De câteva zile tot gândim acest articol, îl scriem, îl rescriem și ne gândim cum am putea oferi prin el cât mai multă valoare. Iar într-un final, ne-am hotărât cum o să facem.
O să facem la fel cum facem mereu. Chiar dacă de cele mai multe ori chestiunile concrete atrag hate. Nu contează. Nouă ne plac lucrurile concrete și, să fim sinceri, nici hate-ul nu ne deranjează.
După cum ziceam acum câteva zile pe pagină…. pregătim un articol care nu prea are de-a face cu freelancing-ul, nici cu platforma în sine. Dar care sper eu să ajute cât mai multă lume.
E un articol despre cum să-ți diversifici sursele de venit. Despre cum să faci bani și din altceva. Pentru că, let’s be honnest, poți munci de drag, poți face lucruri din pasiune, însă… cu siguranță nu vei munci până la 80 de ani.
Așa că.. ai nevoie și de surse de venit pasiv. De ce? Nu o să discutăm aici, decât pe scurt. Nu asta e tema articolului. Pur și simplu dacă vrei să lucrezi până la adânci bătrâneți și să aștepți o pensie de 500 – 700 – 1000 – 1500 lei.. go for it. 🙂
Noi avem alte planuri.
Și cred că cei mai mulți dintre noi, cei care apucă această cale a freelancing-ului, o apucă pentru beneficiile financiare și pentru libertate. Iar pentru mine această libertate se traduce și în libertate financiară.
Bun, să trecem la subiect
Cum și DE CE să îți diversifici veniturile?
După cum am mai scris deja, eu am început ca freelancer în urmă cu ani de zile. Am încercat la început ca angajat, nu prea a funcționat (cu o singură excepție, unde am avut o colaborare de un an ca angajat). Deci, salariul nu o să-l pun ca venit.
Să zicem că în toți acești ani, singurul meu venit activ a fost venitul din freelancing. Bun. În cele mai multe cazuri, acest venit se traducea în 2 mari colaborări: agenția de web design unde eram copywriter și agenția de online marketing unde făceam… well, “cam de toate”. În afară de cele 2 colaborări, mai aveam mici proiecte în free time.
Am mai avut o singură colaborare mare pe lângă cele cu agențiile: o colaborare de peste 12 luni (care durează chiar până azi), cu o agenție imobiliară.
Bun. Deci, venitul meu activ, venea din 3 – 4 surse, să zicem. Însă, problema era următoarea: era venit activ. Adică trebuia să muncesc pentru el. Dacă azi nu munceam, mâine nu mâncam.
Situația Nelei, logodnica mea, era la fel. Ea a fost angajată în toată această perioadă. A avut 2 locuri de muncă. Primul, pe care l-a prins chiar prin metoda pe care am scris aici, unde a și stat câțiva ani, după care al doilea la care a poposit timp de 11 luni. Pe lângă ele nu a mai avut decât scurte colaborări cu recomandări de la clienții mei. Însă nu pe domeniul ei. Așa încât erau venituri “de cafea”.
În total, din toate cele 3 – 4 surse de venit, plus micile proiecte, reușeam să avem un venit suficient cât să ne asigure un trai decent și o rată de economisire de circa 50% pe lună.
Așa au funcționat ultimii noștri ani.
Problema în acest caz era că indiferent care din noi ar fi plecat de la muncă, veniturile se duceau în cap. Iar cea mai bună lecție în direcția asta a fost pandemia. Mie din cele 3 colaborări, una mi-a dispărut complet, iar celelalte 2 au scăzut în proporție de până la 50%.
Iar Nela și-a dat demisia fix în pandemie, obligată fiind de condițiile locului de muncă. Salarii întârziate, neplata unor bonusuri la timp etc.
Bun, ne aflam deja într-o situație cât de cât aiurea față de cum fusesem obișnuiți. Da, noi lucram circa 12 ore pe zi, da era mult de muncă, însă banii erau super suficienți.
Iar acum, brusc, picaseră cam toate sursele de venit și ne aflam la limită. Mai ales datorită deciziei de a ne lua casa. Decizie care ne-a mâncat 85% din economii chiar înainte de a veni pandemia. Însă a fost una dintre cele mai bune decizii luate de fapt în întreaga noastră viață (asta într-un alt articol poate)…
Și-atunci… care era soluția în aceste momente în care ne simțeam la limită?
Au fost 2 soluții, pe care le-am realizat amândoi pe la începutul lunii martie:
1. Să încercăm să creștem rapid veniturile active
2. Să începem să ne construim propria rețea de bani pasivi
Creșterea veniturilor active a fost cu totul și cu totul neprevăzută. În plină pandemie am început să-mi caut clienți și după ce am negociat contractele, în cele din urmă, mi-am deschis firma. Eu, care mă gândeam că niciodată nu mi-aș bate capul cu un SRL sau cu nebunia necesară înființării unei afaceri. 🙂
Ei bine, când arde totul în jur… s-ar putea să reconsideri unele lucruri. Așadar, mi-am deschis firma, iar pentru început (așa cum era și normal) am avut un boom în încasări – bineînțeles, aveam negociate contractele încă înainte de a-mi deschide firma, având avantajul atâtor ani de experiență în spate. Mi-a fost foarte ușor să-mi găsesc clienții potriviți, dar și să plusez la nivel de costuri pentru servicii, mizând pe totul sau nimic.
Am avut o strategie aparte de a negocia cu clienții, care mi-a permis să încasez chiar și plata pe 12 luni în avans.
Țin minte că în prima lună a deschiderii firmei am semnat 2 contracte noi (pe lângă cele 4 care așteptau deja să fie semnate încă de când nu aveam firma). Aceste contracte m-au aruncat în aer cu veniturile, crescându-mi încasările cu 300% față de cât câștigam anterior.
Între timp boom-ul de început a trecut, lucrurile s-au stabilizat, iar veniturile au coborât spre normal, acolo unde erau și înainte de a lansa firma (poate se observă o ușoară creștere de 10 – 15% în plus).
Pe partea de diversificare însă… ei bine, aici s-au întâmplat minuni.
Cum am început să ne diversificăm și să construim rețeaua de venit pasiv
În Ianuarie 2020 după cum spuneam, chiar pe data de 30, am luat casa. Așa încât, din acele economii făcute ani la rând, a dispărut o proporție de 85%. Nu rămăsesem cu mulți bani după casă.
Însă, din cei care au rămas, chiar în momentul în care prețul acțiunilor pe bursă au picat în cap (martie), am investit 50% în bursă.
În momentul ăsta mai aveam efectiv în casă doar fondul de urgență (vreo 500 euro cash) și cel de siguranță (3 luni de cheltuieli într-un cont bancar). În rest, banii erau pe bursă.
Primii bani pasivi au venit în iunie, când la cei 50% bani investiți din economiile noastre rămase după achiziționarea casei, primeam deja prima tranșă de dividende. Sincer să fiu, aceste dividende n-au fost cine știe ce, însă ne-au umplut de energie.
Pe lângă dividende, creșterea prețului acțiunilor (revenirea de după pandemie) ne-a adus aproape 30% în portofoliu (26,5% dacă mă uit exact).
Concomitent cu aceste creșteri, colaborările pe firmă au început să meargă din ce în ce mai bine. Mai mulți clienți au semnat contracte, iar în luna iulie, la final, adică fix acum câteva zile, deja semnam contractul cu numărul 10.
Profitând de pandemie lunile astea, cheltuielile noastre au fost scăzute la minim. Nu am ieșit din casă, nu am cheltuit bani decât pe cele necesare. Iar efectiv, rata noastră de economisire în aceste luni de foc a fost următoarea:
– martie: 76%
– aprilie: 77%
– mai: 83%
– iunie: 52%
Aceste rate de economie ne-au ajutat în toate aceste luni să ne repunem pe picioare. Iar cireașa de pe tort a fost ziua de 30 iulie 2020. Fix la 6 luni după semnarea contractului de achiziționare a casei.
Pe 30 iulie am semnat antecontractul pentru a doua proprietate. Folosindu-ne de economiile masive din lunile astea, dar și de o parte din banii câștigați pe bursă, am achiziționat de data aceasta o garsonieră, luată strict cu scop investițional.
Acesta era cel de-al doilea pas înspre diversificarea veniturilor noastre. Garsoniera a fost luată cu o sumă destul de accesibilă, care ne oferă un randament de 8,6% anual, raportat la chiria încasată.
De unde știm asta? Pentru că, spre norocul nostru, am preluat garsoniera cu tot cu chiriași (cu contractul deja stabilit). Garsoniera este într-o zonă foarte bună, ușor de închiriat. Chiar dacă este într-un bloc vechi (’78), este renovată recent și are un avantaj prin faptul că scara este în proves de renovare și ea.
Așadar, în doar 6 luni, noi ne-am dat pe rând foc la corăbii, ne-am construit altele și le-am și lansat pe mare, spre cucerirea de noi teritorii.
Și așa cum scria într-un articol unul din oamenii pe care îi îndrăgesc cel mai mult, această criză va lăsa în urmă 2 categorii de oameni: cei învinși și cei învingători. Noi am hotărât din ce categorie vrem să facem parte.
Tu ce vei alege?
Soluția e mereu în fața ta.
Nu va fi ușor. Nu va fi nici simplu. Dar va fi mereu spre binele tău și al celor dragi ție.
Nu e o rușine să muncești mult. Nu e o rușine să economisești bani și să strângi cureaua. Nu e o rușine să găsești oportunități și să profiți la maxim de fiecare dintre ele.
Și NU, NU E O RUȘINE să tragi de fiecare euro la prețul de achiziție a unui activ, nici să tragi de fiecare euro în plus la salariu sau la costurile unui proiect. Nu e o rușine. Oricine și orice ți-ar zice.
În fond… fiecare euro poate deveni un adevărat luptător în armata ta. Armată căreia i-ai setat un singur scop: să te ducă spre independență, spre libertate!
Felicitări draga Claudiu! Ești o inspirație ♥️
Mulțumesc din suflet 🙂
O bună parte din realizare e și meritul tău. 🙂