Uhh… o să fie un subiect “hot” presimt. O discuție cu pepper & spices.
Dar, dacă nimeni nu o discută pe față (sau e discutată prea puțin), e cazul să o facem aici, nu? Subiectul prețurilor e ca un fel de tabu în România, atât la partea de freelancing, servicii, dar și în partea de ofertări de produse, joburi etc. Toată lumea ascunde cifrele. 🙂
Ei bine, la noi nu-i cazul.
Eu o să vă povestesc așa cum v-am obișnuit, din proprie experiență, când am considerat eu oportun să cresc prețurile și, de ce nu, să duc totul la un alt nivel, atât ca freelancer, cât și din perspectiva de solopreneur 😉
3 semne pe care le-am luat eu în calcul pentru a-mi da seama când să cresc prețurile
Nu o să mint, mi-a fost și mie teamă mult timp să cresc prețurile. Ba chiar, dacă vă vine să credeți, la un moment dat în viața mea de freelancer, având aceleași 3 colaborări mari și late (stabile, de ani buni), am lucrat cu aceleași prețuri pentru luni întregi, ba chiar peste un an.
Cu toate acestea, întotdeauna vine un moment când parcă totul trebuie să se miște. Ori te miști tu din loc, ori se mișcă lucrurile, căci dacă nu… ai impresia că stai pe loc. Ei bine, uite unul dintre semne, cum s-a strecurat așa neobservat în discuție.
1. Când simți că stai pe loc, că te plafonezi
Nu știu ce faceți voi când vă plafonați, însă… eu dacă nu-mi mai găsesc locul acolo unde mă aflu, clar încep să caut soluții pentru a-mi îmbunătăți performanțele, pentru a face lucruri noi, pentru a găsi ceva ce mă provoacă din nou. Ori aceste lucruri, de cele mai multe ori, vin la pachet cu motivație suplimentară, cu mai multă dedicație, mai multă valoare adusă în proiect, deci…. prin urmare…. mai mulți bani.
Da, poate pare ciudat, adică… “Cum să te plafonezi ca freelancer?” Păi nu e freelancing-ul despre dinamică? Cum ai putea să te plafonezi în această carieră? Ba bine că se poate. Mai ales când intri în colaborări foarte lungi, de ordinul lunilor, pe aceleași proiecte.
Și atunci, odată cu plafonarea, de cele mai multe ori era nevoie de o schimbare de cale. Iar aceasta, la mine, venea mereu și cu o schimbare de ofertă.
2. Când ai prea multe cereri de ofertă
Am învățat de la cineva o lecție importantă odată care spunea așa: “Dacă simți că ești prea căutat de oameni, înseamnă ori că ești foarte bun, ori că lucrezi foarte ieftin. În ambele cazuri ar trebui să arunci un ochi pe prețurile tale!”
Ei bine, treaba asta mie mi s-a aplicat, mai ales în al doilea caz :))) Bine, bine, nu că n-aș fi fost eu bun, însă hai să nu ne lăudăm prea mult. 🙂 De ieftin însă știu sigur că am lucrat mult timp sub prețul pieței cu mult. De unde știu? Păi aveam 2 lucruri ce-mi dădeau de înțeles asta.
Mai întrebam din când în când oameni din domeniu cât încasează pentru un proiect sau un serviciu asemănător, iar eu eram mereu sub acea sumă sau pe la același nivel (un pic de tot mai jos). Iar în al doilea rând, aveam de multe ori clienți care nici măcar nu negociau prețurile. Iar ăsta e semn clar că ai fi putut taxa mai mult.
Ba chiar mi s-a întâmplat, nu doar odată, ca lumea să fie surprinsă de preț, în sensul bun. Se așteptau să fie mai scump. Iar aici, hop, a apărut în peisaj deja al 3-lea semn despre care voiam să discut.
3. Când lumea îți zice în față că lucrezi prea ieftin
Știi ce se întâmplă la faza asta? Tu ai impresia că lumea chiar îți valorifică munca și te bucuri să auzi asta pentru că ai impresia că ești foarte oke pe nișa ta, ești apreciat.
NU! Nu ar trebui să o iei așa. Frate, treaba asta chiar poate fi o problemă de poziționare. Când lumea ajunge să îți zică faptul că tu lucrezi prea ieftin, gândește-te că ei și-au făcut o impresie din prima față de tine. Ba chiar gândește-te mai departe: cum ar suna recomandările pe care le va face mai departe acel om?
“Hei, uite lucrează cu tipul ăsta ca e super ieftin și face și treabă bună” – iar asta mi s-a întâmplat nu numai odată. Chiar vrei să fii cunoscut pe piață ca fiind “tipul care face foarte ieftin”?
Nu cred!
Așa că, fă bine și ia în calcul semnul ăsta. Dar și celelalte 2 discutate mai sus. Ia-ți deciziile în deplină cunoștință de cauză. Însă, aruncă un ochi și pe ce zic alții. Iar dacă ai citit acest articol deja ești în plus față de ceilalți 😉 Tu știi mai bine!
Te salut. Cu drag,
Claudiu