Urmăream acum câteva zile un video, într-unul din cursurile pe care le parcurg recent. Se discuta acolo despre ciclurile economice în afaceri. Noi, freelancerii, suntem expuși direct la aceste cicluri. Prin urmare, trebuie să vedem cum ne putem adapta la piață. Trebuie să vedem cum putem face performanță în funcție de orice perioadă.
Sunt 4 principale “anotimpuri economice” în fiecare ciclu complet: primăvară, vară, toamnă, iarnă. Conform etapelor din ciclurile economice acestea coincid cu perioada de creștere economică, culme economică, scădere și recesiune.
În fiecare dintre ele există anumite oportunități și anumite amenințări. În funcție de cum te adaptezi poți să reziști în piață în vremuri mai grele și să faci performanță în vremurile bune. Ca freelancer, dacă nu te adaptezi, perioadele de scădere te vor demoraliza. Și de multe ori îți pot pune în dificultate cariera de freelancer.
Remember! Un freelancer nu are stabilitatea ca punct forte. Așadar, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne descurca pe piață indiferent de anotimp.
Bun, hai să vedem împreună care sunt principalele oportunități și amenințări în fiecare perioadă.
Oportunități și amenințări în funcție de anotimpul economic în care ne aflăm pe ciclurile economice
Primăvara economică
Principalele oportunitățile pe care le oferă perioada de primăvară economică sunt:
- Posibilitatea creșterii numărului de clienți și astfel creșterea volumului de muncă. În aceste perioade vom observa cerere crescută pentru toate tipurile de servicii și un volum de muncă ridicat.
- Asta se poate traduce și într-o potențială creștere a prețurilor. Putem negocia un preț mai mare pe proiectele noastre, datorită faptului că avem cerere ridicată și avem de unde alege proiectele pe care lucrăm.
Principalele amenințări pe are le poate scoate la suprafață primăvara economică:
- Odată cu creșterea cererii se întețește și concurența. Va trebui să căutăm o modalitate să ne diferențiem clar de concurență dacă dorim să acaparăm cât mai multe proiecte.
- Dacă vom crește volumul de muncă asta poate însemna și termene de livrare mai mici. Stresul și presiunea își vor face simțită prezența. Trebuie să avem grijă la overloading-ul cu proiecte
Vara economică
Oportunitățile pe care ni le aduce vara economică în prim plan sunt:
- Numărul ridicat de clienți și proiecte, volum de muncă din belșug
- Prețuri și profituri mari (deja aici putem discuta despre scalarea business-ului)
- În plină creștere economică ne putem permite să triem și să selectăm clienții alături de care lucrăm. Vara economică este cea mai bună perioadă în care să legi colaborări puternice și pe termen lung.
- În acest anotimp economic este timpul să ne construim plasa de siguranță – piața îți permite să îți construiești un safety net (nu uita, că vara îți faci sanie și iarna car).
Amenințări în perioada de vară economică:
- Găsești foarte greu colaboratori pe proiecte (în cazul în care lucrezi în echipă sau subcontractezi) – cererea e mare, toți sunt ocupați. Și pentru business-uri este o provocare să găsească resurse umane în astfel de perioade. Iar cei pe care îi găsim au prețuri foarte mari.
- Datorită volumului mare de muncă efectiv va trebui să refuzi unii clienți și să lași bani pe masă – pentru a putea servi clienții pe care îi ai deja.
- De cele mai multe ori ajungi să fii epuizat în astfel de perioade, deoarece poți lucra foarte mult – grijă la burnout
- Clienții sunt obișnuiți cu livrare rapidă, cererea e mare, schimbul de resurse la fel, deci e posibil să apară cele mai multe plângeri de la clienții nemulțumiți în astfel de perioade. Pot schimba freelancerul oricând, piață este, deci vor găsi rapid scuze să înlocuiască.
Toamna economică
Principalele oportunități oferite de toamna economică:
- Volumul de muncă va fi unul mai acceptabil. Deci, perioada asta este propice pentru planuri de dezvoltare și pentru investiții în tine. Este o perioadă în care începi să ai timp liber. Poți să-l direcționezi spre creștere și strategii de viitor.
- E o perioadă în care încep să se observe mici scăderi sau să se prezică anumite scăderi, deci e o perioadă bună de negociere a prețurilor de la furnizori, în cazul în care ai așa ceva. În principal, începe să fie o perioadă bună de achiziții produse / servicii – pentru că le poți obține la reducere.
Principalele amenințări din toamna economică:
- Clienții deja devin ezitanți în a plăti – va fi mai greu să prinzi proiecte noi sau să crești prețurile
- Dacă discutăm despre o echipă, ai grijă la restructurări, va trebui să fii performant pentru a rămâne pe proiect
- O să observi în perioada asta oferte mai agresive de la concurență. Poate chiar vor folosi strategii de dumping price pentru a intra pe piață
Iarna economică
Oportunitățile din iarna economică pentru freelanceri sunt:
- Aici e momentul prielnic pentru a-ți diversifica serviciile ca freelancer. De cele mai multe ori iarna economică e o perioadă de “care pe care” pentru freelanceri. Rezistă cei care se adaptează rapid.
- Vor fi costuri reduse pentru că încep scăderile, deci, dacă ai nevoie de echipament nou, de cursuri noi, de investiții, acum e momentul.
- Acum ai tot timpul din lume să te reinventezi – proiectele vor fi mult mai puține, clienții vor rămâne cel mai probabil cei vechi alături de care ai deja o relație. E timpul să crești și să ieși pe piață cu ceva nou pentru a supraviețui.
Amenințări aduse de iarna economică:
- Clienți puțini, proiecte puține
- Încasări întârziate, presiune pe partea financiară și neînțelegeri cu clienții din acest aspect
- Dacă discutăm de echipe, concedierile vor fi la rang de artă – deci ai grijă ce faci ca să rămâi pe proiect.
- Prețurile vor fi mici, concurența va fi aprigă, va face tot posibilul să vândă mai ieftin ca tine, doar ca să prindă un proiect în plus.
Acestea sunt principalele oportunități și amenințări pe care le-am văzut eu în acel video. Ele se aplică atât la freelanceri, cât și pe piața afacerilor. Deci, dacă ai o afacere, poți ține cont la fel de bine de aceste idei.
Cum știm unde anume ne aflăm pe ciclurile economice?
Pentru a înțelege unde ne aflăm și ce urmează pe ciclul economic, trebuie mai întâi să înțelegem cum arată ciclurile economice.
După cum am văzut, sunt 4 anotimpuri pe un ciclu complet. Ciclul economic este format din 4 etape.
Fiecare perioadă, fie ea de creștere sau scădere, are anumite semne care să ne ajute să identificăm în ce anotimp suntem și ce urmează.
Semne pentru Creștere Economică (Primăvara Economică ) / Culme (Vara)
- Se oferă credite ușor, banii sunt peste tot, se fac investiții masive
- Ce spunea trainerul în acel curs specific era “Urmăriți TIR-urile” – dacă vedem că tirurile circulă asta înseamnă că marfa circulă, deci, în concluzie banii circulă.
- O altă modalitate de a-ți da seama dacă e vară economică este, cel puțin pentru România (e aplicabilă gluma asta la noi, țara tuturor proprietarilor) “vezi dacă vecinul tău e proaspăt dezvoltator imobiliar”. Dacă și Gică de la colț și-a făcut propriul bloc de apartamente, iar acum nu-l mai vezi cărând marfă cu Dacia Papuc la magazinul de familie… atunci e clar… ești pe creștere economică. Bubuialăăăă …. :))))
Semne pentru Scădere Economică (Toamna) / Recesiune (Iarna)
- Ehe, banii nu se mai dau așa ușor, credite canci
- Crește inflația în mod galopant
- Concedieri pe toate drumurile și restructurări – se cam schimbă “ordinea mondială” :))))
- Alimentara de la colț se transformă în Falimentară!
Cam acestea sunt principalele semne care să te ajute să te orientezi un pic pe piață și să vezi ce mișcări faci în continuare. Eu nu pot să-ți urez decât un lucru!
Sper că ești deja pregătit pentru fiecare din anotimpuri și poți doar să aștepți oportunitățile.
SPOR!