Cea mai simplă modalitate de a-ți rotunji veniturile ca freelancer!

Știm cu toții (cel puțin ăia suficienți de bătrâni din branșă) că în freelancing există luni bune și luni mai puțin bune (a se citi, dezastruoase). Asta e valabil cel puțin până la momentul în care începi să ai stabilitatea unor clienți care te plătesc lunar cu o sumă fixă. Ei bine, în lunile mai puțin bune, în loc să te panichezi și să te gândești că poate ar fi mai bine să te apuci și tu ce ceva serios și să-ți iei un job (așa cum m-am gândit eu primele 2 dăți), ai putea face ceva pentru a-ți rotunji veniturile.

Desigur, nu va fi un wallet breaker de la început, nu te va îmbogăți, însă… pe termen lung, am observat că ceea ce urmează să-ți povestesc a început să genereze un cashflow pozitiv nu doar în lunile în care ai nevoie de bani, ci și în lunile bune.

Practic, o metodă simplă pe care am început să o folosesc târziu, recunosc, pentru a face bani în plus, a ajuns în cele din urmă să fie o sursă serioasă de venituri constante, după doar câteva luni mai târziu.

Despre ce discutăm azi? Despre cărți!

Da, un subiect despre care te-ai săturat poate să auzi. Sau dimpotrivă, un subiect pe care s-ar putea să-l iubești. O să recunosc, eu l-am cam detestat, iar de citit m-am lăsat încă de când am scăpat din școală.

Am realizat însă la câțiva ani după că a fost una dintre cele mai mari greșeli. Cum am realizat asta?

Simplu! Citeam undeva un articol pe net (de astea nu m-am lăsat, căci oricum stau cu ochii în laptop 24 din 24)… iar acel articol promova un sistem de business foarte interesant, extrem de captivant. Era vorba de un flow de vânzări pentru mediul online. Un funnel pe care l-ai fi putut aplica într-o afacere pentru a căpăta mai multe vânzări online.

Urmăream genul de articole des, deoarece lucram la acel moment cu foarte mulți clienți pe partea asta (mai am și acum proiecte în direcția asta, pe lângă consultanță mai și implementez uneori pâlnii de vânzări).


Am citit articolul, iar la final, era o recomandare către o carte, o lucrare stufoasă de câteva sute de pagini, care demonta și explica pe bucăți acest sistem de business și cum funcționează el.  

Nu știu cum (de fapt știu, dar aici e altă poveste), acea carte mi s-a părut cel mai atractiv lucru pe care aș fi putut să pun mâna. Era o carte care parcă mă chema la ea. Știam deja că spre deosebire de majoritatea cărților citite, în aceasta voi afla lucruri practice, lucruri concrete pe care le pot aplica rapid. Așa că am comandat cartea.

Mi-a ajuns acasă rapid, iar la doar 2 săptămâni după ce am început să o citesc, am început să aplic ce învățasem în joacă, cu un colaborator care la vremea aceea avea un proiect asemănător pe care am fi putut aplica acea pâlnie de vânzări.

La câteva săptămâni după ce am aplicat sistemul la el, am prins un alt client, care nu dorea nimic în direcția aceasta, ci voia pur și simplu un serviciu din cele pe care le ofeream deja.

Am lucrat cu el pentru câteva zile pe ceea ce dorea, apoi i-am zis “Ce-ar fi să îți ofer un serviciu total nou, care să vină în perfectă completare cu ceea ce faci tu și cu ceea ce lucrăm împreună, pentru care să plătești doar 20% în plus față de ce îmi plătești deja?”

A acceptat din prima. A fost un no brainer. Practic, i-am propus să îi muncesc de 2 ori mai mult, pentru doar 20% în plus în ceea ce privea plata.

Așa am ajuns să testez și mai mult sistemul și să-l deprind mai bine. Ulterior, am înțeles cum l-aș putea adapta și îmbunătăți în varii direcții, pentru a-l prezenta și altor clienți, ca un serviciu suplimentar.

De atunci au trecut vreo 6 luni. Iar zilele astea am întâlnit un client foarte mare, care lucrează deja cu o agenție de profil, pe ce serviciu crezi?

Fix pe ceea ce acum 6 luni de abia testam eu, ca începător.

În urma unei discuții în care am vorbit amândoi pe marginea rezultatelor, i-am povestit eu cum am refăcut sistemul și l-am adaptat cu succes și la alte servicii, iar el mi-a povestit entuziasmat că ar dori să scaleze sistemul acesta și să îl facă funcțional la un alt nivel…

Din acea discuție, văzând că știu despre ce vorbesc, văzându-mă interesat de subiect, ba chiar văzând rezultate în urma aplicării acelui sistem la alți clienți, s-a legat o colaborare.

Prima colaborare prin care efectiv, în urma unui serviciu suplimentar, am putut câștiga mai mult decât aș fi câștigat prin propunerea unui serviciu principal pe care îl ofeream clienților în mod normal.

Care e lecția din acest articol cu privire la cărți și la cum te pot ajuta acestea?

Găsește mereu cărți de specialitate, într-un domeniu sau altul, pe care să le citești. Învață din ele lucruri practice, lucruri pe care să ți le însușești pas cu pas, pe care le poți aplica rapid și testa pe diverse paliere. Găsește locul potrivit unde să aplici acele lucruri (dacă nu ai clienți poți să o faci și gratis pentru unii oameni). Apoi, după ce ai văzut rezultatele, încearcă să optimizezi și să-ți alcătuiești pe baza celor învățate un mini serviciu pe care să-l poți oferi clienților tăi.

Această mișcare s-ar putea să-ți producă un extra venit sau chiar un venit consistent pe termen lung.

Am calculat în cazul meu, iar doar acea carte citită în care am descoperit sistemul despre care discutam mai sus, mi-a adus o creștere fenomenală în venituri.

Raportat la costurile cărții, mi-am scos banii de circa 200 de ori. Adică mi-am recuperat investiția inițială + încă de 199 de ori costul.

Cum ți se pare asta ca randament?

Un alt exemplu, am calculat tot pe baza acelui serviciu oferit la toți clienții, atât la cei la care am testat (pe un preț de nimic), dar și la cei cărora le-am vândut ulterior sistemul mai departe, iar rezultatele în ceea ce privește veniturile obținute sunt geniale.

În doar 6 – 7 luni, de când am început să vând acest serviciu, am scos venituri echivalente cu 2 luni normale dintr-un an de activitate ca freelancer. Cu alte cuvinte, într-un an întreg de muncă, aș putea să obțin o creștere de circa 30% a veniturilor, doar în urma aplicării acestui sistem.

Mi se pare absolut genial să poți face acest lucru, citind o carte, o simplă carte. ȘI APLICÂND ceea ce găsești în ea.

Acuma, desigur, nu orice carte îți va oferi această oportunitate. Însă, iată mai jos câteva exemple care au funcționat la mine.

4 cărți care te-ar putea propulsa cu zeci de procente în sus în ceea ce privește creșterea veniturilor tale?

Una dintre cele mai bune cărți citite, care m-a ajutat nu doar să-mi cresc veniturile considerabil, dar mai ales să-mi scad cheltuielile, a fost cartea “Banii – stăpânește jocul” scrisă de Tony Robbins. Bine, această care am citit-o într-adevăr în același timp în care frecventam și un curs în domeniu. Deci pot spune că m-am ajutat și de informațiile mult mai avansate din curs.

O altă carte care m-a ajutat extrem de mult în direcția de a-mi dezvolta un serviciu profesional ca freelancer a fost cartea “Confesiunile unui om de publicitate” – de David Ogilvy, pe care am citit-o încă de când eram în facultate. Această carte te-ar putea ajuta enorm în ceea ce privește deprinderea de a “vinde prin scris”.

Ca o completare a cărții de mai sus, cartea “Dă-mi banii tăi” de Gabriel Brănescu este la fel de bună. Aceasta am recitit-o chiar în zilele acestea, pentru a-mi fixa și mai bine informațiile pe care le citisem acum câțiva ani de zile, tot în facultate. O carte structurată din care poți aplica rapid foarte ușor o mulțime de lucruri înspre a-ți forma mâna de copywriter.

Iar în cele din urmă, o carte care te va ajuta să faci fix ceea ce am făcut eu, să-ți lansezi un tunel de vânzări extraordinar, pe care să-l poți propune spre vânzare mai departe clienților tăi (dacă ești marketer online) sau prin care să-ți vinzi chiar tu produsele, dacă ai un magazin online, este cartea “Lansarea” de Jeff Walker.

Gândește-te ce potențial stă în filele acestor cărți, raportat chiar la calculul meu. mi-a luat efectiv câteva săptămâni, să spunem, să citesc toate aceste cărți. Apoi, încă ceva timp, tot câteva săptămâni, pentru a aplica și a testa tot ce am învățat. Iar apoi, la doar jumătate de an distanță, timp în care am tot optimizat și am tot aplicat cele învățate pentru alți oameni, am putut înregistra o creștere de 30% a veniturilor.

Tu în cât timp crezi că ai putea ajunge la astfel de performanțe? Crezi că ar merita să încerci?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *