Cum ne setăm obiective ca freelanceri, pentru a păstra echilibru între viața personală și muncă?

Atunci când ești freelancer, de multe ori, viața ta este plină de adrenalină și de evenimente care mai de care mai interesante. Însă, în toate acestea, încercând să performezi pe fiecare arie din viața ta, te poți pierde relativ ușor pe drum.

Și atunci, ideal ar fi să poți păstra o ordine în ceea ce se întâmplă zilnic cu tine și în jurul tău.

Am descoperit asta după ani de zile de freelancing, în care m-am focusat pe creșterea mea, pe dezvoltarea business-ului, pierzând însă din vedere lucruri precum: relațiile de prietenie, sănătatea, partea personală…

Nu vrei să faci asta!

Nu vrei să îți pierzi prietenii, să ai o sănătate șubredă și să nu te mai poți bucura de ceea ce ai clădit peste ani.

Prin urmare, e important atunci când îți setezi obiectivele să păstrezi un echilibru între viața personală și cea profesională.

Iar de curând am descoperit într-o sesiune de coaching cu mentorul meu un instrument extrem de important pe care îl poți folosi pentru a-ți seta obiectivele în acest fel.

Pentru mine personal acest instrument a fost cea mai mare descoperire. Pentru cineva care face freelancing de ani de zile și se tot luptă constant cu setarea de obiective și obținerea de performanțe pe fiecare plan, acest instrument este cel mai important lucru pe care îl poți descoperi.

Prin urmare, așa o să ți-l și prezint, sub forma exercițiului pe care l-am făcut eu, pentru a te ajuta să îl înțelegi mai bine.

Cel mai important instrument de setare a obiectivelor, care te ajută să menții echilibrul

Imaginează-ți că în fața ta este o masă.

Iar pe masă… găsești o balanță, cu 3 talere.

Această balanță…. la modul figurat…. este viața ta!

Fiecărui taler îi corespunde o arie importantă din viața ta.

Să spunem că:

  • primul taler este viața personală
  • al doilea taler este viața profesională
  • al treilea taler reprezintă viața care e mai presus de ceea ce trăim aici pe Pământ: viața spirituală

Cum ar trebui să ne stabilim obiectivele pentru fiecare taler din această balanță, așa încât să păstrăm echilibrul?

Cum ar trebui să așezăm greutăți, bucurii, elemente care să umple fiecare taler, așa încât, în final, noi să fim echilibrați și mulțumiți de ceea ce suntem și ceea ce trăim?

Folosirea instrumentului obiectivelor de lucru, obiectivelor de performanță și a visului

În coaching există un instrument care te ajută să îți îndeplinești scopul și să îți setezi obiective pentru cele mai puternice lucruri pe care vrei să le faci.

Acest instrument este cel al obiectivelor de lucru, de performanță și a visului.

Cum funcționează?

O să dau aici un exemplu practic, în baza a ceea ce mi-am stabilit eu pe fiecare etapă.

Pentru a ajunge la ceea ce visăm în viață, la scopul nostru ultim, să-l numim așa, trebuie să facem o serie de pași. Trebuie să avansăm printr-o serie de etape.

Așadar, pentru a ajunge la vis, trebuie să avem câteva obiective setate pentru a performa. Acestea sunt obiectivele de performanță.

Iar pentru a atinge nivele de performanță în viața noastră, avem nevoie de anumite lucruri pe care să le facem. Cu alte cuvinte, pentru a atinge obiectivele de performanță, avem nevoie de o rutină cu pași mici, cu obiective de lucru, pe care să le atingem.

Relația între aceste trei elemente este următoarea:

Obiective de Lucru —> Obiective de Performanță —> Vis

Cum funcționează acest instrument în practică

O să vă dau mai departe exemplul după care mă ghidez eu în viața de zi cu zi.

Sper să vă fie de folos și să vă ajute să vă definiți cât de specific și de bine obiectivele și drumul pe care trebuie să îl urmați pentru a vi le realiza.

Eu am luat în calcul în setarea acestui instrument fiecare taler din balanța mea.

  1. Așadar, pentru prima etapă, am setat obiectivele de lucru pe plan personal, profesional și spiritual
  2. Apoi, am setat obiectivele de performanță pe aceleași planuri – cu alte cuvinte, dacă mă țin de treabă și respect rutina pașilor mici, unde o să ajung?
  3. Iar în final, am definit visul – scopul la care ar trebui să ajung dacă respect tot acest drum

Să începem cu începutul

Obiective de lucru pe plan personal

  • personal development pe plan fizic: menținerea sănătății – mișcare zilnică (min. 30 minute sport pe zi + kineto săptămânal + înnot)
  • personal development pe plan emoțional – implicarea în proiecte CSR și în proiecte de ajutorare a comunității, care îmi cultivă valorile: familie, comuniune, iubire, apoi implicarea fizică în proiecte care să genereze networking și formarea / întreținerea de noi relații pozitive (prezența trimestrială la cel puțin un eveniment de acest gen)
  • personal development pe plan spiritual – menținerea unui ritual zilnic de meditație și healing (aici am câteva exerciții de mantre) + apropierea continuă de Divinitate (rugăciune + trăirea conform unei credințe – credința de a fi “OM BUN” din toate punctele de vedere) – dedic minim 30 min. pe zi acestui aspect.

    Pe mine aceste lucruri mă ajută nu doar să fiu eu mai bun, ci să ajut și pe restul să fie mai buni. Să fac bine și să nu fac rău atunci când aș putea. Asta îmi aduce o satisfacție enormă, iar conform valorilor mele, mă împlinește și îmi dă avânt pentru a performa.

Obiective de lucru pe plan profesional

  • profesional performance & growth – aloc măcar 1 zi pe săptămână cursurilor de business, de marketing, de vânzări sau altor subiecte din zona mea de interes. Și după fiecare curs am o săptămână să aplic cel puțin 1 lucru, în mod măsurabil, transparent, pentru a îmbunăți business-ul meu.
  • business development – prezența la măcar un eveniment fizic pe trimestru pentru a crea legături de business puternice și pentru a mă menține ancorat în piață. Dezvoltarea business-ului și menținerea unui standard de încasări care să genereze suficient pentru a ne întreține și pentru a urma un plan investițional care să ne ducă în cele din urmă la vis.
  • oferirea de valoare înapoi comunității – continuarea proiectului gratuit Freelancer District și ajutorarea tinerilor să performeze în zona de freelancing, prin sfaturi, know-how, experiență practică. Aici am mai alocat resurse și pentru sponsorizarea evenimentelor studențești și pentru implicarea în proiecte de voluntariat

Obiective de lucru pe plan spiritual

Cum am detaliat deja la zona de personal development, pe plan spiritual, am de gând să păstrez ceea ce am reușit să obțin în urma a mulți ani de terapie: reapropierea de Dumnezeu și de credință.

Vreau să transform viața mea și a celor din jur, cei care interacționează cu mine, oferindu-le contextul și instrumentele să facă bine și nu doar. Ci să nu facă rău atunci când au ocazia, să aleagă să rămână neutri în astfel de situații, iar atunci când au ocazia să facă un bine, să îl facă autentic.

Am eu o vorbă care definește cum ar arăta un indicator de măsurare a întâmplării acestor lucruri: vreau ca atunci când ajung la Ziua Judecății…. să pot sta liniștit, tăcut, iar în spate… zeci, sute, mii de oameni să vorbească în locul meu în cor, să spună de ce îmi merit locul la Ospățul Domnului.

Acelor oameni, în viața pe care o trăim pe acest Pământ, eu vreau să le fiu sprijin și vreau să mă asigur că las în urmă, atunci când nu o să mai fiu, doar cuvinte de laudă la adresa mea din partea lor.

Obiective de Performanță

Aici mi-a fost destul de simplu să definesc, deoarece, făcând deja de câteva săptămâni rutina de mai sus, am reușit să văd ce-mi aduce ea în viață. Și am putut să definesc asta cât de faptic se poate.

I-am spus eu A BALANCED, STRESS FEEE LIFE

Viața asta fără stres și cu echilibru vine din faptul că, pentru prima oară în mulți ani de zile, mă simt efectiv mulțumit și împlinit cu ceea ce fac și cum arată viața mea.

Au fost multe căutări până să ajung aici.

Și mulțumesc tuturor oamenilor care au fost alături de mine și m-au ajutat să caut în mine și în exterior.

Așadar, aici am doar 2 lucuri pe care vreau să le mențin;

  • menținerea stării de echilibru fizic / emoțional / spiritual
  • atingerea obiectivului de independență financiară – atât la nivel de stare, cât și la nivel de cifre

Odată realizate aceste două obiective de performanță, visul meu va fi la picioarele mele.

Cifrele din portofoliul de investiții îmi vor asigura statutul FIRE (financial independence retire early), iar modul în care am ales să trăiesc și să fac totul în viața mea, în funcție de valorile mele, îmi va oferi și acea stare de echilibru și o va menține pe termen lung.

Iar VISUL pentru mine l-am definit așa: crearea și amplificarea impactului în societate

Vreau încă de pe acum, de când trăiesc în această comunitate, să aloc timp pentru a găsi acei 10, 100, 1000 de oameni care să alcătuiască mulțimea din cor, de la ziua cea mare.

Și cum am în plan să fac asta?

Implicarea fizică în cel puțin un proiect de ajutorare a categoriilor defavorizate, anual, dar și respectarea unei tradiții care s-a format deja în familia noastră: donarea a 10% din tot ce câștigăm pentru cauzele pe care le susținem.

Iar în plus, realizarea unor fapte care să ducă la transformarea completă a vieții celor 10, 100, 1000 de oameni: fie că îi ajut să-și transforme vocația într-un business, care să le aducă împlinire, fie că îi ajut să își transforme viața personală într-o perpetuă stare de fericire, fie orice altceva, care rezonează cu valorile și stilul nostru de viață comun, ca oameni.

De ce să aplici acest instrument în viața ta?

Acest instrument l-am descoperit în urma unor ședințe 1 la 1 cu mentorul meu, pe care le-am lucrat în direcția de business.

Și am început să aplic acest exercițiu în urmă cu doar câteva săptămâni.

Rezultatele sunt complet geniale, pe fiecare plan din cele 3. Și ce e cel mai frumos e că, având claritate și lucrând atât de structurat, totul devine foarte măsurabil.

O să știi întotdeauna când ești pe calea cea bună și când ai deraiat, ca să te poți repoziționa.

Poți să îți măsori rezultatele chiar de la zi la zi în acest exercițiu.

Eu îți spun că pentru mine au venit extrem de rapid schimbări și rezultate frumoase.

Spor la aplicat

2 thoughts on “Cum ne setăm obiective ca freelanceri, pentru a păstra echilibru între viața personală și muncă?”

  1. Fain, bravo! Cu partea spirituala si cautarea Divinitatii m ai dat pe spate. Amesteci mantre, ritualuri si fapte bune, facand un pic de cacao, uitand ca Dumnezeu are un singur fiu, care l a trimis SA moara pentru ca ORICINE crede in el SA nu piara, cu SA aibe viata vesnica! (Ioan 3:16) Pentru ca SA putem avea acces la mantuire, nu prin fapte, ca SA nu se laude nimeni. Pe partea de business, da …trebuie si ajuta un echilibru, nici SA fi workalchoolic, nici prea relaxat. Partea de freelancing, antreprenor ajuta in atingerea independentei fnanciare, impreuna cu cumparare, fara excede! Multa sanatate!

    1. Eu am ales să îmi trăiesc viața în înțelepciunea dată de Dumnezeu fix așa, făcându-mi un plan pas cu pas pentru a-i respecta și onora darurile pe care mi le-a dat. Și fac asta pe baza unei structuri, tocmai pentru a-mi păstra echilibrul între spiritual și restul planurilor din viață.

      Pe mine mă ajută. Desigur, nu toți trebuie să ia ca exemplu ceea ce am scris eu aici, dacă simt că nu se potrivește cu ei. E doar explicația obiectivelor din perspectiva mea. Așa fac eu. Alții pot face diferit!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *