Cât câștigă freelancerii în România

Cât câștigă freelancerii în România – Studiu de piață 2023

S-a realizat recent un studiu de piață publicat pe StartupCafe. Pentru a evidenția cât câștigă freelancerii în România, în 2023.

Au fost luate în calcul încasările celor cu PFA. Pentru a fi relevant studiul pe zona liberilor profesioniști.

Există anumite lucruri care m-au surprins în acest studiu. Eu având o experiență de aproape un deceniu în domeniu.

Cifrele arată în felul următor:

  • un freelancer în zona IT (care este cel mai bine plătit sector) poate câștiga între 2500 – 4500 euro pe lună
  • pe zona de marketing (unde activez și eu) un freelancer poate câștiga între 1500 – 2500 euro pe lună
  • un coach care activează part time poate câștiga între 700 – 1000 euro lunar

Mai sunt și alte domenii specificate în studiu. Însă o să mă opresc la cele 3. Deoarece am experiență directă cu fiecare dintre ele.

Să te lansezi ca freelancer și să ajungi să câștigi cât zic aceste cifre, nu e din start profitabil.

Să-ți asumi înființarea unei societăți, sistemul de taxare (care din 2023 nu mai e atât de prietenos), să-ți asumi atâtea riscuri și responsabilități, pentru a câștiga sumele de mai sus… mi se pare crunt.

Cunosc personal oameni care lucrau angajați în companii. Atât pe zona de IT și marketing, cât și în alte domenii. Oameni care câștigau mai bine decât mediile pe care le observăm în studiu.

Și atunci totuși, cât câștigă freelancerii din România?

Desigur, studiul este unul cât se poate de real. Aceasta este media încasărilor. Iar media asta este atât de mică tocmai din pricina oamenilor care intră în această branșă, fără să-și asume. Nu își asumă pe deplin rolul lor și stilul de viață al unui freelancer.

Așa ajung oamenii să câștige super prost din profesia asta. Deoarece o tratează ca pe ceva sezonier, ca pe un hobby. Și nu se implică suficient.

Hai să luăm pe rând lucrurile.

Pe zona de IT am un caz concret de la care putem pleca.

Viorel este unul din oamenii care a terminat programul meu de mentorat. A venit la mine fiind angajat într-o companie. Era Senior Developer. Desigur, salariul pe care îl primea este confidențial. Însă vă pot spune că era un salariu mult peste media salarizării din România.

Iar în momentul în care a decis să plece din companie și să se lanseze ca freelancer, la doar 3 luni distanță, câștiga de 3 ori mai bine deja.

Iată aici întreaga lui poveste: Interviu Viorel: rezultate după 3 luni de mentorat

Și știu că Viorel a mai făcut un pas important. La ceva luni distanță a încheiat și colaborarea pe acel proiect pe care plecase inițial. Iar acum aproape că a dublat din nou încasările lunare cu noile proiecte.

Ceea ce înseamnă că, raportat la salariul inițial din companie, reușește să câștige acum aproape de 6 ori mai bine.

Pe zona de marketing am cel mai bun exemplu de la care putem pleca

Constantin este unul din primii oameni care au intrat în programul de mentorat, pe vremea când încă nici nu îl aveam definitivat.

Mi-e și prieten și suntem extrem de apropiați, amândoi fiind din Iași. Așa că ne cunoaștem foarte bine afacerile unul altuia, mai ales că activăm în același domeniu.

Constantin a plecat de la zero când m-a cunoscut. Nu avea nici măcar firma înființată, lucru pe care l-a făcut cu ajutorul nostru.

Iar raportat la acea medie de 1500 – 2500 euro lunar, cât arată studiile, Constantin a ajuns acolo în primul an de freelancing, fără foarte mari eforturi de marketing. Nu s-a promovat plătit niciodată, nu a avut un website, nu a avut decât profilul de Facebook pe care l-a folosit pentru a interacționa cu lumea.

Aceeași strategie pe care și eu am folosit-o de ani de zile, fără a investi măcar un cent în promovarea serviciilor mele.

Iată aici și povestea lui Constantin: Interviu Constantin: rezultate după programul de mentorat 1 la 1

Ca Viorel și Constantin sunt foarte mulți oameni.

Oameni pe care eu personal îi cunosc. Și chiar am lucrat cu mulți din ei.

La fel și pe zona de coaching, cunosc oameni (printre care și unii din mentorii mei) care încasează cel puțin de 3 – 4 sau 5 ori mai bine decât media pieței.

De ce să câștigi ca freelancer mai puțin decât câștigă un angajat pe aceeași poziție?

Aceasta este întrebarea mea pentru tine. La care te rog să-ți răspunzi înainte de a intra în zona asta a freelancing-ului.

Să lucrezi ca freelancer în IT și să câștigi 2500 – 4500 euro pe lună…. nu e deloc cool. Având în vedere răspunderea, atribuțiile, rolul pe care ți-l asumi, vei ajunge mai slab plătit decât un angajat. Și nu e oke asta!

În marketing (unde activez și eu de aproape 10 ani de zile) să câștigi ca freelancer 1500 – 2500 euro pe lună, nu se poate!
Sincer…. te poți lăsa înainte de a te apuca. E o decizie mai bună pentru tine.

Cunosc oameni care sunt subcontractați de agenții. La fel cum am început și eu de altfel. Și câștigă peste 2000 de euro lunar, NET, după taxe.

La fel cum cunosc oameni care au venit din agenții în programul meu de mentorat. Erau plătiți cu mai mult de 1000 – 1500 euro lunar. Iar în doar 3 luni și-au dat demisia din agenție. Pentru că deja ajunseseră să câștige x3.

Cât câștigă cu adevărat freelancerii în România?

Nu o să stau să îți ofer exemple din cărți. O să-ți dau exemple concrete, din aria mea de experiență.

Eu am ajuns să câștig cel puțin dublul sumelor menționate ca medie pentru domeniul meu. Iar cifrele sunt publice, se pot verifica.
La fel e și cazul lui Cristian. Unul din partenerii mei, alături de care am avut proiecte frumoase de-a lungul timpului. Care s-a ridicat prin forțe proprii și a ajuns să câștige foarte bine din freelancing pe zona de marketing.

Iar ca noi sunt o mulțime alții.

Îi poți găsi chiar și pe blog aici, dar și prin online.

Ce trebuie să faci pentru a câștiga mai bine ca freelancer?

Ce trebuie să faci este să CREZI ÎN TINE!

Să te dezvolți și să investești în tine și în abilitățile tale.

Educația e cheia în Freelancing. Pentru că ea te ajută să-ți formezi abilități pe care să le poți vinde scump apoi.

Am scris și aici de ce e cel mai important să investești în tine ca freelancer.

Educația te ajută să crești constant și sigur. De la an la an, învățând chestii noi vei putea să adaugi servicii în lista ta. Vei putea să diversifici și să prinzi clienți noi.

Iată cum să faci să prinzi acești clienți, pas cu pas: 10 pași pentru a prinde clienți ca freelancer.

Și iată și capcanele care te mențin sărac ca freelancer – în articolul de aici.

Încearcă mereu să înveți de la cei care au ajuns deja unde ți-ai dorit tu. Încearcă să eviți greșelile făcute de ei. Și să pășești pe cărările deja bătătorite de alții. Să ajungi să te lansezi învățând din experiența celor mai mari.

Așa vei avea și tu succesul meritat în această branșă. Vei putea ajunge printre freelancerii care câștigă bine!

Vei putea ajunge un freelancer de top!

Dacă vrei să discutăm pe zona asta, scrie-mi oricând!

Îți voi arăta cât câștigă freelancerii care chiar fac performanță. Și cât poți câștiga și tu din această activitate, dacă o faci așa cum trebuie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *