Nu de puține ori în cariera mea de freelancer m-am agățat de provocări ce-mi păreau prea mari pentru a le duce la capăt. Doar ca să văd ce se întâmplă. Iar deseori aceste provocări erau chiar externe competențelor mele. Un foarte bun exemplu a fost atunci când am acceptat să fac un meniu pentru o locație HORECA, deși știam că am zero experiență în grafică publicitară.
Desigur, a durat de 4 ori mai mult decât anticipasem, dar am ieșit cu el la lumină. Am dus proiectul la capăt, clienții au fost mulțumiți și pentru o lungă perioadă de timp (până la rebrandingul general al firmei) meniul meu a stat pe masă. Ba chiar mai mult, m-au cooptat și pentru realizarea unor materiale suplimentare, în divizia de dulciuri a restaurantului.
Acest proiect a fost o combinație grozavă de nervi, răbdare testată și 2 programe de grafică din care, la acel moment, nu stăpâneam niciunul. Și nici nu ar fi fost treaba mea să le stăpânesc. Însă, asistam clientul de ceva vreme pe marketing, ofeream diverse servicii și știind că are nevoie de așa ceva, am zis într-o clipă de nebunie “Why Not?”
Vreți să vedeți ce-a ieșit atunci din mâna mea? Ia priviți operă de artă!
Iar asta nu a fost singura dată când m-am aventurat de nebun pe ceva ce nu cunoșteam exact.
De cele mai multe ori escapadele au fost în direcția de grafică. Chiar și zilele astea am făcut ceva în direcția asta. Am realizat pentru un partener un ebook. Și ce -am gândit… dacă tot am petrecut atâta timp să scriu drăcia… la câtă valoare am oferit acolo, nu am cum să-l dau spre vânzare într-o formă atât de standard.
Așa încât, m-a apucat din nou creativitatea. Am făcut un template și am umplut ebook-ul cu o mulțime de elemente grafice, pentru a-l face mai atractiv și mai aerisit. Am făcut frumos și un preview grafic al lucrării și gata, totul era ready pentru livrare.
Ei bine, pornind de la acest EBOOK o să începem și povestea noastră de azi.
Cum să transformi un produs secundar, despre care nici nu te-ai fi gândit vreodată la monetizare, într-un produs tractor, care să genereze constant venit în business-ul tău
Acum câteva luni am fost invitat la sediul unei companii pentru a ține un training pe marketing digital. Am stat 4 zile în priză, câte 8 ore pe zi, lucrând cu angajații din departamentul de marketing. Iar la final, aceștia mi-au zis că, pe lângă înregistrările trainingului, care oricum le-ar fi rămas lor, ar mai dori ceva de la mine.
Au vrut un suport de curs în PDF, fiindcă li se părea mai ușor de urmărit. Bun, zis și făcut. Am încheiat trainingul și am avut timp 2 săptămâni să pregătesc suportul de curs. Am lucrat la el intens câteva zile, dar mi-am dat seama că indiferent cât de mult mi-aș dori să pot surprinde totul într-un suport de curs, unele subiecte nu pot fi dezvoltate în scris. Materialul deja ajunsese la vreo 80 de pagini.
Așadar, am făcut din el o combinație de PDDF + tutoriale video. L-am terminat, l-am predat oamenilor și toate bune.
La scurt timp după, un alt client care pe care îl asistam în departamentul de marketing, mi-a cerut adiacent pachetului de consultanță să îi ofer o strategie clară de marketing, adaptată pe mai multe tipuri de business, el având în administrare și firme de prestări servicii, dar și magazine, agenții imobiliare etc.
Am realizat un ghid, scurt și la obiect, cu 3 strategii de promovare și realizare a unei pâlnii de vânzări. O pâlnie adaptabilă pe ecommerce, o pâlnie adaptabilă pe servicii și una mixtă, pe info-produse. Am livrat și aici ghidul și totul a mers perfect.
Doar că….
Stăteam într-o zi și mă uitam la materiale, câtă muncă și câtă valoare stătea în ele. Cum zăceau singurele acolo într-un folder uitat pe PC….
Moment în care mi-a venit ideea!
Ideea genială care mi-a băgat peste 500 de euro în buzunar în doar 2 zile
Am combinat cele două produse și am realizat din ele un ghid complet despre cum să setezi și să optimizezi reclame pe Facebook Ads și Google Ads. Am profitat de faptul că primul material avea o mulțime de informații și despre programele de analiză Google Analytics și Facebook Pixel, iar al doilea material avea o serie de sales funnel-uri perfecte pentru orice tip de afacere și am combinat materialele într-un ghid imbatabil.
Practic, cu ce primeai în acest ghid, puteai lejer să te apuci să setezi și să-ți administrezi singur reclamele. În plus, nici nu era nevoie de experiență, căci aveai tutoriale video pe toată partea tehnică.
Am făcut materialele, am prezentat oferta mai întâi cuiva cunoscut, m-am sfătuit și am încercat să văd cum pot monetiza acest produs.
Mi-am gândit un plan în 3 etape, ajutat de consultant
- Testarea produsului și a ofertei de prezentare
- Stabilizarea strategiei de vânzare și a prețului
- Scalarea și distribuirea produsului
Am început să testez mai întâi la cunoscuți, oferind ghidul gratuit. După primele feedback-uri am pus și primul preț. Unul mic.
Am vândut prima dată ghidul pe profilul personal de Facebook. La o singură postare în care am scris despre ceea ce făcusem și despre produsul pe care îl ofer am strâns peste 30 de oameni interesați, pe care i-am abordat ulterior în privat și către care am făcut prima vânzare.
Fără nimic complicat, fără investiții în testări și A/B testing, fără mare TAM TAM 🙂 Intrasem în etapa de testare.
După o noapte întreagă în care am vorbit cu oamenii, am realizat potențialul produsului. Da, puteam să-i fac un link de plată, un landing page ca la carte și să-l vând de mama focului, încă de atunci. Însă… încă nu ajunsese la destule persoane și nici nu știam dacă prețul este unul oke.
Așa că am zis să mai testez odată, folosindu-mă de altă abordare. Am postat pe un grup unde știam că există interes pentru subiect. Și am făcut-o în stilul caracteristic, făcând bâză un pic, turnând un pic de benzină pe foc.
Diferența s-a văzut din primele ore.
Iar odată cu interesul mult mai mare al oamenilor, am reușit să discut cu mult mai mulți și să văd și care e prețul corect pentru produs, care sunt lucrurile care ar trebui schimbate sau ce ar mai trebui îmbunătățit la el.
Încheiasem perioada de testare și deja făcusem 500 de euro cu acest material, fără să investesc în el nici măcar un leu. Ba culmea, fiind plătit chiar de clienți pentru a-l face. Deci, dublu profit :))
Iar etapa de stabilizare de abia a început.
Am realizat că acest produs are potențial. Și mai mult, mi-am dat seama că din această direcție pot face o nouă gamă de produse, având astfel o nișă nouă de clienți pentru firma mea.
Niciodată să nu stai pe baza unei singure surse de venit!
Mi-a venit instant în cap regula aceasta. Și mi-am dat seama că am descoperit o nouă gâscă cu ouă de aur în firma mea. Tot ce trebuie să fac acum este să iau în calcul feedback-ul de la clienți și să stabilizez produsul.
Am stabilit prețul final, care bineînțeles că s-a modificat. Am primit feedback-uri oke din partea clienților și e prea multă valoare în acel produs pentru a se da la prețul inițial.
În plus, luând în calcul ce mi-au cerut oamenii care l-au cumpărat, după ce l-au parcurs, am adăugat și extravaloare la produs, făcându-l mai puternic și făcând oferta mai atractivă.
Tot ce mai rămâne de făcut acum este să-i completez oferta cu unele lucruri în plus, care nu doar să justifice valoarea lui ca produs, ci să îi facă pe oameni să-l dorească mai mult ca niciodată.
Iar după asta… o să iau în calcul și sfatul cu privire la construirea unui sistem de distribuire automatizată a acestor materiale. Numai bine până atunci o să am o gamă întreagă de produse monetizabile, pe care să le pot oferi ca variante complementare sau ca produse noi.
Nu a meritat să fac un site pentru un ebook – nici timpul nu mi-a permis și mi-a fost sincer și lene. Însă, pentru o întreagă armată de produse gata să producă bani și să adauge un picior financiar afacerii…. deja mă gândesc la scalare și la construirea unui sistem.
CONCLUZII
Iată așa poți transforma un produs la care nu te-ai fi gândit vreodată că îl vei monetiza într-un produs pe care îl poți vinde cu ușurință chiar și în etapa de testare. Un produs care să îți genereze bani pe pilot automat (în etapa de scalare și distribuire automatizată). Iar asta fără investiții financiare și fără prea multă bătaie de cap, cel puțin în primele 2 etape.
Ce e și mai frumos la această experiență?
Am încercat aceleași etape și cu un produs mult mai scump. Și funcționează.
Dacă am putut testa și stabiliza (urmează să și scalez) pe acest produs ieftin, am zis să văd cum aș putea adapta asta la un business normal, la un produs scump sau la un serviciu. La serviciile mele de consultanță am început deja să-mi modific strategia în direcția asta și se adaptează destul de ușor.
Tind să cred că voi putea monetiza și alte produse prin acest sistem. Ba chiar la momentul actual sunt în teste cu un alt produs.
Până la noi vești, iată 3 pași simpli și ușor de implementat, care își pot transforma business-ul sau care îți pot aduce cel puțin un venit suplimentar decent. Dacă ai face asta o săptămână pe lună (munca de creare și testare a produsului), chiar și dacă l-ai vinde tu manual, așa cum am procedat eu, chiar și dacă ai face un singur produs odată la 2 – 3 luni, tot ai putea adăuga câteva sute de euro lunar la veniturile tale.
Doar din asta!
SPOR!
Vreau să aud de bine de la tine, cititorule!