Salutare, dragilor! 🙂
În ultima vreme primim din ce în ce mai des această întrebare de la oamenii interesați.
“Cum pot să fiu plătit ca freelancer pe drepturi de autor?”
Am amintit de această soluție atunci când am scris articolul despre SRL sau PFA ca freelancer, spunând acolo că pe lângă formele amintite mai există și oportunitatea de a fi plătit pe drepturi de autor. Însă, în acel articol nu am detaliat această modalitate.
Ei bine, a venit momentul în care ne-am hotărât să scriem mai multe despre acest subiect. 🙂 Acest articol va fi unul succint și pe subiect.
Să începem!
1. Aspectul legal pentru plata pe bază de drepturi de autor
În primul rând, pentru a te asigura că vei putea să lucrezi pe drepturi de autor, verifică domeniile care sunt permise pentru o astfel de activitate.
Pentru a putea lucra pe drepturi de autor, după cum spune și numele, trebuie să fii autor. Adică, trebuie ca activitatea ta să însemne CREAȚIA unei opere de natură artistică sau nu.
Poți scrie articole, știri, texte de vânzare, poți fotografia, poți crea conținut video, poți lucra în domenii diferite, care presupun ca tu să creezi o anumită lucrare. Mai multe detalii legale despre acest aspect poți vedea chiar în legea care reglementează această activitate.
Poți să o găsești aici!
Acum… o persoană fizică, cu CNP, pentru a putea lucra cu drepturi de autor, va trebui să ceară întocmirea un contract cu o societate comercială, firma colaboratoare în acest caz.
Acest contract este făcut de către societatea comercială, în baza buletinului. Tot ce trebuie să faci tu ca freelancer, este să pui la dispoziția societății colaboratoare o copie de pe CI (buletin sau carte de identitate) și un cont IBAN în care se vor vira banii pentru serviciile tale.
De fiecare dată când semnezi un astfel de contract, sunt 2 lucruri pe care trebuie să le iei în calcul. În funcție de tipul de contract, poți primi în contul tău VENITUL NET SAU BRUT. Vezi mai jos care este diferența.
2. Aspectul financiar pentru plata pe bază de drepturi de autor
Sunt 2 tipuri de contracte pentru acest mod de lucru: contract în care se specifică faptul că ANGAJATORUL OPREȘTE LA SURSĂ Și PLĂTEȘTE PENTRU TINE IMPOZITUL și contracte în care se specifică faptul că TU EȘTI RESPONSABIL CU DECLARAREA ȘI PLATA IMPOZITULUI.
Dacă există un contract în care angajatorul se obligă să rețină la sursă și să plătească impozitul, tu vei primi la final de lună sau când ați stabilit de comun acord, suma NETĂ (BRUT – IMPOZIT) conform serviciilor prestate.
În contractul cu drepturi de autor se poate să fie specificată o sumă fixă sau poate fi contract fără sumă, totalul de plată fiind stabilit prin intermediul unui document (sub formă de “fluturaș de salariu”) – asta în cazul în care ești plătit pe proiect.
Dacă există un contract care te obligă pe tine, ca freelancer, să declari și să plătești impozitul, vei primi suma BRUTĂ, din care tu va trebui să oprești impozitul și să-l declari în Declarația Unică și să-l plătești la Trezoreria orașului / județului de care aparții. Această declarație trebuie depusă în termen de max. 30 de zile de la încasarea primului venit din drepturile de autor, cu un estimativ pe întregul an calendaristic.
Urmează ca până pe 15 martie a anului următor, să se depună declarația finală, cu veniturile totale realizate pe anul trecut. Iar pe baza acesteia din urmă, se va plăti impozitul. De asemenea, în această declarație se va estima și venitul care urmează să fie încasat pe anul în curs.
Impozitul se calculează în următorul fel:
VENIT BRUT – CHELTUIELI FORFETARE (40%) = VENIT ÎNAINTE DE IMPOZITARE * 10% = IMPOZIT
Cu alte cuvinte, impozitul reprezintă 6% din suma totală pe care tu o vei încasa.
IMPORTANT:
Dacă pe durata unui an calendaristic încasezi mai mult decât 12 salarii minime brute, adică echivalentul a 26.760 lei (în anul 2020), vei mai avea de declarat și de achitat în plus:
– SĂNĂTATE – 10% – 2676 lei
– PENSIE – 25% – 6690 lei
Adică, vei mai declara și achita din venitul NET rămas după impozitare, o sumă de 9366 lei.
Destul de nașpa, nu? 🙂
Cum eviți plata acestor contribuții?
Dacă ești salariat la o societate comercială, cu o normă de 8 ore sau dacă ai un salariu minim, pe orice normă de lucru, ai scăpat de aceste contribuții.
De asemenea, poți să scapi de aceste contribuții dacă ești pensionar.
Cu alte cuvinte, soluția ideală ar fi, pentru tine, să fii angajat într-o societate (cu un salariu minim, pentru care eventual să lucrezi cât mai puțin), iar întreaga activitate de freeancing să o dezvolți în baza contractelor pe drepturi de autor, putând încasa astfel orice sumă, fără să mai trebuiască să plătești contribuțiile. Singura sumă plătită de tine fiind astfel impozitul de 6% (pe care îl poți stabili de la început cu reținere la sursă).
Cam atât despre drepturile de autor în acest articol.
Rămâne să revenim și cu alte detalii. Iar dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare, o poți contacta oricând pe Nela. O găsești aici. Ea îți va răspunde cu mare drag la toate întrebările, din perspectiva unui contabil.