Cum găsești clienți ca freelancer?
O întrebare care ne stă în gând tuturor. Iar pentru un freelancer, recunosc că nu e tocmai cea mai prietenoasă întrebare. Însă, ne confruntăm cu toții cu astfel de probleme.
Astăzi o să discut despre un principiu care te ajută să găsești răspuns la această întrebare. Un principiu învățat atât în coaching, dar și în cursurile de vânzări prin care am trecut. Acest principiu te va ajuta să vinzi mai mult și mai des ca freelancer.
Iată cum găsești clienți ca freelancer!
The more you Have, The more you Give!
Cam așa sună principiul desprecare discutăm. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai mult, cu atât oferi mai mult.
Una dintre principalele reguli în vânzări este să oferi valoare potențialului client înainte de a-i face oferta. Nimic mai adevărat!
Bun, hai să vedem cum poți face practic treaba asta? Cum poți oferi valoare înainte să primești ceva?
O să vă povestesc pe scurt ce fac eu. Atunci când îmi planific o nouă tranșă de “vânătoare” de clienți am o serie de pași pe care îi aplic.
10 pași practici care îți răspund la întrebarea “cum găsești clienți”
Am tot căutat mereu rețete ale succesului. Cară să mă ajute să găsesc mai ușor clienți. Însă, ele nu există. Totuși, există o serie de sisteme pe care le poți aplica. Le poți internaliza, le poți trece prin filtrul tău. Și care te pot ajuta să funcționezi mai eficient.
Un astfel de sistem îți prezint eu astăzi. E deja testat de mine și e funcțional. Sper să te ajute. Iată care sunt pașii lui concreți!
- Înainte de a căuta lead-uri și de a începe să prospectez piața, îmi pregătesc mereu o serie de materiale pe tema serviciului pe care vreau să-l vând. Pot fi articole de blog, ghiduri PDF, materiale video, cărți etc.
- În momentul în care discut cu un potențial client, îl întreb care îi sunt principalele probleme. Iar research-ul făcut pentru materialele scrise mă ajută să am o soluție la aproape orice problemă a clientului.
- Îi ofer acea soluție, o strecor în discuție, ca și când ar fi venit de nicăieri. Îi fac o recomandare, oferindu-i exact răspunsul de care are nevoie.
- Îl întreb dacă mai are nevoie și de alte soluții, cum ar fi X, Y Z. Și aici bag la înaintare materialele pe care le am pregătite. Desigur, o să zică “DA, m-ar ajuta un astfel de material”. În acest moment se întâmplă magia.
- Îi trimit gratis, fără nicio așteptare, materialul solicitat. Apoi îi spun că dacă mai are nevoie de ajutor, sunt aici lângă el. La un simplu click.
- După acest proces, follow-up-ul este cheia succesului. Ca să prinzi clienți e nevoie de follow-up. Citeam într-un curs faptul că, în medie, e nevoie de 5 – 7 interacțiuni pentru a putea încheia o vânzare. Ei bine, aici începe șirul acțiunilor. După câteva zile îi scriu. Să văd ce părere are despre materiale și cu ce îl mai pot ajuta.
- Încet încet, din conversație în conversație, ajung să îi prezint ce fac eu. Însă în așa fel încât nici nu pare o ofertă. Îi prezint pur și simplu niște soluții la problemele lui.
- Când discuția trece mai departe îi prezint clar care sunt serviciile și prețurile mele. Șio care sunt beneficiile colaborării cu mine.
- Trecem la etapa administrativă (contract, anexe, facturi, plăți).
- Ne punem pe treabă! Și ne bucurăm de rezultate împreună!
Aceștia sunt cei 10 pași magini care te ajută să-ți răspunzi la întrebarea “cum găsești clienți”. Desigur, nu e o rețetă 100% garantată. Nu funcționează de fiecare dată. Și nici nu ar trebui. Sincer! Dacă ai avea o rețetă magică, să funcționeze de fiecare dată la fel, ar deveni plictisitor.
Iar business-ul nu trebuie să fie plictisitor. Trebuie să fie antrenant. Odată o să adaptezi într-un mod acești pași. Alteori în alt mod. Poate odată sari peste unul din ei. Poate altădată îi faci pe toți din prima discuție.
Asta e frumos la freelancing. Chiar dacă te întrebi frecvent cum găsești clienți, răspunsul e mereu acolo. Și îl poți găsi în diferite forme. Totul ține de cum aplici tu informația.
Sper ca această informație să-ți fie de folos. Eu încerc să o aplic în modul în care ți-am explicat mai sus.
Desigur, câteodată funcționează, alteori mai puțin. Însă, știi cum se spune, e de ajuns să funcționeze odată și bine decât de 10 ori și prost.
Aceasta a fost strategia care m-a ajutat în urma unei singure postări (atât se vede public din tot procesul) să încasez peste 2000 de euro. Iar asta în mod repetat.
Cum te ajută principiul “The more you have, the more you give” odată ce îl implementezi?
O să vezi un lucru foarte frumos odată ce începi să funcționezi ca om pe baza acestui principiu. Lucrurile se întâmplă de la sine. Cel puțin de la un punct încolo. Se formează un bulgăre de zăpadă.
Cu cât oferi mai multă valoare, cu atât vei încasa mai mulți bani. Iar cu cât încasezi mai mulți bani, vei fi motivat să oferi mai multă valoare.
Se formează un mecanism automat. Acesta te ajută să investești și mai mult în dezvoltarea ta. Șă bagi și mai multă energie în dezvoltarea activității tale.
Spre exemplu:
- materialele acelea gratuite pot deveni dintr-un simplu articol de blog un ghid gratuit.
- sau dintr-un ghid gratuit poți transforma materialul într-un curs.
- ori dintr-un curs… te poți gândi să oferi o ședință 1 la 1. Așa o să oferi valoare înzecită potențialului client.
Și uite așa… în timp…
Odată ce-ți formezi o audiență încântată de valoarea pe care o oferi, vei putea începe să vinzi din ce în ce mai mult și mai des către acei oameni.
Un alt avantaj enorm al aplicării acestui principiu
Dacă oferi valoare în avans, lumea te percepe ca fiind un om cu intenții bune. Iar faptul că tu le confirmi asta prin rezultatele pe care le vor obține în urma colaborării cu tine, le va oferi credibilitate.
Prin acest principiu îți formezi credibilitate foarte ușor. În plus, faptul că primesc de la tine informații relevante, care le aduc rezultate, te poziționează și ca specialist în ochii lor. Cu alte cuvinte, dacă ce le-ai dat tu le-a rezolvat o problemă, înseamnă că știi despre ce e vorba. Ei vor înțelege că te pricepi în domeniul acesta.
Prin urmare, când vor avea nevoie de servicii la cine crezi că vor apela? Chiar dacă prima dată nu ai reușit să le vinzi.
E clar! Vor apela la cel care i-a ajutat în trecut.
Aplicând acest principiu poți începe să vinzi și HTS
Ce înseamnă HTS? High Ticket Services. Servicii foarte scumpe, premium. Care să reprezinte pentru tine o mină de aur în ceea ce privește profitabilitatea. Pe scara valorii ele ar reprezenta acel Profit Maximizer, din perspectiva mea.
Iar dacă aplici constant acest principiu, din Profit Maximizer poți transforma cu ușurință HTS în serviciile tle de bază.
Prin urmare, poți ajunge să vinzi scump de fiecare dată. Poți să-ți formezi o audiență premium, căria să poți să-i vinzi doar high ticket services.
Sper că te-a ajutat acest articol să înțelegi cum găsești clienți ca freelancer și cum poți începe să vinzi mai mult. Dacă mai ai nevoie și de alte informații, poți să-mi scrii aici.
Spor!