un contract cu un potențial client pentru a-ți oferi serviciul într-un mod profitabil?
  • cum dezvolți o relație cu mai mulți colaboratori care să te ajute să oferi servicii suplimentare?
  • cum înveți să recrutezi oameni buni pentru a forma o echipă și pentru a-ți duce afacerea de copywriting la următorul nivel?

E greu să ajungi un copywriter de succes fără să știi aceste lucruri. La fel cum e greu să deschizi o afacere care să fie profitabilă și perfect funcțională fără să ai idee despre cum se gestionează o afacere, cum se optimizează, ce presupune contabilitatea, juridicul, strategiile de creștere, de marketing etc.

Tocmai de aceea avem 8 din 10 afaceri care dau faliment în primii ani de când au luat naștere.

La fel se întâmplă și în freelancing.

Poți să fii cel mai bun web designer și cel mai bun copywriter sau cel mai bun marketing specialist și cel mai bun designer grafic… În momentul în care te vei lansa ca freelancer în domeniul tău de activitate, dacă nu ai nicio idee despre cele discutate mai sus… cel mai probabil vei închide prăvălia cu viteza luminii.

Sau mai există o opțiune.

Vei funcționa. Însă niciodată nu vei atinge rezultatele pe care ți le-ai dorit sau ți le-ai imaginat. Niciodată nu vei avea potențial de creștere și de succes. Vei supraviețui doar la limita subzistenței, cu bani puțini și muncă al dracu de multă.

Pentru că e simplu!

Tu ești bun pe domeniul tău, dar nu deții abilități care să-ți asigure creșterea și dezvoltarea ca brand. Nu știi cum să ieși din bula domeniului tău și să crești afacerea sau să te crești pe tine ca freelancer.

Degeaba vei investi în a învăța și mai multe abilități tehnice, în a cunoaște și mai multe programe prin care să-ți faci treaba….

E ca și când ți-ai deschide un magazin fizic, pe strada ta… iar văzând că nu intră lumea în el… ai începe să cumperi și mai multe rafturi, să aduci și mai multe produse, să faci și mai mult loc în magazin pentru a le afișa pe raft…

Toate acestea vor fi în zadar. Dacă nu înveți cum să-ți atragi oamenii în magazin. Cu alte cuvinte, dacă nu înveți cum să te promovezi.

Și să te promovezi către oamenii care trebuie. Că poți atrage 100 de oameni în magazinul tău, dar care să vrea toți să cumpere pe datorie. Nu ai făcut nimic în acest moment.

La fel și în piață. Poți să atragi sute de clienți, dar care să dorească să plătească serviciile tale cu barter sau cu 100 – 200 de lei pentru o lună întreagă de muncă.

Nu vei ajunge prea rapid să ai succes în acest mod, nu crezi?

Și atunci… ce lipsește?

Lipsește ghidajul cuiva care a fost deja aici… a trecut prin asta… și a reușit să iasă și să ajungă la succes!

Lipsește strategia pe care un freelancer experimentat o cunoaște deja pe proprie piele, testată fiind chiar de el.

Lipsește experiența pe care un freelancer care a trecut deja de acest nivel a acumulat-o în ani de zile.

Acum….

Poți aștepta și tu ani de zile, poți să te dai cu capul de toți pereții pentru a trece prin aceleași greșeli și pentru a învăța din ele.

Dar… asta te va costa mult… Timp mult… bani mulți pierduți…. și multe costuri de oportunitate.

SAU…

Poți alege varianta mai scurtă. Poți alege să lucrezi cu un mentor, cu un om care să te ducă din punctul A în punctul B pe scurtătură. pentru că el deja cunoaște drumul.

Și acum, ca să-ți răspund la întrebarea “De ce nu toți freelancerii au succes?” ….

Pentru că mulți se cred prea buni pentru a apela la cineva care să-i ghideze.

Asta… sau… faptul că nu sunt dispuși să investească în cineva care să-i ajute să crească mai rapid și mai smart.

Neștiind că acea investiție e probabil cea mai bună investiție pe care o vor face vreodată.

Puțini dintre ei ajung să afle asta.

Tocmai aceia care află asta sunt și cei care mai devreme sau mai târziu ajung să aibă succes în freelancing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *