Ce înseamnă libertatea pentru un freelancer? O întrebare la care mulți încă nu au găsit răspuns. Eu l-am avut întotdeauna, iar astăzi mă pregătesc să ți-l împărtășesc și ție.
Înainte de a continua, te anunț că acesta e un articol scris pe genunchi, în aeroportul din Munchen, în timp ce mă întorceam din vacanță. 🙂

Asta ca să stabilim din capul locului că nu s-a stat prea mult pe subiect și nu l-am gândit deloc. A fost pur și simplu un articol în care am vrut să-ți mai spun ție, dragă cititorule, ce gânduri am în pauza de cafea dintre escale.
Știu că toți predicăm “libertatea” în discuțiile despre job sau carieră mai des decât respirăm. Însă, ce înseamnă libertatea aceea cu adevărat? Ți-ai luat vreodată timp să te gândești la asta cu adevărat?
Oare dacă ești plătit regește, ai toate beneficiile din lume, tu și cei dragi alături de tine, dar ai un job care îți creează repugnă și silă de fiecare dată când intri în birou, aceea se poate numi libertate?
Oare dacă ai toată libertatea din lume, de a lucra de pe orice plajă și din orice loc exotic, dar te chinui lunar să îți aduci facturile măcar pe zero, să supraviețuiești de la o zi la alta… oare aceea e libertatea?
Pentru mine nu. Nu asta e libertatea.
Pentru mine libertatea a fost definită încă de la început, încă de când încercam să mă angajez, ca un set de valori / credințe / idei bine stabilit. Dacă reușeam să le regăsesc în mediul în care urma să lucrez, acceptam, dacă nu, nu.
Iar la mine au funcționat. Așa că azi am decis să le împărtășesc și cu tine. Le poți privi ca pe niște avantaje ale freelancing-ului, dacă vrei. 🙂
1. Libertatea de a lua decizii
Ai auzit-o pe aia cu “responsabilitatea uriașă” de pe umerii tăi atunci când lucrezi singur? Ei bine, e adevărată. Însă, dacă știi cum să o privești, acest lucru ar trebui să fie practic un avantaj. Măcar îți poți lua singur deciziile și poți cu adevărat să-ți asumi ceva. Nu să decidă altul pentru tine și tu să nu-ți asumi nicio răspundere, însă să funcționezi ca un roboțel și să duci la capăt ceea ce presupune decizia altuia.
2. Libertatea de mișcare
Cumva, asta a fost pentru mine un fel de criteriu eliminator în orice discuție de angajare. Spune-mi, te rog, dacă eu scriu acest articol de pe o băncuță din aeroport, iar tu ai avea nevoie de mine pentru fix aceeași activitate, de ce ar trebui să zăbovesc 8 ore într-un birou?
De ce ar trebui să păstrez un program de 8 ore, din care lucrez 6, iar cele mai productive sunt probabil 4…. atunci când aș putea să lucrez de oriunde, oricând și oricum vreau, atâta timp cât rezultatele produse sunt aceleași?
Pfff… treaba asta m-a propulsat mereu afară din cercurile unde nu mă regăseam și m-a făcut să cunosc oameni super deschiși, colaboratori care au legat cu mine mai mult decât o relație de “angajat – angajator” și oameni alături de care am construit proiecte de un succes răsunător.
Fără birou, fără program, fără task-uri și fără monotonie. 🙂
3. Libertatea financiară
Ei, aici… nu aș numi-o neapărat libertate. În sensul în care, din punct de vedere teoretic, liber financiar ești de abia atunci când cheltuielile tale totale sunt acoperite de venituri pasive (atenție, pasive = adică pentru care tu nu mai faci nimic). 🙂
Însă, pot să-ți zic totuși că te simți altfel ca freelancer, când știi că ești plătit fix pentru ceea ce munca ta reprezintă. Fix pentru performanța ta. Fix pentru cât lucrezi. Ești liber să alegi astfel cât câștigi. Nu îți zice cineva de la HR că ai x ani de experiență, y cunoștințe, prin urmare ai merita un salariu z. Nu. Aici tu ești cel care își face salariul. Iar pentru mine asta a reprezentat mereu o libertate.
Libertatea de a câștiga fix atât cât aveam nevoie sau cât îmi doream. Fără să mai aștept creșteri salariale, fără să mai pup în tălpi șefi sau alte persoane și fără să-mi întrec într-o competiție nebună mereu colegii.
Cam astea 3 lucruri au reprezentat pentru mine libertatea.
Puterea de a decide dacă vreau sau nu vreau să mă implic într-un proiect, puterea de a decide dacă vreau sau nu să lucrez mâine sau săptămâna viitoare.
Puterea de a deschide laptopul și de a lucra de oriunde, din vacanță, din pădure (la propriu – am făcut și asta), din parc sau de acasă,
Și puterea de a spune cât costă munca mea și cât valorez eu, ca expert într-o nișă. Puterea de a-mi stabili singur câștigurile.
Pentru tine ce înseamnă libertatea în ceea ce privește locul tău de muncă sau cariera ta?