Se spune că fieare articol scris are o sursă de inspirație. Ei bine, pentru acest articol aceasta a fost sursa mea de inspirație.
Nici nu am mai avut răbdare să se strângă mai multe comentarii, pentru că “ȚEAPA” este un subiect extrem de important și foarte puțin dezbătut la nivelul comunităților de freelancing. Țeapa în freelancing ar trebui să fie subiect de examen pentru cei care doresc să o ia pe drumul acesta. 😅
De unde “m-am luat” cu tema asta?
Țepele în freelancing sunt foarte frecvente, dar nimeni nu discută despre ele și toți le băgăm sub preș. Parcă e un subiect tabu.
Mă gândeam zilele astea, după o experiență un pic mai neplăcută cu un client, cam câte țepe am luat de-a lungul timpului în acești 8 ani de activitate ca freelancer.
Și câte aș fi putut evita, dacă știam la acea vreme tot ce știu acum despre oameni și despre business.
Și am zis să scriu public despre cum am hotărât eu să gestionez aceste situații neplăcute, care te lasă cu un gust amar și care pot chiar să-ți pună la îndoială dorința de a mai continua în freelancing, mai ales dacă ești la început sau dacă țeapa e una de proporții.
Ei bine, înainte să trecem la subiect, sunt câteva specificații pe care trebuie să le punem pe masă. Ele or fi mai multe, dar aici putem discuta în privat dacă vă interesează situația fiecăruia dintre voi.
Eu o să specific doar ce consider că a fost important în cazul meu.
- Eram protejat cu privire la drepturile de autor ale produselor / livrabilelor create – ceea ce m-a ajutat să pot implementa această procedură
- Exista clar un contract și o factură care să demonstreze dreptatea de partea mea în cazul în care s-ar fi acționat în instant
- Automat trebuie încercată și rezolvarea situației pe cale amiabilă, iar dacă nu există altă cale, se poate ajunge la această soluție
- E pretabilă soluția asta acolo unde instanța nu are rost… fie sunt sume prea mici, fie bătaia de cap prea mare, fie vrei să treci peste mai repede, fără să te mai complici
- De asemenea, e pretabilă acolo unde produsul / serviciul livrat se poate adapta la ceea ce o să povestim mai departe
Bun! Si acum… să trecem la treabă!
Luăm ca exemplu fix problema de care m-am izbit eu:
Client care cere un pachet de articole pentru blogul său.
Îi trimit ofertă, trecem la treabă, fac articolele, facturez și banii nu mai ajung.
După o lungă perioadă în care m-am tot sfădit cu el și am încercat pe toate părțile să intru în posesia banilor de altfel munciți, nu a fost cale să găsesc soluția amiabilă.
Așa că m-am apucat și am refăcut frumos articolele într-un timp extrem de scurt (mai ales că erau pe o temă generală, deci nu trebuiau neapărat adaptate la brand)… am atașat lor o prezentare despre beneficiile unui astfel de serviciu și despre cât vor ajuta articolele acestea la promovarea afacerii și la poziționarea SEO a site-ului și am trimis arhiva cu lucrările + prezentarea unui concurent direct cu beneficiarul meu.
Bineînțeles, având încă drepturile de autor pe operă (deoarece plata nu s-a realizat și nu s-a dus contractul la bun sfârșit).
AM INCLUS O SIMPLĂ MENȚIUNE!
Bună ziua, domnule Popescu. Primiți acest mesaj care conține x y z lucruri pentru afacerea dvs. (i-am povestit pe scurt care sunt beneficiile ) și puteți plăti pentru întreaga arhivă FIX ATÂT CÂT CONSIDERAȚI DVS. că valorează. Fără nicio obligație.
Ce se întâmplă în continuare?
Sunt 3 situații de care am dat eu până acum aplicând soluția aceasta!
- Oameni care nu plătesc nimic (poate nici nu deschid mesajul și nu folosesc nimic de acolo)
- Oameni care aleg să plătească pentru materiale și să le folosească – unii plătesc mai puțin, alții plătesc mai mult
- Oameni care aleg să îmi devină clienți, fiind impresionați de valoarea oferită fără nicio obligație de plată
Hehe.
Nu aș putea să spun că la început am făcut asta cu scopul de a atrage clienți. Eram pur și simplu posomorât că nu mi-a ieșit deal-ul și aș fi vrut să recuperez măcar o sumă de bani pe munca depusă, să nu rămână acolo într-un folder acoperit de praf în timp.
Însă, această metodă s-a dovedit a fi una extrem de avantajoasă de a genera noi colaborări.
Fără cost (căci, nu-i așa? deja plătisem costul producând acele articol, ce mi-era să mai trimit un mesaj în plus și să aloc 2 3 minute unei discuții în care să explic ce s-a întâmplat).
Așa am ales eu să tratez cele mai multe din țepele pe care le-am luat (deși nu au fost chiar atât de multe și dramatice).
Dacă privești viața într-un mod pozitiv, dacă te gândești mereu la soluții și nu la problemă, chiar și experiențele negative sunt un mod minunat de a învăța și ele au ascunse oportunități nemărginite în interior.
Trebuie doar să înveți să privești totul în direcția potrivită.
Apropo:
Dacă ai o situație de genul, te-ai trezit cu țeapa luată și cele expuse de mine nu le poți transpune în activitatea ta, nu poți adapta… dă-mi un mesaj.
Poate găsim o soluție creativă de a scoate oportunitatea și din țeapa ta!