freelancing

Capcana din freelancing, care se află în spatele muncii de acasă și cum să nu cazi în ea

A fi freelancer nu înseamnă doar să n-ai șef, să lucrezi cum îți place și să îți faci singur programul. Am mai scris asta, de multe ori, dar o să o repet. Freelancing-ul e un stil de viață. Și el presupune și anumite responsabilități.

Ceea ce urmează să citești aici… e o experiență personală pe care nu am mai simțit-o până acum. Și pe care sper să nu o mai repet curând.

Atunci când lucrezi de acasă și ești propriul stăpân pe timpul tău și pe rutina zilnică, există o capcană, în care recunosc că am căzut și eu de multe ori. Dar niciodată ca acum!

Rutina unui freelancer ar trebui să fie plină de elemente neprevăzute. Și totul ar trebui să fie dinamic în freelancing. Însă, nu e mereu așa.

De curând am experimentat o perioadă mai “slabă” în care am fost blocat în câteva proiecte foarte mari, care necesită mult timp de implementare. Și zilele mele au început să arate din ce în ce mai fad.

În astfel de momente te poți trezi că rutina devine apăsătoare. Totul în jur arată la fel. Și zilele tale par că trec, fără să le mai poți ține numărul. Iar aici se instalează plictiseala.

Știu, poate pentru tine va părea banal. Cum să te plictisești când ai toată ziua la dispoziție să faci ce vrei?

Ei bine, îți zic din proprie experiență că PLICTISEALA nu e doar o stare în care nu îți găsești activități și n-ai ce face.

De fapt, tocmai scriam pentru un client un articol pe zona asta și găsisem o definiție a plictiselii, care m-a pus pe gânduri.

Plictiseala cronică – capcana în care poți să cazi atunci când activezi în freelancing

Conform Dicționarului Merriam-Webster (una dintre cele mai de încredere surse de informații din SUA) plictiseala este o “stare de a fi obosit și dezinteresat în același timp”.

Această stare poate fi extrem de periculoasă, mai ales dacă se întinde pe termen lung.

Desigur, oricine poate fi plictisit în anumite momente ale vieții și nu e nimic în neregulă cu asta. Însă, în momentul în care plictiseala ta devine cronică (durează pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni)… ea te duce pe o cale sigură spre anxietate, stres și (arată studiile) uneori chiar depresie.

Plictiseala pe termen lung poate determina depresie.

În plus, plictiseala ucide productivitatea și tot ceea ce ține de motivație. Iar ca freelancer, aceste două aspecte sunt motoarele tale.

Nu îți poți permite să nu fii productiv pe perioade lungi de timp, ca freelancer. Decât dacă ai și alte surse de venituri. Însă, chiar și atunci, să intri într-o perioadă de câteva săptămâni în care nu mai ești motivat să creezi nimic, e periculos.

Ei bine, în această stare te aduce plictiseala cronică, dacă nu ești atent.

Dacă ești într-o stare atât de low încât nici nu îți vine să te ridici din pat… Dacă TV-ul brusc a devenit cel mai bun prieten al tău… Și dacă proiectele care altădată îți făceau zilele frumoase… acum arată ca o simplă corvoadă…. ești pe o muchie subțire de tot…. la un pas de prăpastie.

De ce e periculos să te plictisești în freelancing?

Ceea ce vă zic aici este din experiența mea personală, prin urmare… asta e perspectiva mea.

Când lucrezi ca freelancer, ești singur în cea mai mare parte a timpului (mai ales dacă lucrezi de acasă).

Dacă începi să te plictisești, să fii anxios… și să ai perioade de LENE super accentuată… și nu poți discuta cu nimeni pentru a ieși din acest cerc vicios…. asta îți poate afecta performanțele.

Cam cât de mult îți poate afecta plictiseala performanțele în freelancing?

O să vă zic cum a fost la mine.

Pe o perioadă de circa 3 luniîncasările mele noi (neluând în calcul facturile ongoing) au scăzut cu 80%.

Era o perioadă în care pur și simplu am simțit că nu mai vreau să îmi bat capul. Și nu merită să încerc să fac ceva pentru a redresa asta.

S-a întâmplat, ce-i drept, după o perioadă extrem de plină, cu proiecte pe termen foarte lung, care m-a dus aproape de burnout.

Hopa! Interesant cuvânt. BURNOUT???

Exact!

Plictiseala cronică și lipsa de motivație pe care o determină ea, cumulat cu anxietatea și oboseala care vine de la stresul și frustrarea că nu faci nimic cu viața ta… duc la BURNOUT!

Nu am mai experimentat niciodată așa ceva, însă odată ce ai ajuns aici…. e greu de tot să ieși din starea asta. Și nu doar în freelancing.

În astfel de perioade vei simți că nu mai ai niciun control asupra vieții tale. Tot ce faci e să stai și să “pierzi vremea” aiurea pe activități care n-au nicio treabă cu valorile tale. O perioadă din aceasta îți poate destabiliza obiceiurile și stilul de viață.

Norocul meu a fost că am reușit să ies într-un timp relativ scurt din asta. A durat 3 luni (pentru mine asta înseamnă o perioadă buffer). Nu a ajuns încă la efecte de sănătate (sau cel puțin nu vizibile) și am fost safe și financiar pentru că suntem investitori într-o mulțime de alte lucruri care ne-au ținut veniturile constante.

Însă, dacă nu ești atent, o astfel de perioadă te poate îngenunchea.

Ce poți face pentru a evita astfel de perioade?

Ca freelancer, tu centrezi, tu dai cu capul. Prin urmare, toată răspunderea e pe umerii tăi. Dacă mai și lucrezi de acasă, iar casa ta e într-o zonă relativ retrasă, liniștită, efectele plictiselii se pot accentua.

Ce poți să faci este să decizi singur că e momentul să te trezești. Să ACȚIONEZI!

Pe mine m-au ajutat 2 lucruri: SOARELE (expunerea la soare) și MUZICA.

Am prins o zi în care a fost super cald afară și mi-am băgat căștile în urechi, am ieșit afară și mi-am setat ca obligație să nu intru în casă până ce nu am o altă stare mentală, emoțională și spirituală.

M-am plimbat toată ziua, mi-am creat o listă mentală cu principalele lucruri pe care le am de făcut, m-am gândit la lucruri pentru care sunt recunoscător și într-un final, cu muzica în timpane, m-am remontat.

Desigur, m-a ajutat mult faptul că de-a lungul timpului am trecut prin diverse programe de terapie și am învățat să practic meditația și mindfulness-ul. Două elemente extrem de ajutătoare în astfel de perioade.

Stabilește-ți mereu CUM VREI SĂ ARATE VIAȚA TA?

Pune-ți mereu în față valorile principale – acele lucruri care te ghidează și care îți arată unde ar trebui să fii. Întreabă-te cum ar trebui să arate viața ta. Și vezi ce anume faci la momentul actual pentru ca acele lucruri să se întâmple.

Stabilește PAȘII CONCREȚI DE ACȚIUNE care să te ducă unde vrei

Nu te lăsa pradă LENII și PROCRASTINĂRII! Pune pe foaie pașii concreți pe care trebui să-i faci pentru ca viața ta să arate cum îți dorești. Și implică-te în a face acei pași. Zi de zi, pas după pas, chiar și câte unul mic pe rând.

Crede-mă, e greu să-ți revii odată ce ai scăpat frâiele din mâini. Mai bine fă pași mici și constanți, decât să trebuiască să tragi cu excavatorul de tine să te ridici din pat.

FĂ-ȚI PROGRAMUL, DĂ-ȚI TIMP SĂ-L INTERNALIZEZI ȘI APLICĂ-L!

Ia-le ușor. Fă-ți un program, dă-ți timp să îl internalizezi, să te obișnuiești cu el. Și pune mâna pe treabă. Dacă nu o faci tu, nu o va face nimeni pentru tine.

Ia totul pas cu pas și aplică.

Concluzie după 3 luni de haos și plictiseală cronică

Lucrez de ani de zile cu freelanceri, în programul de mentorat, prin training-uri, prin cursuri de freelancing, dar nu am întâlnit niciodată pe cineva în situație atât de haotică, precum am fost eu în acele 3 luni.

Prin urmare, mi-aș dori să îți las câteva sfaturi, pe care eu le-am considerat utile după o astfel de perioadă.

5 sfaturi pe care te rog să le iei în considerare pentru a nu trece prin asta!

  1. Claritatea în freelancing este cel mai important element din viața ta. De aici ar trebui să plece totul. Dacă nu obții claritate în ce faci, cine ești, cum trebuie să arate viața ta, cu siguranță vei ajunge pe căi dubioase în care plictiseala, stresul, anxietatea și alți dușmani din aceștia vor pune mâna pe tine și pe timpul tău.
  2. Ai grijă de sentimentele tale – emoțiile și ceea ce simți îți transmit dacă ești pe drumul cel bun. Dacă simți că nu ești unde trebuie, redresează-te. Fă meditație, practică recunoștința, vorbește cu cineva. Tu știi cel mai bine ce te va ajuta. Doar fă bine și nu ignora asta!
  3. Păstrează ECHILIBRUL în tot ce faci – fără el nimic nu va mai avea sens după o perioadă. Și e destul de greu de recâștigat odată ce l-ai scăpat din mâini Încearcă să-l păstrezi mereu.
  4. Asigură-te că prin tot ceea ce faci urmărești succesul fix așa cum îl vezi tu ȘI NU ALTCINEVA – nu te mai compara cu ceilalți și nu mai încerca să trăiești viața altora. Fiecare poate înțelege altfel succesul. Și e important să trăiești fix viața pe care ți-o dorești tu, indiferent ce e în jur.
  5. Indiferent ce ar fi și ce s-ar întâmpla, NU RENUNȚA! Înainte de a mă apuca de freelancing serios, am renunțat de 3 ori. Tot ce am învățat din toți anii ăștia e că AM FĂCUT O GREȘALĂ imensă atunci. Tot ce am câștigat a fost “pierdere de timp și resurse importante”. Chiar și dacă ai perioade proaste, nu renunța la visele tale!

Take care of you, boys and girls! Viața e funny! Și nu lăsați pe nimeni și nimic (nici măcar burnout-ul și plictiseala cronică) să vă dicteze altfel!
Cu drag, Claudiu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *