Primesc de multe ori întrebarea asta: “De câți bani am nevoie ca freelancer pentru a începe?”Mi se pare un pic ciudată, însă am decis să răspund la ea totuși. O să vă dau răspunsul meu în acest articol.
Ca freelancer, nu ai nevoie de bani pentru a începe să lucrezi!
Tu începi freelancing-ul ca să faci bani! Nu invers!
Cel puțin așa a fost la mine.
Când am început eu freelancingul, nu se plăteau comisioane pe platforme. Plăteai doar dacă doreai ceva premium. Din ce înțeleg, azi se plătesc multe comisioane. Cu toate astea, chiar și azi, când înțeleg că e din ce în ce mai greu să supraviețuiești pe platforme, există soluții pentru a începe cu zero lei.
Grupurile de facebook de profil sunt una din soluții. E plin netul de oferte în direcția asta. Nu îți trebuie bani să începi. Îți trebuie un simplu text prin care să-ți prezinți povestea și să spui oamenilor cu ce îi poți ajuta.
Ah, după ce vei scoate bani din asta poți decide să reinvestești, pentru a face lucrurile mai profi. Asta e altceva.
Îți dai seama că de-a lungul timpului am investit și eu o căruță de bani în mine și în ceea ce fac. Actual investesc anual în mine. Pentru a deveni din ce în ce mai bun.
Am scris despre asta un articol foarte interesant despre cât m-a costat pe mine educația în doar ultimii 2 ani. Poți citi chiar aici.
Dar încă odată, repet, la început, atunci când am intrat în domeniu, nu am investit nimic.
Cum poți să începi ca freelancer fără niciun leu investit?
Păi, hai să vedem doar câteva dintre modalități (de care m-am folosit și eu).
Cel mai simplu mod prin care te poți face acum văzut în direcția asta este să intri în vorbă pe grupurile de facebook de profil. Oferind informație valoroasă în mod gratuit, oamenii te remarcă. Pentru început, e cam tot ce trebuie să faci.
Completează-ți profilul cu 10 – 20 de postări în direcția în care vrei să începi să lucrezi. Spre exemplu copywriting. Scrie despre acest subiect și despre povestea ta (cum ai ajuns să înveți copy, cum ai ajuns să scrii, ce te inspiră, cum lucrezi tu etc). După care, începe să te înscrii pe diverse grupuri pe subiect.
Lasă comentarii la postări, bagă-te în seamă (cu folos, oferind valoare). Cei care vor citi comentariile tale, în care ajuți lumea sau îți spui părerile, vor intra pe profilul tău. Iar în acest caz profilul tău este portofoliul perfect. Acesta a fost și este și cazul meu.
Altă modalitate de a începe freelancingul fără investiții
Dacă vrei să faci grafică, din nou, ai o oportunitate perfectă. Pentru a face câteva lucruri basic (la nivel de început) este oke să lucrezi și în programe gratuite. Canva este chiar un bun exemplu.
Da, știu, îmi vor sări designerii în cap. Cum să promovezi lucrul în Canva. Dragilor, știu ce ziceți. Însă, pentru un începător, Canva poate fi o modalitate perfectă de a începe. Aici poți lucra pentru a prinde primele 2 – 3 proiecte. Proiecte din care să faci bani să îți permiți o licență pe un program premium.
Spre exemplu, eu chiar am făcut pe vremea studenției bani cu lucrări grafice realizate în Canva. 🙂 Dacă le-aș arăta cuiva, cel mai probabil ar zice că au fost făcute de un designer. Sau cel puțin așa au crezut clienții mei. Care mi-au plătit chiar câteva sute bune de lei pe fiecare dintre acele lucrări.
Uite mai jos doar 2 exemple!
Mai ai nevoie de un laptop. Mă îndoiesc că ai tăi nu îți pot pune la dispoziție un laptop, un PC, mai ales atunci când văd că ești hotărât să faci ceva productiv cu el.
Așadar, cu laptopul în brațe, o conexiune bună la internet și un program free, poți scoate deja primii bani. Ddacă ești chiar atât de sceptic și ai impresia că deja aici e vorba de investiție pentru a achita abonamentul la net, oke, poți lucra din mall.
Nu glumesc! Chiar zilele trecute am avut o pană de curent anunțată, ce știam că va dura întreaga zi. Așa încât, mi-am ținut toate orele de consultanță din mall, pe free wifi 🙂
Ce faci cu firma? O firmă te costă! Cum lucrezi fără?
Există unele domenii în care poți să fii avantajat ca freelancer. Iar domeniul în care am început eu e unul dintre ele. Orice domeniu care presupune creația se va încadra. De ce? Poți fi plătit prin drepturi de autor. Asta înseamnă că elimini necesitatea unei firme.
Desigur, dacă mă întrebi acum, aș recomanda să începi direct cu o firmă. Însă, la început, nici eu nu am făcut asta. Va trebui să discuți cu un contabil pentru a te lămuri mai bine cu acest aspect. Găsești câteva informații foarte valoroase în acest sens aici.
Întotdeauna există soluții! Treaba ta este doar să le cauți. Dacă dorești ajutor, le putem căuta împreună. Tot ce trebuie să faci este să-mi scrii. Eu le-am găsit pentru mine. Le pot găsi și pentru tine!
Cât poți continua ca freelancer fără să investești bani?
Deși la momentul actual nu mai recomand asta, ba chiar nu încurajez pe nimeni să încerce, poți rezista pe piață ca freelancer, fără să investești bani în tine sau în echipamente, o perioadă bună de timp.
Eu așa am făcut.
Desigur, repet, nu recomand asta. Nu zic că e bine. Zic doar că la mine s-a putut. După care, vedeți și voi cât am recuperat în anii ce-au trecut. În articolul pe care l-am lăsat sus, cel despre investițiile în educație, vedeți că am băgat în mine saci de bani după o perioadă.
Însă, la început, am mers “pe burtă” ani de zile. Am rezistat pe piață ca freelancer fără să investesc bani în nimic câțiva ani. Nu mi-am făcut nici promovare, nici laptopul nu l-am schimbat măcar, nici programe premium nu am luat.
Și deja ajunsesem să câștig mai mult decât un salariu minim lunar, asigurat, cu lejeritate.
Desigur, dacă îți dorești o creștere rapidă, fulminantă, nu vei reuși foarte rapid dacă nu investești. Chiar am zis-o de mai multe ori. Acum, sincer, am o mică remușcare că nu m-am apucat să investesc în mine și în educația, imaginea și cariera mea ceva mai devreme.
Dacă aș fi investit de la început, ajungeam unde sunt acum mult mai devreme. Însă aici nu discutăm despre “dacă și cu parcă”…
Concluzie?
Cu alte cuvinte, poți ajunge să câștigi circa 500 – 600 euro lunar fără nicio problemă, ca freelancer, fără să investești mare lucru în tine, pentru început. De fapt, dacă mâ întrebați pe mine cum am făcut…. răspunsul e simplu.
Laptopul îl aveam de la părinți (mi-au cumpărat laptop când am plecat la facultate). Programele le aveam de pe net, gratis la acea vreme. Nu piratam. Însă aveam versiuni de trial și combinam cu programe pe care le puteam folosi for free pe termen unlimited.
Spre exemplu, într-o lucrare grafică pe care am încasat 150 euro am folosit Canva + mici editări din Photoshop (pe care țin minte că le-am făcut chiar în orele de curs de la Facultate, acolo unde aveam programul cu licență).
Uite lucrarea:
.
La fel, articolele de blog le scriam fără a necesita nicio investiție din partea mea. Luam, la acea vreme, în jur de 40 – 50 lei pe un articol. Aveam mereu de scris. Nu aveam nevoie decât de Word și o conexiune la internet. Desigur, puteam achita licența pe Microsoft Office, însă nu a fost cazul. Aveam și acolo gratuitate, fiind student
Și oricum, hai să fim serioși. Poți găsi crack-uri pentru Office pe orice torent și oriunde pe net. Nu-i mare inginerie.
În concluzie, NU AI NEVOIE DE BANI să începi să lucrezi ca freelancer. Te apuci de freelancing ca să faci bani, nu invers!