De ce EDUCAȚIA este cel mai important pas pe care trebuie să-l faci ca freelancer?

Citeam în seara asta un email de la una din personalitățile online pe care le urmăresc la nivel național, în care povestea cum a ajuns să primească în doar câteva minute un sfat care i-a marcat viața.

Un sfat care l-a ajutat să câștige milioane de euro și să-și ducă nivelul prosperității acolo unde nu ar fi crezut că e posibil vreodată.  

Acel sfat era simplu. Iar într-o formă sau alta, punea accent pe EDUCAȚIE!

Educația este totul în creșterea și dezvoltarea noastră, nu doar pe latura financiară, ci pe orice latură importantă a vieții.

Și eu sunt întrebat de foarte multe ori cum am ajuns aici unde sunt, deși eu nici nu mă pot compara încă la nivel financiar cu marile personalități din domeniul în care activez sau cu freelancerii foarte cunoscuți din afară. 🙂

Mulți tineri la început de drum și chiar și unii clienți care apelează la mine pentru consultanță de business mă întreabă cum reușesc să câștig atât de bine din ceea ce fac și cum am ajuns aici.

Răspunsul este unul simplu. EDUCAȚIA.

Iar cum voi știți că mie nu îmi place să stau doar pe vorbe, ci faptele sunt cele care contează, iată că în seara asta m-am gândit într-o formă foarte “indiscretă” aș putea spune, să vă arăt ce înseamnă pentru mine educația.

Iată care sunt investițiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor în educație.

Luăm în calcul doar investițiile de când îmi țin efectiv bugetul de venituri și cheltuieli. 🙂 Am luat print screen din buget, lună cu lună (acolo unde era cazul) și am lăsat descoperite coloanele unde cheltuielile s-au dus în direcția de educație.

O să vedeți pe alocuri și cheltuieli cu munca – acestea le puneam sub denumirea asta, deoarece erau diverse activități pe care le plăteam (ore de consultanță, servicii plătite către diverși oameni sau sfaturi plătite, pentru că da, sfaturile se plătesc, dacă vrei să afli cu adevărat ceva ce are valoare și de care să te poți folosi). De asemenea, ele cuprind cursuri și programe pe care le cumpăram pentru a mă forma ca profesionist. Unele cheltuieli sunt și ale Nelei, de aceea, vă puteți simți liberi să împărțiți suma la 2, pentru a fi mai exactă. 😀

Investiții în educație Ianuarie 2019 – 2236 RON

Investiții în educație Februarie 2019 – 1719 RON

Investiții în educație Martie 2019 – 1302 RON

Investiții în educație Aprilie 2019 – 1470 RON

Investiții în educație Mai 2019 – 261 RON (deși aș putea include încă un 262 pe care i-am plătit în drum spre teambuilding, acolo unde am avut unele ședințe și de business pe lângă partea de fun din activități).

Investiții în educație Iunie 2019 – 100 RON

Investiții în educație Iulie 2019 – 430 RON

Investiții în educație August 2019 – 992 RON (Aici veți descoperi un 120 de lei pentru legalizarea unor acte. Era vorba de actele necesare înscrierii la CECCAR, prin urmare le-am considerat relevante tot în categoria asta, deși în buget sunt notate separat).

Investiții în educație Septembrie 2019 – 1020 RON

Investiții în educație Octombrie 2019 – 1645 RON

Investiții în educație Noiembrie 2019 – 776 RON

Investiții în educație Decembrie 2019 – 435 RON

Așadar, cât am investit în educația noastră în 2019, sub diferite forme?

Dacă facem un simplu calcul și adunăm toate aceste sume de mai sus, reiese suma de 12.386 lei. Echivalentul a aproximativ 2500 euro. Atât am investit noi în educația noastră în anul 2019.

În 2020 treburile stau altfel. 🙂

Cât am investit în educație în 2020?

În luna Ianuarie, nu avem nimic băgat în educație (am luat casa în Ianuarie, ar fi fost culmea să mai avem timp să ne uităm la cursuri când o lună întreagă am fost pe drumuri pentru a rezolva tranzacția.

Apoi, în februarie avem următoarea sumă: 1289 RON

Investiții în educație în Martie 2020 – 830 RON

Investiții în educație în Aprilie 2020 – 557 RON

Investiții în educație în Mai 2020 – Aici am avut un 49 lei rătăcit pe un curs de ecomm și niște cărți. Nu m-am mai obosit cu print screen pentru ele.

În iunie am luat garsoniera, așa încât nu am fost pe felie cu educația, deși am avut vreo 2000 lei cheltuieli cu firma. Tot în Iunie a ieșit la suprafață și Inbound Consulting – cheltuieli de înființare plus niște materiale promoționale.

Iunie a fost o lună de creștere intensivă pe aplicabilitate. Am semnat contracte ca la nebuni. Așa încât nu am avut cheltuieli în direcția de acumulare informații. Am aplicat o mulțime din ele însă, ca mai apoi să vină bomba.

În iulie 2020 am făcut treaba asta!

Una dintre cele mai bune decizii din viața mea a fost acest program intensiv, care mi-a adus înzecit față de cât a costat.

O altă decizie bună a fost achitarea unui abonament pentru cele mai tari cursuri de dezvoltare a afacerii, abonament care mi-a fost ca o mină de aur prin prisma cursurilor pe care le am pe platformă. 🙂 Asta după ce mai testasem înainte platforma. Aici nu mai am factura (o fi pe undeva prin casă).

Costul celui de-al doilea abonament îl vedeți mai jos:

Toate acestea încununate cu alte câteva facturi precum cea de mai jos:

Sau ca cea de aici:

Iar pe final de an, încă un curs de specializare, pentru care factura o vedeți mai jos:

Plus, probabil alte câteva zeci și sute de cărți cumpărate…. pe care nici nu le mai adăugăm la calcul. 🙂

Cum stăm așadar cu investițiile în educație în 2020?

Practic, dacă adun doar 2 facturi din cele de mai sus depășesc deja valoarea investițiilor totale din 2019. Cu alte cuvinte, peste 3000 euro. În doar 2 dintre facturi.

Cheltuielile totale pe 2020, pe care le-am văzut aici cu toții sunt undeva la 5000 euro (lejer). Așadar, 5000 euro pe an în educație.

De ce am făcut acest articol? Nu! Nu e pentru laudă, așa cum cred mulți.

Am făcut acest articol pentru a fi mai clar data viitoare când sunt întrebat cum am ajuns aici, cum de câștig atât, unde se află răspunsul. E un punct de reper pentru cei ce au voință. E o dovadă că se poate. Dacă am putut eu, puteți și voi.

Investiția în educație e singura investiție de care nu o să vă pară rău niciodată!

$por la educație și la câștiguri, dragilor!

1 thought on “De ce EDUCAȚIA este cel mai important pas pe care trebuie să-l faci ca freelancer?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *