riscuri freelancer

Capcanele care te mențin “sărac” ca freelancer

Să faci 5.000 euro pe lună ca freelancer e fun. Căci tu ai deja know how și stăpânești tehnicile necesare pentru a ajunge aici. După ani de zile petrecuți în domeniu.

DAR…

Ce e mai fun e să îi ajuți pe alții să facă acești bani, pornind de la nimic sau de la un salariu de 2000 lei pe lună.

Am 8 ani de când am intrat în piața muncii, din care ultimii 4 – 5 au fost mai serioși.

Am pornit ca freelancer de pe vremea când era cool să dai BID-uri la proiecte pe platformele de profil. Fără să te mănânce indienii de viu la fiecare licitație de proiect.

La acea vreme…cu greu, ajungeam într-un an bun să câștig cât câștig acum în 3 luni slăbuțe.

Am crescut în timp, alocând ani întregi testelor și învățând din mers, the hard way – așa cum i-am zis eu, pe propria piele. Așa am învățat ce greșeli poți face, care să-ți taie din motivație și din venituri. Am învățat cum să te vinzi, care sunt elementele care îți permit să vinzi mai scump sau mai ieftin serviciile tale.

Așa am învățat cum se fac banii. Pe vremea aia era cool să lucrezi remote. Acum… după ce toată lumea a stat în lockdown și lucrează de acasă… nu mai e mare spectacol în treaba asta.

Cu toate astea, e una să lucrezi de acasă 8 ore pe zi, iar cu totul alta e să-ți faci propriul program. Să lucrezi poate 2 ore într-o zi, 6 ore în alta, iar în cea de-a treia zi să nu lucrezi deloc.

Dacă mi-ai fi spus asta acum 4 – 5 ani… aș fi râs.

Cum adică să nu lucrezi deloc?

Cine și-ar permite luxul ăsta? Ca freelancer cel puțin, dacă nu lucrezi, nu mănânci. Și alte gânduri din astea îmi treceau prin cap.

Ce “riscuri” presupune viața de freelancer?

După cum ziceam, să faci 5.000 euro lunar e fun. Însă, asta presupune și o serie de riscuri.

  • Riscul de scurtcircuitare cerebrală! :)))))
    Well, ca să pleci de la un salariu de 1500 lei (cât aveam eu la vremea în care m-am apucat) și să ajungi la peste 25.000 de lei lunar… îți ia ceva din punct de vedere mental.

    Ar trebui să faci câteva mișcări serioase în direcția a ceea ce crezi despre tine. Și ar trebui să schimbi serios ceea ce ai înrădăcinat în subconștient despre “cum se fac banii”.

    Nu ai cum să ajungi la un anumit nivel până nu uiți tot ce te-a făcut să ajungi la nivelul la care ești acum.

  • Riscul de overdosing your skills
    S-ar putea să trebuiască să treci de la un set de skill-uri pe care le stăpânești la un set de skill-uri pe care să le visezi noaptea. E una să lucrezi și cu totul alta e să lucrezi smart.

    Profesorul cel mai bun pentru lucratul eficient este însă munca grea. Va trebui să te super specializezi. Să fii (hai, nu chiar cel mai bun, dar…) clar printre cei mai buni oameni pe domeniul tău.

    Va trebui să adaugi skill-urilor tehnice și alte îndeletniciri, precum setul de soft-skills. Degeaba ești cel mai bun web designer dacă nu știi să-ți vinzi serviciile. Degeaba ești un bun om de marketing dacă nu știi cum să pui problema și să încasezi banii.

  • Riscul de “ai uitat de unde ai plecat, te-ai ajuns, patroane”
    Odată ce ai spart anumite tipare, you gotta do what you have to do! Iar asta… nu de puține ori… îți va aduce priviri nedorite. Vei începe să atragi prădătorii… Cei care te sug de energie (de te-ar suge și de altceva…). Cei care sunt acolo să-ți amintească mereu de unde ai plecat. De parcă ar trebui să rămâi mereu acolo unde ai început.

    Va trebui să lași în urmă o mulțime de prietenii și să-ți vezi de drum. E ca în viață. Urci și cobori. Unele lucruri rămân, altele trec și tu treci odată cu ele mai departe. As a fact: dacă nu rămâi unde “te-ai născut” asta nu înseamnă că nu mai știi de unde ai plecat. Ci pur și simplu faptul că ai vrut să evoluezi.

  • Riscul de freaky lifestyle
    O să te obișnuiești să fii ciudatul grupului. Cum să stai în mijloc de zi lucrătoare pe bancă și să zâmbești la soare? Cum să răspunzi cretin la gluma amicului tău care zice cât de mult și-ar dori o vacanță acum… și tu să zici “păi hai să mergem!” Să-ți permiți să te trezești la 10 jumate și să-ți mai și bei cafeaua liniștit?

    Da, o să ai un stil de viață diferit. Desigur, asta coroborat cu faptul că vei lucra probabil când alții dorm sau rup Netflixul în 2. Dar, who gives a fuck, right? Atâta timp cât e viața ta, tu trebuie să fii cel care s-a împăcat de mult cu asta. La final de zi, nu stai cu lumea în pat. Nu stai cu cei care te văd ciudat. Stai tu și gândurile tale.

  • Riscul de a te transforma într-un ceas elvețian în finanțe
    It’s not about how much you make. It’s about what you keep! Nu contează cât câștigi, dacă nu știi ce să faci cu ei. Lecția asta a fost una foarte scumpă pentru mine. Aș fi ajuns probabil degeaba la mii de euro lunar, dacă viața mea nu s-ar fi schimbat cu nimic. Dacă aș fi cheltuit tot atât cât fac.

    În plus, pentru a ajunge la un anumit nivel financiar, nu mai e de ajuns să câștigi tu. E clar, poți ajunge să faci bani frumoși ca freelancer. Însă, indiferent cât de bun ești și cât de bine lucrezi, la un moment dat vei atinge limita. Ei bine, de acolo mai departe… ar fi bine să-ți pui banii să lucreze pentru tine.

    Doar când gestionezi foarte bine finanțele tale, când ai obiective clare și un buget bine definit, doar atunci poți ajunge să capeți pe mână asemenea sume.

Tu cum ai de gând să te expui la toate astea?

După cum am zis, eu am început să învăț acum mulți ani. Mi-a luat ani de zile să învăț prin tehnica trial & error. Am încercat, am greșit și am învățat din greșeli. Un drum anevoios. Și plin de dezamăgiri.

Tu poți învăța la fel despre toate astea.

SAU…

Poți alege calea mai scurtă.

Poți lucra la toate aceste aspecte și la micile detalii din spatele lor, cu ajutorul cuiva care a trecut deja pe acolo.

Ai putea scurta ani de zile de căutări, de încercări și de decepții. Plus, ai putea economisi ani de zile din viața ta și sute sau mii de lei plătite pe cursuri și programe care să te ajute să ajungi aici.

După cum am zis, e fun să faci 5k pe lună, când știi cum să-i faci. Când știi deja pașii și capcanele care ți se vor întinde în drum.

Însă mai fun e să-i ajuți pe alții care sunt la zero să facă asta.

Eu asta fac de peste 12 luni deja.

Mi-am găsit în toată treaba asta cu freelancingul… cea mai frumoasă misiune.

De a lăsa mai departe ceea ce eu deja am reușit să trăiesc pentru mine.

De a crea o nouă viață, un stil diferit de trai, pentru cei care vor să facă freelancing la cel mai înalt nivel.

Dacă și tu vrei ca acest stil de viață să devină your native lifestyle, poți să-mi scrii.

Din Ianuarie 2022 pregătesc ceva special pentru tine.

În anul acesta am stat luni întregi să testez, din nou, pe banii mei și pe timpul meu, pachete de consultanță în business development. Am lansat @Inbound Consulting și am muncit aici “pe brânci” pentru a înțelege pârghiile și metodele prin care pot să reușesc cu noua mea misiune.

Am petrecut peste 1000 de ore în fața Zoom-ului cu oameni, antreprenori, freelanceri și angajați, pentru a vedea care e tiparul care îi menține “săraci”.

Pentru a vedea care sunt provocările în business-urile lor. Pentru a vedea ce îți trebuie să ajungi acolo unde vrei.

Am făcut peste 100 de contracte și 200 de facturi și am dezvoltat un business atât cât am știut eu, luând în calcul însă principalele mele valori: libertatea și familia!

Deși am mixat stilul de freelancer și cel de antreprenor la început de drum, eu am ajuns acolo unde mi-am propus.

Eu am reușit să trec pragul de 5.000 euro lunar, respectându-mi timpul și stilul de viață.

Vrei să reușești și tu?

Dă-mi un semn!

Ce au făcut ceilalți freelanceri din trupa magică în timp ce eu scriu acest articol?

Recunosc. Încă nu am un elev care să-și fi depășit profesorul. Însă, unul din ei a scris și pe site – aici. Pe vremea când de abia începea. V-a descris drumul său. Ei bine, acum e pe la același nivel (aproape).

Iar ceilalți 2 – 3 care s-au remarcat din mulțimea de contractați…. se apropie cu pași repezi din urmă. Poți face cunoștință și cu poveștile lor.

Remember. Eu am petrecut ani pentru a ajunge aici. Tu poți petrece LUNI!!!
Cei care au lucrat cu mine au petrecut luni… și cel mai probabil până la finalul parcursului de 12 luni complete…. deja vor da ceață celor care le explică despre riscul 3 de care spuneam mai sus.

Ce fac acești oameni diferit?

Transformă riscurile în oportunități. În aceeași manieră amuzantă în care am încercat să ți le explic eu aici. Doar că ei au ceva ce tu încă nu ai.

Ajutorul real din partea unui “mentor” (mie să știi că nu îmi place atât de tare cuvântul ăsta). Eu mă consider un spirit liber, un prieten cel mult. Omul care te poate trece puntea. Omul care, din perspectiva unui freelancer a ajuns acolo unde și-a dorit.

Acum e rândul lor. Rândul tău. Iar ei au ajutor din partea mea pe drumul lor spre victorie.

Capcanele sunt acolo și la ei, cum vor fi și la tine. Demotivarea, procastinarea, lipsa unor obiective, lipsa unui plan, a unei strategii…. Lipsa de skill-uri, lipsa de cunoștințe despre cum se face x sau y… Toate sunt acolo.

Contează toate? Nicicum. Contează însă cum le gestionezi pe toate, ca freelancer!

Contează ce faci tu pentru a trece peste ele sau prin ele, atunci când e nevoie.

Scrie-mi și hai să facem America Great Again! :))))

Hai să ne transformăm viețile împreună!

Cu drag,

Claudiu Ciudor – freelancer împlinit și deschizător de drumuri pentru cei din urmă!

2 thoughts on “Capcanele care te mențin “sărac” ca freelancer”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *