LLC

Avantajele înființării unui LLC pentru freelanceri

Freelancingul este pe culmile succesului în ultimii ani. Tot mai mulți oameni aleg să lucreze de acasă. Iar pentru antreprenorii sau freelancerii care vor să lucreze cu clienți din SUA, dar chiar și pentru cei din afara Statelor Unite ale Americii, LLC-urile în SUA reprezintă una dintre cele mai bune variante pentru înființarea unei firme.

Acestea vă oferă acces la toate avantajele jurisdicției unei țări ,,first-world” precum serviciile bancare, procesarea plăților și o reputație solidă, menținând în același timp un impozit scăzut și obligațiile dvs. de conformitate la un nivel rezonabil.

Avantajele jurisdicției Statelor Unite ale Americii pentru înființarea unei firme

Există numeroase avantaje în operarea unei afaceri printr-un LLC din SUA:

 • Reputație internațională foarte bună
 • Cheltuieli de organizare și administrare foarte competitive pe o scară globală
 • ,,Bariera de intrare” foarte scăzută
 • Acces la servicii bancare și de procesare a plăților foarte bune și consecvente
 • Sistem fiscal avantajos

Incorporarea unui LLC este simplă și directă (în acest caz, este numită ,,organizarea”). Deoarece nu aveți nevoie de un avocat, costurile de startup sunt rezonabile pentru antreprenorii sau freelancerii din întreaga lume.

Dacă preferați să vă ocupați de o parte din muncă, puteți avea totul în funcțiune în mai puțin de o săptămână și pentru mai puțin de $500.

În Canada, înființarea unei afaceri similare vă poate costa în jur de $2000.

Reputația

Statele Unite ale Americii reprezintă una dintre cele mai puternice economii ale întregii lumi. Drept urmare, companiile înregistrate aici au un nivel ridicat de încredere la nivel global. Clienții nu vor avea nicio problemă cu decontarea facturilor emise de dvs..

Costurile de organizare și administrare

Mii de LLC-uri sunt formate în fiecare zi în Statele Unite. Ca rezultat, există un sector competitiv care concurează pentru afacerea dvs., iar majoritatea serviciilor legate de LLC-uri sunt disponibile la prețuri extrem de mici.

Obligațiile fiscale ale proprietarilor nerezidenți (Non-Resident Owner)

Una dintre cele mai critice probleme pe care trebuie să le abordăm este simbolizată de ramificațiile fiscale ale deținerii și operării business-ului printr-un LLC din Statele Unite.

SUA are potențialul de a fi unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale din lume.

Un non-cetățean american sau un nerezident care organizează un LLC în SUA se poate folosi de acesta pentru a obține venituri care sunt complet scutite de impozite.

Acest tip de organizație poate fi folosit pentru o multitudine de modele de business-uri:

 • Consultații & alte servicii personale
 • Dropshipping
 • Vânzarea de produse digitale
 • Amazon FBA
 • Freelancing

Cel mai bun stat american pentru înființarea unui LLC

Atunci când organizați un LLC, puteți alege oricare dintre cele 50 de state din SUA.

Unele dintre disparitățile dintre state devin mai puțin esențiale pentru un NF (nerezident fiscal) cu un LLC tratat ca o entitate transparentă.

De exemplu, diferențele între impozitele aplicate de fiecare stat nu vor mai conta, deoarece veți încerca să evitați să fiți obligați să le achitați.

Totodată, sunt câteva criterii pe care ar trebui să le luați în calcul:

 • Costurile înființării unui LLC: Taxă plătită o singură dată către stat pentru formarea companiei
 • Impozitul anual pe franciză: Plătit în mod regulat către stat pentru a menține LLC-ul dvs. în stare bună. Dacă nu îl plătiți, acesta va fi dizolvat automat.
 • Anonimitatea: Doar câteva state permit LLC-uri cu proprietari anonimi. Proprietarii acestor LLC-uri nu apar în documentele publice.
 • Alte legi și reglementări comerciale: Unele state au o legislație privind afacerile mai avantajoasă decât altele. Wyoming, de exemplu, face dificilă trimiterea în judecată a afacerilor, făcându-l un loc foarte dorit de nerezidenți pentru a-și înființa un LLC.

Care este cel mai bun stat pentru constituirea unei societăți cu răspundere limitată anonimă (LLC)?

Doar patru state permit înființarea societăților cu răspundere limitată anonimă.

Pe de altă parte, aceste state au unele dintre cele mai simple și rentabile procese de organizare a LLC-urilor.

Wyoming, Delaware și New Mexico vă permit să înființați un LLC anonim fără ca numele dvs. să apară în evidența publică.

 • În Delaware, numele membrilor LLC și ai conducerii nu trebuie listate, dar, organizatorul, precum și Agentul Înregistrat, trebuie listat. În plus, pentru a menține confidențialitate completă, trebuie să utilizați serviciile unor terți.
 • New Mexico nu colectează date despre membrii sau administratorii unui LLC. În plus, nu există rapoarte sau impozite anuale. Precum și în Delaware, este nevoie să apelați la serviciile unui contractor terț pentru a menține confidențialitate completă.
 • Nevada și Wyoming permit servicii de ,,nominalizare”. Atunci când folosiți aceste servicii, în loc de adevărații proprietari, un nominalizat va apărea în evidența publică.

Indiferent de statul în care alegi să îți înființezi un LLC, trebuie să ai în calcul faptul că atunci când vei vrea să obții un EIN (echivalentul CUI-ului din România), de care ai nevoie pentru servicii bancare și de procesare a plăților, va trebui să îți dezvălui toate informațiile către IRS. Totuși, informațiile nu vor fi publice.

Ce este un Single-Member LLC?

LLC-ul este o entitate transparentă din punct de vedere fiscal sau o entitate ,,de trecere”.

Asta înseamnă că LLC-ul nu este supus impozitării în mod direct.

În schimb, proprietarii LLC-ului (membrii) sunt responsabili pentru obligațiile fiscale ale companiei, iar apoi aceștia le includ în declarațiile fiscale individuale.

În cazul în care nu există obligații fiscale față de SUA ale individului, iar proprietarul nu este rezident fiscal nicăieri sau este rezident al unei țări cu un sistem de impozitare teritorială, nu vor exista deloc taxe de plătit.

Pentru a determina impozitarea corespunzătoare din partea SUA, ne uităm la modul în care IRS (Serviciul Intern al Veniturilor din Statele Unite) impozitează străinii nerezidenți.

Pentru a fi scutit de impozitul federal pe venit al SUA, un LLC cu sediul în Statele Unite trebuie să îndeplinească trei criterii:

 1. Să fie deținută 100% de nerezidenți fiscali ai SUA (fie persoane fizice sau juridice)
 2. Să nu aibe prezență sau ,,substanță economică” (termenul folosit de ei este ,,nexus”)
 3. Venitul nu trebuie să fie ,,conectat efectiv”

Cine este considerat nerezident fiscal al SUA?

Ești un nerezident fiscal al SUA dacă nu îndeplinești niciunul dintre următoarele criterii:

Dacă vă încadrați în oricare dintre cele trei categorii de mai sus, toate veniturile obținute prin intermediul unui LLC pe care îl dețineți vor fi supuse impozitului din partea Statelor Unite ale Americii.

Cum se definește prezența sau substanța economică (nexus) în SUA?

Acestea funcționează în modul următor:

Dacă sunteți un NF (nerezident fiscal) al SUA și sunteți ,,angajat într-o activitate comercială în Statele Unite” (sau ,,ETBUS”), atunci sunteți supus impozitului SUA pe veniturile generate de afacerea dvs.

Dar, ești ETBUS doar dacă îndeplinești aceste două condiții:

 1. Ai cel puțin un ,,agent dependent” în SUA. Un agent dependent este un angajat sau o companie care lucreză exclusiv pentru dvs.
 2. Acel agent dependent contribuie semnificativ la creșterea afacerii dvs.

Totuși, acest regulament nu se aplică și angajaților aflați în funcții pur administrative.

În plus, dacă beneficiezi de o convenție pentru evitarea dublei impuneri (Între România și SUA este decretul 238/1974), atunci ești supus impozitării în SUA numai dacă (pe lângă faptul că sunteți ETBUS) operați în SUA printr-un sediu permanent (precum un birou sau un loc fix de unde vă desfășurați activitatea).

Dacă nu îndepliniți aceste condiții, atunci compania dvs. nu este (automat) supusă impozitării în SUA.

Exemplul #1: Agenție de consultanță fără birouri sau angajați în SUA

O agenție de social media marketing (SMMA) efectuează servicii pentru clienți din SUA. Proprietarul companiei locuiește în Costa Rica și are câțiva angajați din India. Nu are birou de vânzări sau agenți în SUA. Toate vânzările se fac prin telefon sau pe internet.

Pentru a-și factura clienții și pentru a primi plățile în dolar american într-un cont bancar din SUA, proprietarul înființează un LLC în Statele Unite. Clienții americani nu au nicio problemă cu deducerea cheltuielilor drept costuri ale afacerii. Deoarece munca se face în afara Statelor Unite și proprietarul/proprietarii sunt nerezidenți fiscali ai SUA, veniturile nu sunt impozitate în Statele Unite.

Exemplul #2: Vânzător străin pe platforma Fulfillment by Amazon (FBA)

Un antreprenor străin folosește marketplace-ul Amazon pentru a-și vinde produsele. Onorarea comenzilor este realizată prin platforma pusă la dispoziție de Amazon, FBA. Cetățeanul NF al SUA își împarte timpul locuind prin Bali, Columbia și Maldive, el ocupându-se în totalitate de marketing și vânzările online.

Furnizorul său trimite produsele direct la depozitele Amazon, unde acestea sunt ambalate și expediate de angajații Amazon către clienții săi aflați peste tot prin SUA.

Amazon este o agenție independentă cu milioane de alți clienți. Clientul principal al companiei Amazon nu este antreprenorul străin. Astfel, proprietarul LLC-ului nu este ,,implicat în afaceri pe teritoriul Statelor Unite” (sau ETBUS).

Astfel, acesta este scutit de impozitul pe venit pentru produsele vândute în Statele Unite.

În concluzie, înființarea unui LLC poate fi o mișcare foarte avantajoasă pentru companii aflate într-o multitudine de domenii.

– Sunt Mihnea Popescu, antreprenor cu o afacere de tip dropshipping incorporată într-un LLC din SUA. Dacă aveți mai multe întrebări, sau doriți să mă contactați, mă găsiți pe Facebook sau pe LinkedIn.

Dacă doriți să descoperiți și varianta prin care puteți lucra în România ca freelancer, consultați articolul de aici.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *