Cum gândeşti MARE când eşti MIC? – povestea primului vis ca freelancer

Acesta ar putea fi articolul vieţii noastre, a echipei Freelancer District.
E o poveste pe care am scris-o cu multe multe lacrimi în ochi. Lacrimi de bucurie… şi multe amintiri depănate.

Textul ce urmează să-l citeşti e scris în 2018 și, uitându-mă în spate, e fix cu un an înainte de a ne începe călătoria spre oamenii care suntem azi.

E fix cu un an înaintea exploziei și a primelor investiții timide în educație și în dezvoltarea noastră personală.

Însă… îmi dau seama și acum că…. VISUL acela MARE e cel mai important. Chiar și atunci când ești MIC, poți să gândești MARE. Și asta îți va aduce succesul dacă te ții și de plan. Fără îndoială.

Am scris în 2018 acest text sub forma unei postări, fiind invitat să-mi împărtășesc experiența pe un grup de educație financiară. Eram la început în direcția asta… nici nu prea știam ce înseamnă…. însă… aveam o experiență personală de strigat în gura mare.

Așa am făcut acest articol, pentru a arăta că POȚI GÂNDI MARE ȘI CÂND EȘTI MIC!

Am avut peste 130 de comentarii la postarea aia…. și o mulțime de feedback pozitiv.

De acolo a început totul. De acolo am prins motivația de a mă educa în continuu și de a crește la nesfârșit.

Acesta este un articol despre primul nostru efort și prima realizare ca echipă

Pentru cei care nu știți, când m-am apucat de freelancing, am făcut asta nu doar pentru că mi se părea cool să pot lucra de oriunde din lume. Și să câștig fix atât cât reușesc să creez valoare.

M-am apucat de freelancing pentru că aveam un vis. Un vis care, la acea vreme, nu puteam să concep cum aș putea să-l realizez dacă nu mă apuc de asta.

Visul meu și al Nelei (pentru că a devenit rapid un vis comun încă de când ne-am cunoscut) era să ne luăm o casă a noastră, fără să ne îndatorăm. O casă fără credit.

Ceea ce urmează să citești aici e o documentare a perioadei în care visul acesta a început să prindă contur.

Sper ca din acest articol să îți iei un singur lucru (dacă nu mai multe): MOTIVAȚIA de a nu mai da înapoi niciodată, indiferent cât de mari par obstacolele.

Bun, să trecem la fapte…

Cum am reușit să îmi transform primul vis ca freelancer în realitate și să cumpăr o casă fără credit și fără nicio datorie în timpul studenției?

Anul 2018aceasta este postarea originală

Dragilor….

Vreau să vă las aici, ultimii 3 – 4 ani din viață… Poate veți afla ceva util din ceea ce eu am trăit și am testat / aplicat / făcut în anii aceștia.

Vreau să vă povestesc cum am economisit 30.000 de euro “fără să-mi dau seama”

Poate că formularea asta pare amuzantă, poate pare banal sau poate că nu inspiră prea multă încredere.

Dar eu nici nu am căutat așa ceva. Asta pentru că nici dacă i-aș fi pus alt titlu acestui articol… tot nu aș fi obținut în primă instanță mari atenții sau prea multă încredere.

De ce?

Pentru că primul lucru pe care îl vede lumea la mine este faptul că ÎNCĂ sunt un copil. Și au dreptate!

Sunt un COPIL și mi-ar plăcea să rămân la fel de COPIL și peste zeci de ani, dar contul să-mi crească în același fel ca până acum.

Cum am putut strânge cei (peste) 30.000 de euro (echivalent în lei noi) din perspectiva unui copil, a unui student?

Oare toți studenții “mor de foame” în România?

Știm cu toții că perioada studenției nu e tocmai roz pentru mulți dintre noi. Poate că e o perioadă când de abia ne maturizăm, de abia căpătăm experiență și de abia începem să înțelegem ce înseamnă viața.

Ei bine, eu am observat însă și alt lucru în această perioadă.

E și o perioadă cu oportunități nelimitate.

O perioadă în care dacă ești cu două secunde mai atent poți să-ți schimbi cu adevărat viața. Cel puțin pentru mine, asta a fost!

STUDENȚIA A FOST PERIOADA ÎN CARE AM FĂCUT CEI MAI MULȚI BANI!

Și cred cu tărie că ORICE STUDENT care are un țel și un scop bine creionat în cap – are oportunitatea de a și-l realiza pe parcursul studenției.

Atunci poți renunța cel mai ușor la mofturi, fiind tânăr. Atunci poți trăi cel mai simplu și cu cei mai puțini bani, dar CULMEA, în acea perioadă poți câștiga extrem de bine.

Am început facultatea, așa cum începusem și liceul și școala generală, cu gândul de a-mi lua o casă.

Asta pentru că situația în care am crescut de mic copil nu mi-a fost tocmai pe bunul plac.

Așadar, am început această etapă a vieții cu aceeași dorință. Un singur lucru a diferențiat. Faptul că în facultate am apucat în sfârșit să fac ceva în acest sens, am apucat să mă angajez.

În facultate am ajuns pentru prima oară să fac bani. Și știm cu toții că până la a discuta de economii, creșterea venitului activ (sau pasiv – doar că la mine nu a fost cazul) este primul pas.

În teorie, primul pas l-am realizat încă de prin anul 1 de facultate, când m-am angajat. Tot ce trebuia să fac pentru a înainta în visul meu era să CRESC din ce în ce mai mult veniturile și să învăț CUM SĂ ECONOMISESC.

Cum mi-am crescut veniturile și cum am început să economisesc?

La prima întrebare o să răspund simplu: AM MUNCIT!

AM muncit cât a fost ziua de lungă (un job full time + activitate part time + facultate = un total de vreo 14 – 15 ore pe zi).

Așa am ajuns ca în vreo 3 ani de la prima angajare (pe vremea când deja nu mai eram angajat, ci freelancer în domeniul în care am studiat) să-mi permit să trec și la pasul 2 din drumul spre visul meu: ECONOMIILE.

Cum poți să economisești ca student, fără a resimți eforturi foarte mari în stilul de viață?

Nu am avut niciodată un stil de viață foarte avangardist, dar nici nu mi-a plăcut pateul cu pâine (glumesc, pateul chiar îmi place).

Cu alte cuvinte, căutam să mă încadrez mereu în cheltuieli normale, fără a evita să-mi fac și micile plăceri.

Ce înseamnă pentru mine cheltuieli normale ca student? (ce a însemnat de fapt – am terminat facultatea deja)

Simplu:

  • Să stai în cămin chiar și atunci când îți permiți chiria, pentru a salva cel puțin 100 – 150 euro lunar (am făcut facultatea la Iași)
  • Fără mese în oraș (decât poate odată pe weekend, dar nu la restaurant ci la food court) – mâncarea primii 3 ani venea pachet de acasă.
  • Maxim 2 – 3 ieșiri în club pe lună (nu cheltuiam mai mult de 40 – 50 lei – echivalentul a 2 cocktailuri sau 6 7 beri când aveam chef și timp liber a doua zi).
  • Abonament Telefon + Net (fără TV-uri și alte SF-uri în camera de cămin)
  • Un abonament la BUS, care oricum era aproape moca, fiind student
  • Mici cheltuieli cu facultatea – cărți, „xeroxuri” pe cursuri, unele permise pe la bibliotecă etc.

Cred că dacă totalizam, la final de lună, cu 150 euro aș fi scăpat lejer.

  • adăugire – (plăteam atunci 120 lei / lună pe cămin, undeva la 50 – 60 lei pe abonamentul de transport și cartela telefonică, vreo 400 lei se duceau pe mâncare – ce mai cumpăram în afară de ce primeam de acasă, mai dădeam 100 – 150 lei pe lună pe diverse cheltuieli pe la facultate)

Iar micile plăceri… în cazul meu nu însemnau decât HAINE – cheltuiam destul de mult (cred că la o singură sesiune de shopping în mall mă lăsam fără banii de o lună pe vremea aia).

Ei bine, cam astea îmi erau cheltuielile lunare.

Salariul pe care l-am luat pentru prima dată ca student îmi acoperea lejer aceste ritualuri. * adăugire – (țin minte că primul meu salariu a fost de 1500 lei)

Decim chiar îmi rămâneau și cei 10% puși în pușculiță pentru a respecta regula de aur din cartea de “cum să faci bani”.

Cu cei 10% puși deoparte am început, dar n-am ajuns prea departe!

Așa am început să strâng. Cu cei 10% puși deoparte.

Am strâns în felul acesta până mi-am întâlnit sufletul pereche.

Cred că cel puțin EMOȚIONAL ȘI INSPIRAȚIONAL din cei 30.000 euro economisiți – 29.999.99 i-a făcut ea.

Ne-am întâlnit în anul 2 de facultate.

Aveam puși deoparte (și nu vă mint) 3600 LEI.

Aceia erau banii mei după un an de economii – 3600 lei.

Cu ăștia nu aveam cum să ajung la 30.000 euro în 3 ANI (atât a durat) în niciun caz.

Ce am făcut?

Prietena mea era contabilă (se angajase și ea cred de foarte devreme, din ce țin eu minte, cam chiar la câteva luni după ce ne-am întâlnit).

PREZENȚA UNEI CONTABILE, chiar dacă pare din cărți ceea ce urmează să spun,… credeți-mă… va ajuta mai mult decât 100 de cărți motivaționale citite.

ZILNIC venea cu provocări.

Cât ai cheltuit azi? Pe ce? Dacă nu ai fi luat chestia asta? Dacă ai fi făcut un calcul la final de săptămână cât ai fi adunat?

Îmi mânca zilele (sper să nu citească acest articol)

Ei bine, din toate alea – a durat vreo 12 luni – să ajung la CEL MAI TARE SISTEM DE ECONOMISIRE pe care l-am văzut vreodată.

Nici acum nu știu însă dacă l-am citit pe undeva și motivat de ea am început să încerc sau dacă chiar a fost o propunere pe care am stabilit-o împreună și am perfecționat-o după.

CUM AM FĂCUT PRACTIC SĂ ADUNĂM 30.000 EURO PENTRU CASĂ?

Deci, cronologic, ajunsesem în anul 3 de facultate (aveam licența).

Deja eu ajunsesem să lucrez 8 ore și după vreo 2 ani de muncă prin diverse firme (diverse joburi) – ajunsesem să-mi atrag vreo 4 5 colaborări și în afara jobului.

Prietena mea era contabilă.

Culmea ea chiar nu câștiga cine știe ce * adăugire (primul ei salariu a fost 900 RON, cred că ajunsese undeva la 1200 – 1500 RON când scriam eu postarea asta… iar chiar când și-a dat demisia avea 1800 RON).

Dar se compensa cu activitatea mea (eu ajunsesem să câștig deja din Freelancing triplu decât din salariu pe vremea scrierii postării originale– MULȚUMESC CELUI CARE A INVENTAT PLATFORMA FREELANCER.COM.

Veniturile noastre comune în anul 3 de facultate erau mult peste media din RO.

Eram doi studenți care își permiteau să trăiască viața a 2 corporatiști, dar care totuși … au ales să stea în cămin, să trăiască mediu. Sau chiar spre minim, dacă fac o comparație cu mulți dintre colegii noștri – care culmea, câștigau mai puțin ca noi.

ATUNCI AM ÎNCEPUT PENTRU PRIMA DATĂ SĂ VEDEM POTENȚIALUL UNOR ECONOMII.

Pentru început, am ales un simplu sistem să economisim:

Happy day în fiecare lună – ziua în care nu cheltuim nimic.

Ne-am ținut de treaba asta și de cei 10% puși deoparte, dar din nou… am realizat că nu ne vor duce foarte departe.

Și atunci ne-am hotărât. Dacă am inversa sistemul??

Dacă teoreticienii spun că minim 10% trebuie să pui deoparte, pentru a-ți asigura pe viitor libertatea financiară… noi dacă am încerca să trăim din cei 10% și restul să-I punem deoparte?

Zis și făcut 10% pt. mine, 10% pt ea, restul 80% pentru pușculiță.

Bineințeles că ni s-a părut o joacă la început. Până chiar am început să punem deoparte banii ăia.

Vă dați seama că nu am reușit să ținem treaba asta mai mult de 2 – 3 luni :)))

Deși poate ne-am fi putut descurca (se simțeau deja în stilul de viață schimbări – și am zis că nu merită – putem economisi și fără să strângem cureaua așa).

Între timp banii deja se adunau frumos.

Țin minte că deja prin anul 3, am avut tentativa de a achiziționa un teren – aveam vreo 5k euro deja puși deoparte

Vă aduceți aminte că am pornit de la 3600 RON?? – da, acum aveam vreo 25.000 RON

Găsisem un teren intra, 500 mp la vreo 4000 euro, la vreo 20km de Iași – și acum regret că n-am „aruncat” banii pe el. Acum îl dădeam la vreo 8 – 9 mii lejer *adăugire (pe vremea anului 2018 când am scris această postare – căci acum, by the way, în zona aceea e peste 20 + 25.000 euro un teren de 500mp). Deci…. răspuns pentru cei care se gândesc la investiţii – şi acum regret că nu am luat terenul ăla 😉

Așadar, doar după vreo 2 – 3 luni de încercări și de jocuri aveam deja niște bănuți frumoși puși deoparte.

Văzând că treaba cu 10% + 10% de trai și 80% de economii nu merge, ne-am spus să mai ajustăm primul sistem.

Din Happy day pe lună am făcut Happy day pe săptămâna, inițial (aveam o zi în fiecare săptămână în care nu cheltuiam nimic).

Iar după asta…. ÎNTR-UN FINAL am făcut mișcarea vieții noastre.

Am zis că… decât să ne jucăm ca doi copii, aiurea, cu tot felul de provocări citite pe net… HAI SĂ ÎNCERCĂM O TREABĂ – ar fi urmat să economisim mai mult însă fără să simţim efortul.

URMA SĂ PUNEM LA CALE UN SISTEM DE ECONOMISIRE ÎN TRANȘE.

LUNAR ARE 30 / 31 ZILE

Hai să pornim la drum în felul următor.

Ziua 1 – 1 euro

Ziua 2 – 2 euro

Ziua 3 – 3 euro

………

…..

..

.

Ziua 28 – 28 euro

Ziua 29 – 29 euro

Ziua 30 – 30 euro

Și în lunile în care existau 31 de zile, în ziua 31 – 31 EURO.

Vă invit să faceți un calcul… și să vedeți cam ce potențial are sistemul acesta!

Ba chiar de entuziasmat ce sunt (banii i-am strâns, dar încă aplicăm sistemul și acum și tot suntem entuziasmați)…

VĂ OFER EU ȘI RĂSPUNSUL FINAL – veți strânge 465 de euro într-o lună de 30 de zile și 496 euro într-o lună cu 31 zile.

Deja eram în extaz și eu și prietena mea!

Și bineințeles că n-a durat mult să iasă contabila din ea la suprafață :))))

Ea o numește optimizare a veniturilor / scalare. Eu am numit-o nebunie.

Mi-a zis: “Dacă tot facem chestia asta, de ce nu o facem la dublu? Doar suntem 2”

Atât mi-a trebuit.

Și din nou:

Ziua 1 – 1 euro eu, 1 euro ea

Ziua 2 – 2 euro eu, 2 euro ea

Ziua 3 – 3 euro eu, 3 euro ea

.…….…

..…

Ziua 30 – 30 euro eu, 30 euro ea

Ziua 31 (când era cazul) – 31 euro eu, 31 euro ea

Singurele precizări:- veniturile noastre au fost la comun încă din prima zi de când ne-am întâlnit, indiferent de ce cheltuia unu sau celălalt, de cât câștiga unul sau celălalt).- sumele mari de obicei nu le puneam zilnic (era culmea de pe la ziua 20 încolo să te stresezi să ai mereu în portofel banii pentru a doua zi).

Le puneam pe sărite, când aveam mai mulți bani, sau puneam salariul complet la final, oricum…. ideea era că niciodată nu rămâneam în pană cu banii, dar nici din calcul nu ciupeam (sau nu prea ciupeam – au mai existat și excepții, desigur).

NU AM SIMȚIT NICIODATĂ ÎN VIAȚĂ MAI MULTĂ BUCURIE CA ÎN ANII ACEȘTIA. ȘI NU PENTRU CĂ SE STRÂNGEAU BANII, CI PENTRU CĂ NU SIMȚEAM CĂ SE STRÂNG.

E singurul mod de economisire pe care nu l-am simțit – nici nu-mi dădeam seama că-l fac (de aici titlul la articolul original = cum să economiseşti 30.000 euro fără să simţi).

DECI, CHIAR NU SE RESIMȚEA NICIUN EFORT ÎN A PUNE BANII ACEȘTIA DEOPARTE.

Nu știu cum se vede din exterior, dar NOI, CA SIMPLI STUDENȚI MUNCITORI (al dracu de muncitori) CHIAR AM REUȘIT.

Și nu am simțit efortul – poate pentru că știam pentru ce strângem, poate că lună de lună ne vedeam mai aproape de visul nostru – poate că de asta… DAR, CREDEȚI-MĂ, N-AM SIMȚIT NICIUN EFORT ÎN A ADUNA ACEȘTI BANI PRIN ACEST MOD.

APROPOS, MAI FACEM ODATĂ CALCULUL, LA DUBLU DE DATA ASTA?

REZULTATE: 930 euro în lunile cu 30 zile și 992 euro în lunile cu 31 zile

ACUMA … nu știu dacă toți studenții vor fi la fel de norocoși să poată pune deoparte în fiecare lună banii aceștia, nu știu dacă 2 corporatiști pot, nu știu cine și cum poate.

EU VĂ SPUN DOAR CE AM REUȘIT NOI!

NOI AM CREZUT ÎN ASTA, AM VRUT ASTA ȘI… PRIN URMARE… AM FĂCUT ASTA!

SINCER, EU – CA UNUL CARE A FĂCUT ASTA, CRED CU TĂRIE CĂ DACĂ VREI POȚI.

Poți și să-ți crești veniturile la nivelul acesta, poți să reduci și cheltuielile în acest mod și poți să și economisești așa.

Poate nu atât, poate chiar mai mult, poate mai puțin – dar IDEEA E CĂ POȚI!

Acum, avem un an și vreo 2 luni de când am terminat facultatea, iar la calculul final, suma strânsă este una la care nu m-aș fi așteptat vreodată acum 3 + 4 ani să o fac.

Puteți face un calcul simplu (teoretic), iar eu vă zic că în practică noi stăm chiar un pic mai bine decât în calculul teoretic.

Luăm în calcul trei – patru ani (facultate anul 3 + 2 ani de master + 1 an de când am terminat) – PUNEM 3 COMPLETI (cu 12 luni fiecare), dar nah… au mai fost și intermitențe – nu am strâns poate lună de lună și nici primul an nu am avut sistemul ăsta de la început.

Ne-am mai și prostit (au fost și cheltuieli neprevăzute în anii ăștia).

Facem calculul teoretic la 3 ani

3 ANI = 36 LUNI

18 LUNI CU 30 ZILE

18 LUNI CU 31 ZILE

(FACEM ABSTRACȚIE DE FEBRUARIE)

18*930 + 18*992 = 16.740 + 17.856 = 34.596 EURO

DA, ACEȘTIA POT FI BANII ORICUI,

După 3 – 4 ani de economii cu cap, după 3 – 4 ani de muncă (poate asiduă pentru unii, pentru alţii poate banală), dar extrem de mulţumitoare pentru noi.

Da, aceştia au fost BANII STRÂNȘI DE NOI (ba chiar un pic mai mult – luând în calcul perioada de la terminarea facultăţii până la vremea scrierii articolului, în 2018).

Am o singură întrebare pentru voi după acest lung și anevoios articol…

Oameni buni, cum vi se pare acest mod de a economisi?

Oare noi suntem singurii nebuni care s-au gândit la asta și au reușit asta?

Acum… să revenim în prezent, în 2022

Uitându-mă în urmă nu-mi vine să cred ce am realizat.

Desigur. Știu ce a fost în spatele acelor ani.

Au fost anii noștri de glorie, dar și cei mai grei ani.

Munca a fost incredibil de grea, însă foarte mulțumitoare.

De aici am plecat.

Fix la începutul lui 2020 ne-am luat casa (între articol și perioada de tranzacție a mai trecut cam 1 an – am avut o problemă între timp). Deşi casa a fost achiziţionată după terminarea facultăţii, banii economisiţi au fost din studenţie, de acolo titlul.

Am dat pe casă 33.000 euro – fiind o oportunitate la care nu m-am așteptat niciodată – UN DAR VENIT DE SUS, pentru munca și dăruința noastră.

La câteva luni după ce am luat casa…. a venit pandemia….

Ne-am terminat toate contractele și eu și Nela, cu toți clienții pe care îi aveam la momentul ăla.

Și am început de la zero!

În iunie 2020 am deschis Inbound Consulting – firma de consultanță în marketing și prima mea afacere, totodată.

Apoi a urmat proiectul Freelancer District.

Iar apoi, la scurt timp…. Top Biz Creator – firma unde oferim mentorat pentru freelanceri și îi ajutăm să crească și ei și să își scaleze activitatea.

La momentul actual…. de la cei 30.000 de euro…. am făcut de mult mai multe ori peste.

În doar alți 4 ani, de la scrierea acestei postări originale în 2018, până azi, am crescut veniturile exploziv.

Am început să investim și în imobiliare, pe care le-am închiriat, avem investiții și în acțiuni, avem și un portofoliu de joacă – unde ne mai luăm la trântă cu piața crypto și avem și business-urile care produc pentru noi.

Și încă avem în plan un super proiect care urmează să iasă pe piață în 2023 (dacă totul merge conform planului).

Iar acum… ne apropiem deja de statutul de independență financiară.

Adică, producem suficient de mulți bani fără să mai muncim, așa încât cheltuielile noastre lunare să fie acoperite în totalitate.

Ce vreau să vă zic cu toate astea?

POȚI SĂ GÂNEȘTI MARE CHIAR ȘI CÂND EȘTI MIC!

Nu lăsa pe nimeni, niciodată, să îți zică altceva.

Dacă ai un vis, muncește cu drag și spor pentru el.

Și fă-l să devină realitate. Indiferent cât de greu ți s-ar părea.

Și alege-ți cu cap oamenii care dorești să-ți fie alături.

Ei te pot ridica sau te pot coborî.

În ultimul rând al acestui articol vreau doar să mulțumesc lui Dumnezeu și să-i mulțumesc și Nelei pentru că mi-a stat alături și m-a ajutat să pun tot acest imperiu pe picioare. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care au luat parte la povestea noastră și ne-au ajutat direct sau indirect să clădim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *